News

ANM: Cod roșu de viscol și ninsori în mai multe județe din România. Iarna pune stăpânire pe țară în mijlocul primăverii

ANM: Cod roșu de viscol și ninsori în mai multe județe din România, în condițiile în care iarna pune stăpânire pe țară în mijloc de primăvară.
05.04.2023 | 19:19
ANM Cod rosu de viscol si ninsori in mai multe judete din Romania Iarna pune stapanire pe tara in mijlocul primaverii
ANM: Cod roșu de viscol și ninsori. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

ANM: Cod roșu de viscol și ninsori în mai multe județe din România, astfel că românii nu scapă degrabă de iarnă, deși ne aflăm deja în 5 aprilie, tot mai aproape de mijlocul primăverii și foarte aproape de sărbătorirea Paștelui.

ANM: Cod roșu de viscol și ninsori

ANM a emis miercuri, 5 aprilie, o avertizare nowcasting Cod roșu de viscol și ninsori pentru Botoșani și Iași. În aceste condiții școlile din aceste două județe își vor suspenda cursurile joi, 6 aprilie, iar cursurile vor fi recuperate de elevi la o dată care va fi anunțată ulterior.

ADVERTISEMENT

”Codul roşu este valabil de miercuri, ora 18:40, până joi, la ora 4:00. Potrivit ANM, se vor semnala viscol puternic, cu rafale de 75…85 km/h, ninsoare abundentă, zăpadă viscolită şi troienită, vizibilitate redusă spre zero, iar populația din Botoșani a fost avertizată prin intermediul sistemului RO-ALERT, a informat publicația locală Știri Botoșani. În acest context, toate școlile și liceele din judeţele Iaşi şi Botoşani își vor suspenda cursurile joi, 6 aprilie”, a transmis ANM, citat de Libertatea.

Așadar, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Botoșani a decis să suspende cursurile din cauza vremii. ”Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile care vor persista până în cursul zilei de mâine, 6 aprilie 2023, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Botoşani a luat decizia suspendării cursurilor în toate unităţile de învăţământ din judeţul Botoşani”, a explicat pe Facebook inspectorul şcolar general din Botoşani, Bogdan Suruciuc. Același lucru îl va face și CJSU Iași. Orele pierdute vor fi recuperate de elevi și profesori în funcție de cum va stabili fiecare școală în parte.

ADVERTISEMENT

De asemenea, ANM a emis o informare meteorologică, valabilă până pe 8 aprilie la ora 10 dimineața, fiind vizate fenomene de ”vreme deosebit de rece, predominant ninsori, intensificări ale vântului”.

”Vremea va fi deosebit de rece, iar temperaturile vor fi cu 8…12 grade sub mediile multianuale. În jumătatea de nord a țării vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare, iar local și temporar vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45…55 km/h îndeosebi în sudul și estul țării, precum și la munte”, a transmis ANM.

ADVERTISEMENT

Totodată, a fost emis un cod galben valabil până pe 5 aprilie, la ora 23:00, fiind vizate ”intensificări ale vântului”, în mai multe zone din Dobrogea și Muntenia. ”Vântul va avea intensificări temporare în Dobrogea și estul Munteniei, cu viteze de 55…65 km/h”, mai arată ANM.

Un alt cod galben, valabil până pe 6 aprilie la ora 14:00 vizează ”predominant ninsori și strat de zăpadă”, în mare parte de Moldova și Transilvania. ”În intervalul menţionat, în cea mai mare parte a Moldovei, estul Transilvaniei și în Carpații Orientali vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă. Vântul va avea intensificări cu viteze de 55…60 km/h, viscolind temporar ninsoarea. Pe arii restrânse se vor cumula peste 20…25 l/mp”, mai atrag atenția meteorologii.

ADVERTISEMENT

De asemenea, specialiștii ANM au vorbit despre un cod portocaliu valabil până pe 6 aprilie la ora 14:00, fiind vizate ”ninsori abundente, viscol și strat consistent de zăpadă”. Vor fi afectate județele Botoșani, Iași, Vaslui, precum și zona joasă a județelor Suceava, Neamț și Bacău. ”În județele Botoșani, Iași și Vaslui, precum și în zona joasă a județelor Suceava, Neamț și Bacău va ninge și se va depune strat nou de zăpadă consistent. Vântul va avea intensificări cu viteze de 55…75 km/h, va fi viscol și vizibilitate foarte scăzută. Local se vor cumula 30…50 l/mp”, mai transmite ANM.

ADVERTISEMENT