Life

Animalul rar care și-a făcut apariția pe teritoriul României. Oamenii au crezut că nu văd bine. Mulți au zis că e o anomalie

Animalul rar care i-a lăsat muți de uimire pe români. Această specie unică poate fi admirată pe teritoriul țării noastre până la finalul lunii septembrie.
02.04.2024 | 07:36
Animalul rar care sia facut aparitia pe teritoriul Romaniei Oamenii au crezut ca nu vad bine Multi au zis ca e o anomalie
Animalul rar care poate fi admirat în România doar până la finalul lunii septembrie. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Primăvara și-a intrat serios în drepturi, iar natura a revenit la viață. Odată cu temperaturile ridicate din termometre, și-au făcut apariția și animalele care îmbogățesc flora și fauna României. Anul acesta, pasionații de natură au avut marea surpriză să observe un animal rar pe teritoriul țării noastre.

Barza neagră și-a făcut apariția în România

Primăvara este sezonul în care animalele și păsările pot fi admirate în toată splendoarea lor. Odată cu 1 aprilie, majoritatea speciilor își reiau ritmul de viață normal. Pentru că la această dată este sărbătorită Ziua Internațională a Păsărilor, anul acesta, mulți români au avut parte de o surpriză.

ADVERTISEMENT

Pasionații de natură au avut ocazia să surprindă un animal rar pe teritoriul țării noastre. Este vorba despre barza neagră sau, așa cum este cunoscută în termeni științifici, ciconia nigra.

Spre deosebire de berzele albe, berzele negre se fac imediat remarcate. Capul, gâtul, pieptul, dar și spatele acestei specii de barză sunt negre, iar în lumina soarelui, coloritul prezintă anumite irizații.

ADVERTISEMENT

Berzele negre pot ajunge la o înălțime de 90-105 cm, iar greutatea medie nu depășește 3 kilograme. În cazul berzelor negre este foarte simplu de stabilit vârsta lor. De obicei, berzele juvenile au ciocul și picioarele gri-verzui, în timp ce în cazul adulților, acestea sunt roșii.

Această specie rară de berze nu are glas

Pe timpul iernii, berzele negre se îndreaptă către continentul african, iar atunci când vine primăvara, pot fi observate în mai multe locuri din lume. Acestea se remarcă, în special, în Spania, dar și în multe alte țări, inclusiv în China.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește țara noastră, berzele negre pot fi observate începând cu sezonul lor de cuibărit. Începutul lunii martie este momentul în care această specie de berze ajunge în România. De obicei, acestea migrează către Africa abia la finalul lunii septembrie, începutul lunii octombrie.

Momentan, câteva persoane pasionate de observarea păsărilor în habitatul lor natural au semnalat prezența berzelor negre în România. De la începutul lunii martie și până acum, berzele negre și-au făcut apariția în București, Iași, Alba, Vâlcea, Cluj și Giurgiu.

ADVERTISEMENT

Pe teritoriul țării noastre se estimează că sunt prezente în jur de 800 de perechi de berze negre. Aceste berze preferă habitatele retrase și, tocmai de aceea, vor fi mereu întâlnite în pădurile din apropierea bălților sau mlaștinilor.

Perechile de berze negre se cuibăresc izolat, iar la începutul lunii aprilie, femela începe să depună primele ouă. De obicei, incubarea durează puțin peste o lună, iar puii vor începe să zboare după aproximativ 71 de zile.

ADVERTISEMENT
Tags: