News

ANM, cod portocaliu și galben de caniculă și fenomene severe. Zonele afectate de vremea extremă

ANM a emis mai multe avertizări cod portocaliu și cod galben de caniculă și fenomene severe pentru următoarele zile.
22.06.2021 | 11:32
ANM cod portocaliu si galben de canicula si fenomene severe Zonele afectate de vremea extrema
ADVERTISEMENT

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marți, mai multe avertizări de instabilitate și disconfort termic în aproape toată ţara.

Cod portocaliu și galben de caniculă și instabilitate de la ANM. Zonele afectate de vremea extremă

În următoarele ore și zile, în vigoare vor fi nu mai puțin de patru avertizări cod galben și două cod portocaliu de vreme severă.

ADVERTISEMENT

Primul cod galben este valabil pe 22 iunie. În cursul zilei de marți, în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare, vremea va fi caniculară, iar disconfortul termic va fi în creștere.

În vestul și sud-vestul teritoriului și izolat în rest indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unităţi și local îl va depăși ușor. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 34 și 37 de grade, iar minimele nocturne nu vor coborî sub 19…20 de grade.

ADVERTISEMENT

Apoi, de la 12 până la ora 22, în vigoare intră un cod galben de instabilitate. În intervalul menționat, în zonele de munte, în Oltenia, Dobrogea, local în Moldova, Muntenia și sud-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp.

Avertizări cod portocaliu și galben de furtuni și caniculă de miercuri. Sursa foto: meteoromania.ro

După ora 23, până miercuri la ora 10:00, intră în efect un alt cod galben, tot de instabilitate. Astfel, în cursul nopții de marți spre miercuri (22/23 iunie) în județele Constanța și Tulcea instabilitatea atmosferică se va menține accentuată. Vor fi ploi torențiale și descărcări electrice. Cantitățile de apă vor depăși 25….35 l/mp și izolat 50 l/mp.

ADVERTISEMENT

O avertizare severă de instabilitate va fi de asemenea în vigoare, marți, între 12-22. Conform acesteia, în județele Tulcea, Galați, Brăila și Vaslui vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. Cantitățile de apă vor depăși 40…60 l/mp.

Avertizări cod portocaliu și galben de furtuni și caniculă de miercuri

ANM anunță și de miercuri, 23 iunie, două avertizări de tip cod galben și portocaliu de fenomene severe.

ADVERTISEMENT

Codul galben, de căldură și disconfort termic, vizează zilele de 23, 24 și 25 iunie. În aceste zile, valul de căldură va cuprinde treptat toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat.

Miercuri (23 iunie), va fi caniculă în Banat, Crișana, Oltenia, Maramureș și în vestul și nord-vestul Transilvaniei, iar joi și vineri (24 și 25 iunie) în toate regiunile. Maximele termice se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, iar local minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade (nopți tropicale).

Avertizări cod portocaliu și galben de furtuni și caniculă de miercuri. Sursa foto: meteoromania.ro

Îndeosebi în regiunile estice și sud-estice, la deal și la munte, mai ales după-amiaza și seara, instabilitatea atmosferică se va accentua și se vor semnala averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și căderi de grindină.

Un cod portocaliu va fi în vigoare, doar miercuri, pentru județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare. Aici, valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă și disconfortul termic accentuat. Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 și 39 de grade, iar în cursul nopții nu vor coborî, în general, sub 22…25 de grade.

ANM mai precizează că joi și vineri (24 și 25 iunie), disconfortul termic se va accentua și în Oltenia, Maramureș și cea mai mare parte a Transilvaniei.

ADVERTISEMENT