News

Epidemiologul american Anthony Fauci, în mijlocul unui scandal de proporţii. Este acuzat că a contribuit la apariţia pandemiei. “Să minţi este infracţiune!”

Epidemiologul Anthony Fauci este acuzat de senatorul american Rand Paul că a aprobat finanțarea unor cercetări la Institutul de Virologie din Wuhan, în urma cărora ar fi apărut SARS-CoV-2.
23.07.2021 | 18:33
Epidemiologul american Anthony Fauci in mijlocul unui scandal de proportii Este acuzat ca a contribuit la aparitia pandemiei Sa minti este infractiune
ADVERTISEMENT

Senatorul Rand Paul susține că Anthony Fauci, în calitatea sa de director al Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase, ar fi aprobat finanțarea din bani publici americani a unui program de cercetare la Institutul de Virusologie din Wuhan.

Cercetările asupra coronavirusului de la Wuhan s-ar fi făcut prin metoda „gain-of-function” sau „amplificarea funcției” care constă în accelerarea în condiții de laborator a ritmului în care un virus suferă mutații pentru a anticipa care din aceste mutații pot fi periculoase pentru om.

ADVERTISEMENT

Acuzațiile senatorului sunt cu atât mai grave cu cât una dintre ipotezele probabile ale apariției Covid-19 constă în faptul că cercetătorii chinezi au făcut studii de amplificare a funcției, în condiții de securitate inadecvate, iar una din  formele mutante a scăpat din laboratorul de la Wuhan.

În ce constă „amplificarea funcției”

„Gain-of-function” constă în amplificarea deliberată a virulenței sau transmisibilității agenților patogeni nu prin manipularea genetică a acestora, ci prin accelerarea ritmului prin care un virus sau bacterie suferă mutații prin schimbarea constantă a mediului. Practic, agentul patogen este stimulat în condiții de laborator să evolueze într-un mod mai rapid decât ar fi făcut-o în condiții naturale.

ADVERTISEMENT

Prin această evoluție accelerată, oamenii de știință ar putea identifica din vreme agenții patogeni care pot deveni agresivi pentru om în urma mutațiilor pe care le vor suferi pe cale naturală. Mai mult, ar fi posibilă crearea anticipată a unor medicamente sau chiar vaccinuri. Procedura este una foarte controversată, criticii săi susținând că unele virusuri ar deveni periculoase în  laborator, deși în stare naturală nu sunt, cel puțin nu încă, nocive. În aceste condiții, un accident de laborator ar putea avea consecințe catastrofale.

Potrivit BBC.com, Anthony Fauci, actualul consilier al președintelui SUA, ar fi aprobat în 2014 acordarea unui grant pentru EcoHealth Alliance, pentru finanțarea unor cercetări referitoare la coronavirusurile descoperite la lilieci.

ADVERTISEMENT

Din cele 3.700.000 dolari primite de EcoHealth Alliance, 600.000 ar fi fost redirecționați apoi către Institutul de Virusologie din Wuhan, cunoscut pentru cercetările în domeniul coronavirusurilor. În 2019, proiectul de cercetare a fost prelungit pentru încă cinci ani, dar în aprilie 2020 a fost anulat din cauza pandemiei.

Anthony Fauci, acuzat că a aprobat finanțarea unor proiecte periculoase

În luna mai, Anthony Fauci afirma că institutul pe care-l conducea „nu a finanțat și nu finanțează cercetări de amplificare a funcției la Institutul de Virusologie din Wuhan”. În această săptămână, senatorul Rand Paul l-a întrebat pe Fauci dacă nu vrea să retracteze afirmația adăugând: „După cum știți, este o infracțiune să minți Congresul”.

ADVERTISEMENT

Senatorul susține cercetările au fost de tipul „gain-of-funcion”, acest lucru fiind probat de două articole științifice publicate de institutul din China, unul din 2015 și altul din 2017. Acuzațiile lui Paul se bazează pe afirmațiile profesorului Richard Ebright de la Rutgers University care a spus că articolele invocau noi virusuri care nu există în natură și care au fost create,  iar aceste virusuri „riscau să creeze noi patogeni potențiali”. Ebright a spus că cercetările prezentate în respectivele articole îndeplineau criteriile de cercetare de amplificare a funcției, așa cum au fost stabilite în 2014 de guvernul american atunci când a stopat finanțarea acestor programe din cauza preocupările legate de biosecuritate.

Însă în cadrul audierii de la Senat, dr. Fauci a spus că cercetările respective „au fost evaluate de mai multe ori de persoane calificate care au spus că nu intră sub incidența definiției de gain-of-function”. Fauci a adăugat că ar fi fost „imposibil din punct de vedere molecular” ca acele virusuri să se transforme în coronavirusul devenit pandemic.

Interpretări diferite ale oamenilor de știință

Rețeaua națională a institutelor de sănătate din SUA și EcoHealth Alliance au precizat că cercetările privind virusurile la lilieci au vizat doar proteinele spike (care ajută virusul să se lege de celulele vii), „fără să afecteze mediul, dezvoltarea sau starea fiziologică a organismului”. O poziție similară a exprimat și dr. Ralph Baric de la University of North Carolina, adăugând că rezultatele au  fost examinate și de către comitetul de biosecuritate al universității, care a decis că nu se poate vorbi de „gain-of-function”.

Baric a spus că niciunul dintre virusurile studiate în 2015 nu era înrudit cu SARS-CoV-2, deși aveau „proprietăți intrinseci” care le dădeau capacitatea de a infecta oameni. „Noi nu am introdus niciodată mutații în spike pentru a stimula creșterea în celule umane”, a precizat Baric.

Alți oameni de știință susțin că definirea de către guvernul american a cercetărilor de amplificare a funcției lasă loc de interpretări subiective. „Nu există totdeauna un consens nici măcar printre experți, iar instituțiile interpretează și aplică diferit politicile de cercetare”, a declarat Rebecca Moritz de la Colorado State University.

Condiții precare de securitate la Wuhan

Acuzațiile senatorului Paul Rand la adresa lui Fauci vin în contextul în care există informații certe că în China au continuat cercetările „gain-of-function”, iar incertitudinile legate de siguranța acestora au oferit un temei suspiciunilor că pandemia de Covid-19 a fost rezultatul unei erori de laborator.

În luna aprilie, publicația americană Politico a relatat că Departamentul de Stat al SUA avea informații de mai mulți ani că cercetările de la Wuhan se fac în condiții de risc ridicat.

Trei echipe trimise de către ambasada americană la Beijing la finalul anului 2017 și începutul lui 2018 au evaluat la fața locului condițiile de securitate în care se făceau testele coordonate de către Shi Zhengli, supranumită „femeia-liliac” datorită expertizei sale în coronavirusurile întâlnite la lilieci.

Ajunși la fața locului, experții americani au fost șocați de ceea ce le-au spus colegii lor chinezi care au afirmat că nu au suficient personal antrenat pentru operarea laboratorului de maximă siguranță și au cerut sprijinul părții americane pentru a îndeplini standardele necesare.

ADVERTISEMENT