Animalul de care n-ai auzit până acum. I se spunea “monstrul” și e cel mai greu din lume. Cercetătorii au făcut publice o serie de informații despre viețuitoarea a cărei fosilă a fost descoperită în urmă cu puțină vreme în Peru.
Creatura de care nu știai nimic până azi a fost găsită de oamenii de știință, în America de Sud! Era denumită ”monstrul” și se pare că are cea mai mare greutate de pe pământ, masa sa fiind estimată între 80 și 340 de tone.
Aceasta avea vertebre cu diametrul de 80 de cm și cu o greutate de circa 100 de kilograme. De asemenea, dimensiunea totală ar fi de circa 20 de metri, scheletul descoperit în Peru fiind, de fapt, un mamifer marin.
Un studiu publicat în revista Nature arată că este vorba de un cetaceu, un fel de văr strămoș al balenelor. Acesta a trăit în ocean în urmă cu 40 de milioane de ani și era numit Perucetus colossus. Arheologii au găsit membrele inferioare și acum caută capul său.
„Aceste animale trebuiau să se unduiască în apă, probabil ca reptilele, pentru a se deplasa”, a declarat expertul Christian de Muizon, potrivit sursei citate mai devreme.
„Se crede că primele cetacee marine au trebuit să ia rapid în greutate prin creşterea densităţii scheletului lor pentru a compensa flotabilitatea lui Arhimede şi a reuşi să se scufunde în coloana de apă”, a completat arheologul.
Cercetătorii care au lucrat la studiul celui mai greu animal din lume au comparat masa acestuia cu cea a viețuitoarelor contemporane pentru a estima masa totală. Caracteristicile acestui cetaceu se apropie foarte mult de cele ale sirenelor, grupului lamantinilor și al dugongilor.
Informațiile arată că corpul cetaceelor este acoperit în cea mai mare parte de un strat gros de grăsime. Acesta are rolul de a menține temperatura constantă a corpului între 39 și 40 de grade Celsius. În jurul gurii pot fi observate urme de pilozitate.
Din acest ordin fac parte delfinul, balena și cașalotul. Mai mult, cetaceele au evoluat din strămoși tereștri, dar au trăit mai târziu în mediul acvatic pentru că au găsit un habitat prielnic pentru dezvoltarea lor.