News

ANRE acuză unii furnizori de energie că au crescut artificial prețurile pentru a primi bani în plus de la stat

Într-un comunicat emis luni, 6 iunie, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) anunță că unii furnizori de energie şi-au crescut artificial preturile, pentru a cere mai mulți bani de la stat.
06.06.2022 | 17:53
ANRE acuza unii furnizori de energie ca au crescut artificial preturile pentru a primi bani in plus de la stat
O parte dintre furnizorii de energie și-au crescut artificial prețurile pentru a primi bani în plus de la stat. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Nereguli majore depistate de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) la mai mulți furnizori de energie.

O parte dintre furnizorii de energie și-au crescut artificial prețurile pentru a primi bani în plus de la stat. Anunțul ANRE

ANRE anunță că a efectuat mai multe verificări în ultima perioadă, la o serie de furnizori de energie din România.

ADVERTISEMENT

Instituția de Reglementare în Energie atrage atenția că unii dintre aceștia şi-au crescut artificial preţurile, pentru a primi mai mulţi bani de la bugetul de stat prin mecanismul de plafonare şi compensare a facturilor.

Astfel, unele firme au încheiat diverse contracte adiționale la prețuri mai ridicate pentru energia electrică după ce statul a stabilit modul de decontare pentru facturile compensate.

ADVERTISEMENT

În urma verificărilor, au fost depistați furnizorii de energie care au utilizat metode de creştere artificială a preţului prin încheierea de contracte de achiziţie la preţuri excesive şi de acte adiţionale prin care modificau preţul de contract.

Toate aceste mișcări ale furnizorilor au avut loc după publicarea în Monitorul Oficial a regulilor privind plafonarea și compensarea facturilor.

ADVERTISEMENT

”În cadrul verificărilor realizate s-au identificat furnizori de energie care au utilizat metode/mijloace de creştere artificială a preţului mediu ponderat de achiziţie prin încheierea la preţuri excesive de contracte de achiziţie intra-grup, pe pieţe centralizate (produse cu livrare pe termen scurt – săptămână/lună) şi de acte adiţionale de modificare a preţului de contract încheiate după publicarea în Monitorul Oficial a OUG 118/2021, în vederea creşterii sumei decontate de la bugetul statului prin mărirea diferenţei dintre preţul mediu ponderat de achiziţie şi plafonul maxim stabilit prin OUG 118/2021, metodă prin care furnizorul poate beneficia de sume nejustificat de mari de la bugetul statului)”, arată documentul ANRE citat de Agerpres.

Sute de cereri de decontare primite de ANRE de la furnizori

ANRE mai adaugă că furnizorii acuzați de aceste nereguli au utilizat şi alte modalităţi de creştere artificială a sumei decontate prin ”excluderea din datele declarate ca achiziţii pe contracte în derulare în perioada noiembrie 2021-ianuarie 2022 a contractelor cu preţ mic, metodă utilizată de unii furnizori în vederea îndeplinirii criteriului de eligibilitate privind depăşirea plafonului maxim de 525 lei/MWh (energie electrică) sau de 250 lei/MWh”.

ADVERTISEMENT

Până în debutul acestei săptămâni, ANRE anunță că a primit 239 de cereri de decontare de la un număr de 65 de furnizori. Au fost soluționate 62 de cereri.

Autoritatea Reglementare a confirmat către Ministerul Energiei plata unei sume de 34,8 milioane de lei pentru facturile din noiembrie, decembrie şi o parte din luna ianuarie 2022.

Alte 35 de cereri, în valoare de 8 milioane de lei, au fost respinse, întrucât preţul de achiziţie a energiei a fost sub plafonul aprobat prin lege.

ADVERTISEMENT