News

ANM avertizează: România, lovită de furtuni. Zonele aflate duminică sub cod galben – Update

România nu scapă de furtuni, dar nici de caniculă. Astfel, meteorologii anunță temperaturi extreme de 34 de grade Celsius pentru duminică, 2 iulie.
02.07.2023 | 10:39
ANM avertizeaza Romania lovita de furtuni Zonele aflate duminica sub cod galben  Update
România, lovită de furtuni. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT
02-07-2023
07:42

Un nou cod galben de furtuni

Meteorologii au emis un nou cod galben valabil pe 2 iulie de la orele 12 până la 23. “În intervalul menționat, în zona de munte, Maramureș, Transilvania, nord-vestul Moldovei, sudul Banatului, Oltenia, nord-vestul și sud-estul Munteniei și vestul Dobrogei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 55…70 km/h), izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp”, menționează ANM.

Judeţele vizate total sau parţial de avertizarea Cod galben sunt: Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Cluj, Mureş, Harghita, Covasna, Arad, Hunedoara, Timiş, Alba, Sibiu, Braşov, Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dolj, Olt, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău, Neamţ, Suceava, Constanţa şi Tulcea.

În București, după-amiază și seara sunt așteptate averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

 

În același timp, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că vremea va fi instabilă în această perioadă, cu furtuni, chiar cod galben de vreme extremă în anumite județe. Astfel, românii vor avea parte de furtuni și în același timp de temperaturi extreme de peste 34 de grade Celsius.

ANM avertizează: România, lovită de furtuni

”Vremea va fi în general instabilă. Cu precădere ziua, în cea mai mare parte a ţării, local vor fi perioade cu înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Izolat vor fi vijelii şi căderi de grindină. Pe arii restrânse – în intervale scurte de timp sau prin acumulare – mai ales în nord-vest, centru şi în zonele de munte se vor înregistra cantităţi de apă de peste 20…25 l/mp”, transmitea ANM.

ADVERTISEMENT

Totodată, specialiștii meteorologi anunță că temperaturile maxime se vor încadra între 25 și 34 de grade, iar minimele între 12 și 21 de grade. Specialiștii ANM vorbeau chiar de acum două săptămâni despre faptul că luna iulie va fi extrem de călduroasă, mult mai călduroasă comparativ cu alți ani.

”Vremea va fi în general instabilă şi, cu precădere după-amiaza, vor fi înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă, în scădere faţă de ziua precedentă, se va situa în jurul valorii de 30 de grade, iar cea minimă va fi de 16…18 grade”, au completat reprezentanții ANM.

ADVERTISEMENT

Cum era de așteptat, sunt șanse mai mari de precipitații în zona montană, deși se vorbește despre instabilitate inclusiv pe litoralul românesc. Vestea bună pentru turiști ar fi că temperatura mării va avea valori cuprinse între 21 și 23 de grade, deci bună pentru scăldat mai ales pentru persoanele care nu sunt friguroase.

”Vremea la munte: Vremea va fi în general instabilă. Cu precădere ziua, local vor fi perioade cu înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Izolat vor fi vijelii şi căderi de grindină. Pe arii restrânse – în intervale scurte de timp sau prin acumulare – se vor înregistra cantităţi de apă de peste 20…25 l/mp. Valorile termice vor avea variaţii faţă de ziua precedentă, cu tendinţă de scădere uşoară.

ADVERTISEMENT

Vremea pe litoral: Vremea va fi în general instabilă şi normală termic. Cerul va prezenta înnorări temporare după-amiaza şi noaptea, când, vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 26 şi 28 de grade, iar cele minime se vor încadra între 19 şi 21 de grade. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 21 şi 23 de grad”, au completat specialiștii.

Așadar, nu e de mirare că ANM a emis cod galben de vreme extremă valabil în perioada 1 iulie, ora 18:00 – 2 iulie, ora 23:00. ”În intervalul menţionat vor fi perioade cu averse, descărcări electrice, izolat grindină şi local intensificări ale vântului, cu viteze de 45…55 km/h. Astfel de manifestări se vor semnala în seara zilei de sâmbătă (01 iulie) şi în noaptea de sâmbătă spre duminică (01/02 iulie) în regiunile vestice şi sud-vestice, iar duminică (02 iulie) îndeosebi la deal şi munte, precum şi în sud-est. Local se vor acumula cantităţi de apă de 15…25 l/mp şi izolat peste 30 l/mp”, anunţă ANM.

ADVERTISEMENT

Totodată se vorbește despre furtuni puternice în zona Banatului până la ora 6:00 dimineața în ziua de 2 iulie 2023: ”În intervalul menţionat, în Banat, sudul Crişanei şi Oltenia, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse şi cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 55…70 km/h), pe arii restrânse vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp”.

ADVERTISEMENT