News

Avertizare meteo: cod portocaliu şi galben de ploi şi vijelii. ANM anunţă vreme instabilă pentru aproape toată ţara

Reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au emis luni două avertizări meteorologice de tip cod portocaliu și cod galben, valabile până marți.
22.08.2022 | 12:23
Avertizare meteo cod portocaliu si galben de ploi si vijelii ANM anunta vreme instabila pentru aproape toata tara
ANM a anunțat cod portocaliu şi galben de ploi şi vijelii. Foto: pixabay.com
ADVERTISEMENT

În prima avertizare meteorologică, ANM a emis un cod galben de vijelii, valabil de luni, ora 10:30, până marți, la ora 22:00. Potrivit sursei citate, în regiunile menționale mai jos va fi instabilitate atmosferică temporar accentuate.

ANM ne-a anunțat că nu scăpăm de vremea capricioasă

De asemenea, vor fi și ploi însemnate cantitativ. Astfel, instabilitatea atmosferică va fi întâlnită în Oltenia, Transilvania, Maramureș, Muntenia, Dobrogea și la munte.

ADVERTISEMENT

La fel va fi și în cea mai mare parte a Moldovei, și local în Crișana și Banat. În aceleași zone vor fi semnalate ploi torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

Prin acumulare sau în intervale scurte de timp, hidrologii așteaptă cantități de apă care vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp. Meteorologii sursei citate au completat că în sud-est, disconfortul termic va fi în continuare ridicat.

ADVERTISEMENT

În al doilea mesaj, reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie s-au referit la un cod portocaliu de ploi torențiale. Această avertizare meteorologică va fi valabilă de luni, ora 10:30, până marți, la ora 22:00.

Cod portocaliu de ploi torențiale

Ploile abundente vor fi înregistrate mai ales în nordul Olteniei, nord-vestul Munteniei și sud-vestul Transilvaniei. Mai ales prin acumulare, în aceste zone se vor înregistra cantități de apă de 40…50 l/mp și pe arii restrânse de peste 60…70 l/mp.

ADVERTISEMENT

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a mai transmis că va actualiza mesajele în funcție de evoluția vremii. ”Abaterea temperaturii medii a aerului din luna iulie 2022 față de mediana intervalului de referință standard (1991-2020) a fost pozitivă în toată țara.

Abateri mari, peste 2,0 °C, s-au înregistrat pe areale extinse din Banat, Crișana, în nord-vestul Transilvaniei, pe areale din Oltenia și Muntenia și izolat, în zona montană.

ADVERTISEMENT

Valori de peste 2,4 °C, s-au înregistrat doar în Banat, Crișana și în jumătatea de vest a Transilvaniei. Cea mai mare valoare a abaterii a fost 2,7 °C, la stațiile meteorologice Șiria, Timișoara și Turda”, se arată caracterizarea climatologică a lunii iulie.

 

ADVERTISEMENT
Tags: