News

ANM a emis cod galben. Se anunţă furtuni în 11 judeţe

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de furtuni care vizează 11 județe din România și care este activă între 24-25 aprilie.
24.04.2022 | 12:12
ANM a emis cod galben Se anunta furtuni in 11 judete
ANM a emis un cod galben de vijelie. Credit foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință de la Administrația Națională de Meteorologie (AMN) au emis duminică, ora 10:00, o atenționare de cod galben care vizează 11 județe din vestul României.

Cod galben de vijelii

Codul galben de vijelii și instabilitate atmosferică vizează Banatul, Crișana, Maramureș și vestul, respectiv nordul Transilvaniei și este activ între 24 aprilie, ora 16, și 25 aprilie, ora 3.

ADVERTISEMENT

“Fenomenele meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) vor fi temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel sunt obişnuite pentru perioada respectivă sau zona specificată”, explică meteorologii.

Meteorologii atrag atenția asupra faptului că în aceste zone vor fi înregistrate fenomene de instabilitate atmosferică, descărcări electrice și că rafalele de vânt vor atinge viteze între 55 și 75 de km/h.

ADVERTISEMENT

Mai trebuie subliniat faptul că, în zone izolate, meteorologii au anunțat că va cădea grindină și că aversele vor ajunge la 20-25 de litri de apă pe metrul pătrat.

“Seara și la începutul nopții în Banat, Crișana și Maramureș, apoi în vestul și nordul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (viteze în general de 55…75 km/h), vijelii, descărcări electrice, local averse ce vor avea și caracter torențial.

ADVERTISEMENT

Izolat va fi grindină, iar cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp”, transmit oficialii Administrației Naționale de Meteorologie.

Județele afectate de acest cod galben sunt: Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Alba, Hunedoara, Arad, Timiș și Caraș-Severin.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au mai adăugat că “astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în restul Transilvaniei și în Oltenia. Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată luni (25 aprilie) mai ales în regiunile din jumătatea nordică a teritoriului”.

Cum va fi vremea în București de Paște?

ANM a emis și un buletin meteorologic pentru Capitală. Meteorologii au anunțat că în primele două zile ale sărbătorilor pascale vremea va fi caldă și frumoasă, temperaturile maxime ajungând la 26 grade Celsius, în timp ce temperaturile minime vor ajunge la  10-12 grade Celsius.

“Vremea va fi frumoasă şi deosebit de caldă. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 24…26 de grade, iar cea minimă va fi de 10…12 grade. Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentele informații meteorologice, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice”, au mai transmis reprezentanții ANM.

ADVERTISEMENT