Life

Animalul crescut de români, dar care merge direct la export. Are o carne fără colesterol și un gust deosebit. Oamenii spun că ar cumpăra, însă nu prea găsesc

Animalul cu care România a dat lovitura peste hotare. Țara noastră abia mai face față cererilor constante din partea străinilor.
03.02.2024 | 21:30
Animalul crescut de romani dar care merge direct la export Are o carne fara colesterol si un gust deosebit Oamenii spun ca ar cumpara insa nu prea gasesc
România a dat lovitura peste hotare cu carnea de iepure. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

România a dat lovitura pe piața internațională. Unul dintre cele mai cunoscute animale se vinde ca pâinea caldă în țări precum Italia, Spania sau Franța. Fiind vorba despre o carne rară, nu este de mirare că un kilogram ajunge să coste o mică avere. Iată pentru ce animal se bat pofticioșii de peste hotare.

Creșterea iepurilor, una dintre cele mai profitabile afaceri din România

Mult a fost, puțin a mai rămas până la Paște. De obicei, cu ocazia acestor sărbători, românii consumă multă carne de miel. Însă, în ultima vreme, se pare că mielul a început să fie înlocuit cu iepurele. Carnea de iepure este mai slabă caloric și, tocmai de aceea, se află pe lista preferințelor mai multor persoane.

ADVERTISEMENT

În România, cererea pentru carnea de iepure înregistrează o creștere constantă. Din păcate, momentan, țara noastră nu stă deloc bine la producția de carne de iepure. Deși țări precum Franța, Italia, Cehia sau Spania solicită astfel de carne, România nu poate asigura exportul necesar.

Principalul factor ”vinovat” de acest lucru este lipsa fermierilor care să se ocupe de creșterea iepurilor. Și, chiar și așa, în condiții precare, România a reușit să asigure peste 80% din totalul de carne de iepure consumată în țări precum Germania, Italia sau Polonia.

ADVERTISEMENT

Nu doar peste hotare a început să fie consumată din ce în ce mai multă carne de iepure. La nivel local, în unele dintre cele mai mari supermarketuri a început să fie prezentă carnea de iepure. Acesta este un semn clar al faptului că preferințele românilor s-au schimbat.

Cu cât se vinde carnea de iepure

În perioada apropiată de Paște, un singur kilogram de carne de iepure costă 59 de lei. Prețul este un pic mai ridicat decât cel al cărnii de miel, dar specialiștii trag un semnal de alarmă. Înainte de a pune carnea în coșul de cumpărături, pofticioșii trebuie să se asigure că este proaspătă și că nu reprezintă un pericol pentru sănătate.

ADVERTISEMENT

De obicei, supermarketurile din România se aprovizionează de la fermierii locali. Aici, prețul pentru carnea de iepure este mai mic, iar calitatea ei este una superioară. Deoarece magazinele se aprovizionează des cu cantități mici, nu există deloc riscul ca marfa să se altereze.

Dacă acum este la mare căutare carne de iepure, în urmă cu câțiva ani, România trimitea la export iepuri sălbătici. În 2010, țara noastră a exportat peste 300 de exemplare de iepuri sălbatici către Italia.

ADVERTISEMENT

Iepurii au fost puși în cuști speciale, apoi au fost trimiși către analize care să ateste dacă sunt sau nu sănătoși. Scopul acestui export de iepuri de câmp a fost acela de a popula fondurile de vânătoare.

”Despre trimiterea iepurilor în Italia putem spune că este deja o tradiţie. Comanda a fost mai mare decât în anii precedenţi. De aceea este şi mai dificil de onorat”, spunea, în urmă cu câțiva ani, Cătălin Matei, șeful Direcției Silvice Olt, potrivit dcnews.ro.

ADVERTISEMENT