News

ANM, cod galben și informare de furtuni și caniculă. Zonele vizate de avertizare

Specialiștii ANM au emis, luni, o alertă cod galben de furtuni și o informare meteorologică de caniculă. În ce zone lovesc fenomenele severe.
03.07.2023 | 10:35
ANM cod galben si informare de furtuni si canicula Zonele vizate deavertizare
ANM, noi alerte de fenomene extreme: cod galben și informare meteorologică de furtuni și caniculă, zonele afectate. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Luni, 3 iulie, ANM a emis o alertă cod galben și o informare meteorologică de furtuni și caniculă. Mai multe zone din țară urmează a fi lovite de fenomenele extreme specifice sezonului cald.

ANM, noi alerte de fenomene extreme: cod galben și informare meteorologică de furtuni și caniculă, zonele afectate

Avertizarea cod galben vizează fenomene specifice instabilității atmosferice. Aceasta intră în vigoare luni, 3 iulie, la ora 12.00, fiind valabilă până la ora 21.00, în aceeași zi.

ADVERTISEMENT

În acest  interval, în Carpații Orientali și de Curbură, în sudul Moldovei, nordul Munteniei și în Dobrogea, vor fi perioade cu fenomene violente de vară. Vorbim de averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 55…60 km/h).

Nu vor lipsi din peisajul meteo vijeliile și căderile de grindină. ANM mai anunță că în intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

ADVERTISEMENT
Alertă cod galben furtuni - ANM
Alertă cod galben furtuni – ANM. Sursa foto: meteoromania.ro

Un al doilea mesaj de avertizare de la Administrația Națională de Meteorologie se referă la disconfort termic ridicat și caniculă. Alerta de întinde pe mai multe zile: 4, 5 și 6 iulie.

De marți până joi, disconfortul termic va fi în creștere în regiunile sudice și estice, astfel încât indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități.

ADVERTISEMENT

Va fi caniculă, marți (4 iulie) pe arii restrânse în Lunca Dunării și în Bărăgan, iar miercuri și joi (5 și 6 iulie) în cea mai mare parte a Munteniei, vestul Dobrogei și în jumătatea de sud a Moldovei, zone unde temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade.

În sudul și estul Munteniei și în vestul Dobrogei, pe arii restrânse se va atinge pragul critic al disconfortului termic și în după-amiaza zilei de luni”, se arată pe site-ul ANM.

ADVERTISEMENT

Prognoza ANM pentru București: caniculă și disconfort termic

Căldură insuportabilă va fi și în Capitală. În special în zilele de miercuri și joi (5 și 6 iulie), disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU), va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor ajunge la 32…35 de grade, iar cele minime de 18…20 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare în timpul după-amiezilor, când vor fi condiții pentru averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

ADVERTISEMENT