Life

Animalul rar care şi-a făcut apariţia pe teritoriul României. Consumă aproape orice fel de hrană

Animalul rar care și-a făcut apariția în România. La nivelul Europei nu se mai întâlnesc decât foarte puține exemplare ale speciei.
18.11.2023 | 07:00
Animalul rar care sia facut aparitia pe teritoriul Romaniei Consuma aproape orice fel de hrana
Animalul rar care și-a făcut apariția în România. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Racul de ponor (ponoare) și-a făcut apariția în România. Specia este tot mai rar întâlnită în Europa, însă exemplarele din țara noastră ar putea contribui la perpetuarea acesteia.

Animalul rar întâlnit în România

Racul de ponor (ponoare) – Austropotamobius torrentium este o specie tot mai rar întâlnită în Europa, dar care se găsește în România, în  în Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina din Hunedoara.

ADVERTISEMENT

Specia pe cale de dispariție are parte de condiții prielnice în arealul protejat, care permit perpetuarea sa. Chiar recent, un exemplar a fost surprins, iar specialiștii spun că racii de ponor din România ar putea să plece spre alte țări.

„În desfășurarea activităților de teren, colegii noștri au surprins  racul de ponoare  (Austropotamobius torrentium). Specie tot mai rar întâlnită în Europa, constatăm cu bucurie că în Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina specia are condiții prielnice pentru perpetuare”, au transmis reprezentanții Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina pe Facebook, acolo unde au publicat și un clip video cu animalul rar.

ADVERTISEMENT

Racul de ponor ajunge până la 10 centimetri lungime. Pe spate are o culoare maronie, în timp ce abodomenul este crem. Animalul rar este originar din Peninsula Balcanică. La acest moment ,este răspândit în mai multe țări, precum Ungaria, Austria, Slovacia, Croația, Germania, Elveția, Italia, Franța, specia fiind foarte vulnerabilă în fața poluării și a lipsei de oxigen.

„Cu o distribuție de doar câteva populații în țările menționate, racul de ponor este una dintre cele mai periclitate specii de rac din Europa. Prezența în Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina conferă racului posibilitatea de a da naștere unor populații semnificative la nivel european sub tutela și protecția Administrației Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina”, a transmis reprezentantul Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, Cătălina Drăgoi, pentru gohunedoara.com. 

ADVERTISEMENT

Mănâncă aproape orice

Despre racul de ponor se presupune că s-a diferențiat acum 15 milioane de ani dintr-o rudă comună cu A. torrentium din Alpii Dinarici și s-a dezvoltat izolat din cauza mișcărilor tectonice înspre nord-est a mega-unității Tisza-Dacia.

Comparat cu Austropotamobius torrentium, acesta are botul mai scurt, solzii de pe antene sunt netezi, lipsiți de denticule, în timp ce cleștii sunt acoperiți tuberculi mai mari și mai rari.

ADVERTISEMENT

Habitatul specific este reprezentat de apele curgătoare curate, izvoare, pâraie, dar din cauza viiturilor poate ajunge și în cele subterane. Este activ cu precădere noaptea și cosnumă aproape orice fel de hrană, fiind considerat un sanitar al mediului în care trăiește. Juvenilii mâncă de obicei larve, iar odată ajuns la maturitate, racul de ponor consumă hrană vegetală, chiar frunze căzute în apă.

ADVERTISEMENT