News

ANM a emis alerte de cod galben și portocaliu în toată țara! Zona unde e cod roșu

Ploile își fac din nou apariția în România. Sursa foto - facebook

ANM a emis alerte de cod galben și portocaliu în toată țara! Avertismentul de vreme rea este în vigoare până duminică seara. Mai exact, alerta începe de la ora 10.35 și ține până duminică la ora 23.00. În tot acest timp, instabilitatea atmosferică va fi una temporar accentuată în cea mai mare parte a țării. Nu mai puțin de 34 de județe din Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, cea mai mare parte a Olteniei și nordul Munteniei vor fi afectate de ploi torențiale și vijelii.


UPDATE, ora 15:00 Avertisment de tip nowcasting de ultim moment din partea Agenției Națonale de Meteorologie. Astfel, până la ora 16:00 județul Galați va fi lovit de un cod roșu de ploi! Este vorba de localitățile Pechea, Măstăcani, Fârțănești, Frumușița, Foltești, Scânteiești, Cuca, Băleni, Rediu, Suhurlui.

Codul roșu de ploi se va manifesta prin grindină de medii si posibil mari dimensiuni, vânt puternic, vijelie puternică, averse torențiale ce vor cumula local 35…50 l/mp, frecvente descărcări electrice. În zona vizată în ultima ora s-au cumulat 45…50 l/mp.


ANM a emis alerte de cod galben și portocaliu în toată țara!

Trebuie specificat că în anumite perioade se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15-25 l/mp, iar pe arii restrânse 35-40 l/mp. În rest, vremea va fi una călduroasă cu precădere în sudul și estul țării, acolo unde în orele amiezii disconfortul termic va fi ridicat.

Atenție! Și indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și chiar depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Tot de vineri, 21 iunie, începând cu ora 12.00, județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Buzău, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Gorj, Suceava, Neamț, Botoșani, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Brăila și Tulcea intră sub cod galben de ploi torențiale și vijelii.

ANM a emis alerte de cod galben și portocaliu în toată țara! Ploaie
ANM spune că pot avea loc furtuni serioase. Sursa foto – facebook

Furtuni până duminică seara

În Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, în cea mai mare parte a Olteniei, în nordul Munteniei și al Dobrogei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 40…60 l/mp. Avertizarea cod galben expiră sâmbătă la ora 3.00.

De luni, România ar putea intra sub un alt cod, de data aceasta de căldură. Deasupra țării ajunge un val de aer fierbinte care ar putea sta câteva zile bune. Temperaturi de chiar și 40 de grade vor fi înregistrate în această perioadă.

 

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri