News

ANPC, informații utile pentru românii care se pregătesc de vacanță. La ce trebuie să fii atent când apelezi la serviciile unei agenții de turism

ANPC, informații utile pentru cei care se pregătesc de vacanță. Ce trebuie să știi dacă apelezi la serviciile unei agenții de turism
18.06.2023 | 15:31
ANPC informatii utile pentru romanii care se pregatesc de vacanta La ce trebuie sa fii atent cand apelezi la serviciile unei agentii de turism
ANPC, informații utile pentru românii care se pregătesc de vacanță. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

ANPC, informații utile pentru românii care se pregătesc să meargă în vacanță, în această vară. Având în vedere că foarte multe persoane își organizează concediile apelând la serviciile agențiilor de turism, directorul general al ANPC, Paul Anghel, vine cu recomandări.

ANPC, informații utile pentru românii care pleacă în vacanță

Turiștii trebuie să acorde o atenție deosebită atunci când aleg să achiziționeze un astfel pachet. În primul rând, oamenii trebuie să se intereseze cu privire la destinație, dar și la modalitatea de transport către cazare.

ADVERTISEMENT

Agenția de turism ar trebui să ofere clienților informații cu privire la tipul unităților de cazare, serviciile de masă sau ruta de parcurs și modalitățile de plată, potrivit directorului general al ANPC.

„Agenţia de turism are obligaţia să furnizeze turiştilor, în scris, în vederea încheierii contractului, informaţii referitoare la: localitatea de destinaţie; rută de parcurs; mijlocul/mijloacele de transport utilizat/utilizate, caracteristicile şi categoria acestuia/acestora; tipul unităţilor de cazare, adresele şi categoriile de clasificare a acestora; serviciile de masă oferite şi categoria de clasificare a unităţilor de alimentaţie; durată programului, cu indicarea datei sosirii şi a plecării; informaţii generale privind regimul paşapoartelor şi al vizelor, precum şi al asigurărilor de sănătate necesare pentru călătorie şi sejur”, a transmis Paul Anghel.

ADVERTISEMENT

Un aspect important, care trebuie stabilit încă de la început, îl reprezintă și cuantumul avansului, în cazul în care este solicitat. De asemenea, turiștilor le este recomandat să se informeze ce se poate întâmpla dacă vor fi nevoiți, din diverse motive, să anuleze călătoria.

Ce sunt obligate să facă agențiile de turism

Clienții agențiilor de turism trebuie să fie informați în ceea ce privește regimul pașapoartelor și al vizelor. Totodată, ei trebuie să afle dacă există posibilitatea încheierii unor asigurări facultative pentru asistentă în caz de boală sau accidente.

ADVERTISEMENT

Directorul ANPC, Paul Anghel, spune că reprezentanții agențiilor trebuie să ofere în scris turiștilor, înainte de data plecării, mai multe informații esențiale. Este vorba de detaliile privind orarele, locurile escalelor şi legăturile.

De asemenea, românii trebuie să obțină datele și adresa reprezentanței locale a organizatorului, respectiv autorităţilor locale, în cazul în care turistul va avea nevoie de acestea. În caz contrar, clienților trebuie să le fie pus la dispoziție un număr de apel de urgență.

ADVERTISEMENT

ANPC precizează că oamenii vor primi bon de comandă de la agenţia de turism tur-operatoare sau detailistă în cazul în care cer pachete de servicii care nu fac parte din oferta agenției de turism.

„În cazul în care conţinutul bonului de comandă diferă de conţinutul confirmării călătoriei turistice sau dacă această confirmare nu s-a făcut în termenul de 60 de zile calendaristice de la data semnării bonului de comandă, turistul poate consideră că voiajul nu a fost rezervat şi are dreptul la rambursarea imediată a tuturor sumelor deja plătite”, punctează Paul Anghel.

Ce trebuie să cuprinsă bonul de comandă

Bonul de comandă trebuie să cuprindă destinația, durata călătoriei, datele de sosire și de plecare. Totodată, trebuie să se regăsească și alte detalii referitoare la serviciul de masă, programul turistic, etc. În contract vor fi precizate mai multe clauze importante.

„Contractul cuprinde cel puțin următoarele clauze: destinația/destinațiile călătoriei turistice și, în cazul perioadelor de sejur, durată și datele de sosire și de plecare; mijlocul/mijloacele de transport utilizat/utilizate, caracteristicile și categoriile de clasificare a acestuia/acestora, datele, orele și locurile de plecare/sosire, la ducere și la întoarcere. 

În cazul în care pachetul de servicii turistice include și cazarea, adresă și categoria de clasificare ale structurilor de primire turistice, în conformitate cu reglementările țărilor de primire; serviciile de masă furnizate: pensiune completă, demipensiune, mic dejun. Dacă realizarea pachetului de servicii turistice necesită un număr minim de persoane, data limită de informare a turistului privind anularea călătoriei turistice comandate;rută; prețul pachetului de servicii, cu indicarea cazurilor în care acesta poate fi modificat și tarifele pentru anumite servicii: taxe de aterizare, îmbarcare/debarcare în porturi și pe aeroporturi, taxe de turist, dacă acestea nu sunt incluse în prețul pachetului de servicii turistice; termenele și modalitatea de plată; condițiile de modificare și de reziliere a contractului”, sunt cele mai importante dintre clauzele contractului, potrivit directorului ANPC.

ADVERTISEMENT