News

ANM, o nouă alertă cod galben de fenomene severe. Zonele lovite de furtuni, vijelii și grindină

Meteorologii ANM au emis o nouă alertă cod galben de furtuni, vijelii și grindină. 20 de județe se vor afla sub incidența avertizării.
04.07.2023 | 10:33
ANM o noua alerta cod galben de fenomene severe Zonele lovite de furtuni vijelii si grindina
Avertizare cod galben de furtuni și vijelii de la ANM. Zonele unde lovesc fenomenele violente. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, marți dimineață, un nou cod galben de furtuni, vijelii, averse torențiale și căderi de grindină. Zonele din țară lovite de fenomenele severe.

Avertizare cod galben de furtuni și vijelii de la ANM. Zonele unde lovesc fenomenele violente

Avertizarea cod galben a meteorologilor va intra în vigoare la ora 12.00 și va fi valabilă până seara, la ora 23.00. Alerta se referă în special la un grad de instabilitate atmosferică extrem de ridicat.

ADVERTISEMENT

În acest interval, în zonele montane, local în Transilvania și în nord-vestul Moldovei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină.

ANM anunță că în intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp. De subliniat că ploile nu se vor opri în această seară. Și în următoarele zile, fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala pe arii mai extinse, mai notează site-ul meteoromania.ro.

ADVERTISEMENT
Cod galben ANM
ANM Cod galben. Sursa foto: meteoromania.ro

ANM a menținut informarea de caniculă

Meteorologii au menținut în vigoare informarea de caniculă și disconfort termic emisă încă de luni. Astfel, pe 4, 5 și 6 iulie, disconfortul termic va fi în creștere în regiunile sudice și estice, astfel încât indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități.

”Va fi caniculă, marți (4 iulie) pe arii restrânse în Lunca Dunării și în Bărăgan, iar miercuri și joi (5 și 6 iulie) în cea mai mare parte a Munteniei, vestul Dobrogei și în jumătatea de sud a Moldovei, zone unde temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade”, anunță ANM.

ADVERTISEMENT

Cum va fi vremea în București

În Capitală, vremea va fi călduroasă, caniculară după-amiaza. Atunci, disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU), va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Maximele termice vor pleca de la 33 de grade și vor ajunge la 35 de grade. Cele minime vor fi cuprinse între 18 și 20 de grade. Nu lipsesc din peisajul din următoarele ore nici ploile.

ADVERTISEMENT

ANM anunță că cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în timpul după-amiezilor. Vor fi condiții pentru averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

ADVERTISEMENT