Life

Animalul rar care a fost văzut în apele României. Războiul din Ucraina i-a ucis pe capete

Animalul rar observat recent în apele României. Din cauza războiului din Ucraina, aceste mamifere au fost ucise în număr mare.
10.12.2023 | 08:00
Animalul rar care a fost vazut in apele Romaniei Razboiul din Ucraina ia ucis pe capete
Ce animal rar a fost văzut în apele României. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Animalul rar observat recent în apele României. Din cauza războiului din Ucraina, aceste mamifere au fost ucise pe capete. Doi observatori au surprins specia în județul Constanța.

Animalul rar văzut în apele României. Este înrudit cu delfinul

Un marsuin a fost văzut recent în apele României. Aceste animale sunt foarte rare, mai ales că războiul din Ucraina le-a ucis în număr mare, astfel că aparițiile lor nu sunt atât de dese.

ADVERTISEMENT

De curând, pe 29 noiembrie 2023, a fost observat un marsuin la Agigea, din județul Constanța, la ora 16:00. Observația a fost notată în raportul publicat de cei doi observatori pe pasaridinromania.sor.ro.

Marsuinii sunt un grup de mamifere marine, clasificate în familia Phocoenidae, taxonul Odontoceti (balene dințate). Sunt șapte specii de marsuini.

ADVERTISEMENT

Aceste mamifere sunt mici balene cu dinți, înrudite de aproape cu delfinii oceanici. Marsuinii au ciocuri mai scurte și aplatizate și dinții în formă de spade. În schimb, delfinii au dinții conici, notează Wikipedia.

Alături de balene și de delfini, sunt descendenți au ungulatelor terestre (animale cu copite), care au intrat în oceane în urmă cu 50 de milioane de ani. În timpul Miocenului, adică de la 23 la 5 milioane de ani în urmă, mamiferele nu prea s-au mai schimbat din punct de vedere fiziologic.

ADVERTISEMENT

De asemenea, cetaceele s-au diversificat. Delfinii și marsuinii s-au despărțit de ultimul lor strămoș comun în urmă cu aproximativ 15 milioane de ani, după cum arată dovezile fosile.

Cele mai vechi fosile au fost găsite în apele de mică adâncime din Pacificul de Nord. Animalele s-au răspândit pe coastele europene și în emisfera sudică în timpul Pliocenului, adică mult mai târziu.

ADVERTISEMENT

Marsuinii, uciși din cauza războiului din Ucraina

Încă de când a început războiul dintre Rusia și Ucraina, marsuinii au de suferit. Aceștia ajung să fie grav răniți și chiar să moară. Unii au eșuat pe malul bulgăresc al Mării Negre, iar specialiștii au explicat, anul trecut, care ar putea fi cauza.

Marsuinii aflați la mal aveau leziuni, probleme de orientare și erau foarte slăbiți. “Toate acele leziuni, interne și externe, sunt în timp incompatibile cu viața, și din păcate este unul dintre rezultatele războiului aflat în desfășurare în momentul de față.

Bănuim, fără a avea certitudinea, că arsurile acelor exemplare care prezintă această categorie de plăgi sunt produse de fosfor, având în vedere că extinderea rănilor respective”, a explicat un biolog atunci, notează romania.europalibera.ro.

Cel mai probabil, mamiferele se aflau într-o zonă de operațiuni militare. Acesta ar fi motivul pentru care au fost rănite și au eșuat la mal. În primăvara lui 2022, numărul de mamifere eșuate a fost cel mai mare de până atunci.

“Este clar că un impact cauzat de război există, pentru că e un număr foarte mare, înregistrat în ultimii 10 ani de când fac eu monitorizare și în ultimii 20 de ani de când face Mare Nostrum monitorizarea”, a spus atunci specialistul Marian Paiu, de la Organizația Mare Nostrum.

Din păcate, în astfel de situații, specialiștii nu pot face prea multe lucruri pentru a salva mamiferele. Atunci când vine vorba de sunetul marin, marsuinii sunt foarte sensibili, la fel ca delfinii.

“Ele se orientează cu ajutorul sunetelor. Iar navele de război, atât vapoarele, cât și submarinele, sunt echipate cu un sonar care trimite niște impulsuri pe bază de sonor care efectiv dezorientează cetaceele și le pot afecta urechea internă.

Și de aceea cele mai multe sunt dezorientate și nu se mai pot hrăni, pentru că le e afectată urechea internă”, a explicat biologul Costin Timofte. Arsurile de pe corpurile lor ar putea fi provocate de fosfor.

ADVERTISEMENT