Sport

Cum arată metodele pe care Antonio Conte le-a implementat la Tottenham! Dezvăluiri despre antrenorul italian: “Când termini antrenamentul, ești mort”

Tottenham Hotspur dă semne de revenire după ce Antonio Conte l-a înlocuit pe Nuno Espirito Santo. Managerul italian a revoluționat jocul londonezilor prin tactica sa, care a adus primele rezultate pozitive.
28.11.2021 | 08:44
Cum arata metodele pe care Antonio Conte lea implementat la Tottenham Dezvaluiri despre antrenorul italian Cand termini antrenamentul esti mort
ADVERTISEMENT

Pe 30 octombrie, Tottenham Hotspur pierdea clar meciul cu Manchester United, 0-3 pe teren propriu, și Nuno Espirito Santo era demis din funcția de manager și înlocuit imediat de Antonio Conte. În luna de când a preluat banca londonezilor, italianul a redresat o corabie aflată în derivă prin tactica sa cu efect imediat asupra jocului și a rezultatelor lui Spurs.

Conte a schimbat imediat sistemul de joc al lui Tottenham din 4-2-3-1 în modulul său preferat, 3-4-2-1, care i-a adus o primă victorie în Conference League, 3-2 cu Vitesse Arnhem, și patru puncte în cele două jocuri din Premier League: un egal în deplasare cu Everton și un succes acasă în fața lui Leeds United. Totuși, antrenorul de 52 de ani a simțit și gustul amar al înfrângerii în ultima partidă din Conference League în fața modestei Mura, scor 1-2, ceea ce l-a făcut să declare că Tottenham este, în acest moment, la o distanță considerabilă de echipele de top din Anglia.

ADVERTISEMENT

“După trei săptămâni și jumătate, încep să înțeleg situația și nu este deloc una simplă. Dacă cineva crede că sunt un magician pentru ceea ce am câștigat în trecut se înșeală. Singura magie pe care o pot face este să muncesc. Să îmi aduc metodele mele, ideile mele de a vedea fotbalul. Și trebuie să muncim enorm pentru a îmbunătăți calitatea lotului. Avem nevoie de timp, dar trebuie să facem totul mai bine în asbolut orice”, a spus Antonio Conte după eșecul rușinos din Slovenia, împotriva codașei grupei din Conference League.

Schimbarea la față după pauză, cheia succesului cu Leeds, primul obținut de Tottenham în era Antonio Conte

În duelul cu Mura, italianul a început cu doar doi dintre titularii utilizați în ultima etapă din Premier League cu Leeds, respectiv Japhet Tanganga și Harry Kane. În acel meci, Tottenham a impresionat după pauză, când a întors rezultatul în favoarea sa, revenind după o prima repriză în care a fost dominată și condusă cu 1-0 de trupa lui Marcelo Bielsa.

ADVERTISEMENT

Cu Leeds, Conte nu s-a putut baza pe argentinianul Cristian Romero, accidentat, un jucător obișnuit să joace într-o apărare în trei din perioada petrecută la Atalanta și care își cunoaște foarte bine responsabilitățile indiferent dacă echipa lui se află în posesie sau nu, astfel că a apelat în locul său la Tanganga. Cum în primele 45 de minute, Leeds a avut o posesie de peste 60%, Tottenham a avut inițial o abordare mai conservatoare cu o așezare 5-4-1. Din punct de vedere ofensiv, Spurs a avut aceeași abordare ca și în duelul cu Everton, numai că acum nu au avut prea mult succes întrucât pressing-ul lui Leeds a fost unul foarte intens și agresiv.

Astfel, londonezii nu și-au putut crea oportunități clare în primele 45 de minute din cauză că le-a lipsit ultima pasă. Nesatisfăcut de prestația din prima repriză, Conte a imprimat mai multă intensitate în jocul lui Tottenham după pauză. Astfel, din punct de vedere defensiv, echipa a fost mai agresivă în jocul fără minge, presându-și adversarul mai sus, iar Leeds nu a putut pasa la fel de ușor și eficient precum în prima parte. Totodată, Tottenham a impresionat și după marcarea golului de 2-1 prin faptul că a continuat să pună presiune pe oponenta sa până la fluierul de final al arbitrului. Nu întâmplător, sfertul de oră dintre minutele 61 și 75 a reprezentat perioada în care băieții lui Antonio Conte au avut cea mai mare posesie din joc, 60 la sută.

ADVERTISEMENT

Munca, elementul definitoriu pentru antrenorul Antonio Conte

Practic, performanța din repriza secundă a fost atât de convingătoare încât a decis învingătoarea meciului și i-a adus lui Tottenham primul succes în Premier League sub comanda managerului italian.

Dar este doar începutul unui drum care “poate fi de un metru sau de 100 de metri”după cum a declarat Conte după primul său eșec, cu Mura. “Nu îmi este deloc teamă pentru că sunt gata să merg pe acest drum. Dar avem foarte mult de muncă și de progresat în foarte, foarte multe aspecte. Am găsit jucători foarte implicați și dispuși să muncească, dar uneori nu este suficient”a mai spus italianul, care a readus în atenție același discurs de la prima lui conferință de presă din perioada Chelsea. Atunci, în mai puțin de o oră, a folosit de 32 de ori cuvântul “muncă”.

ADVERTISEMENT

Au simțit-o din plin toți cei care au lucrat sub comanda lui Antonio Conte, Tiemoue Bakayoko afirmând la scurtă vreme după ce a ajuns la Chelsea că are senzația că depune chiar mai mult efort la antrenamente decât în timpul meciului, atât de mare este nivelul de intensitate solicitat. Iar altcineva spunea că, uneori, Conte pare chiar un psihopat la cât de exigent este.

Spiritul de echipă și nutriția sunt alte două lucruri fundamentale în obținerea succesului pentru Conte

Un alt element pe care italianul pune mare preț este spiritul de echipă și transformarea lotului într-un tot unitar, în care unul luptă pentru toți și toți pentru unul. “Când termini antrenamentul, ești mort. Nu obosit, ci mort. Poți face asta doar pentru că crezi în ceea ce face. Ești 100 la sută cu el. Creează o atmosferă deosebită și fiecare își oferă energia celuilalt. Cu siguranță, este unul dintre cei mai buni”, a povestit Giorgio Chiellini, care a lucrat sub bagheta lui Conte la Juventus și la naționala Italiei.

Deși este adeptul unei pregătiri fizice draconice, el nu pune accentul pe exercițiile în sala de forță, ci își dorește ca jucătorii săi să nu pună masă musculară în exces pentru a fi mai ușori și să poată alerga mai mult. La fel ca și Mauricio Pochettino, el va căuta ca fotbaliștii lui Tottenham să atingă forma de vârf a condiției lor fizice.

Antonio Conte este foarte atent și la nutriția jucătorilor săi, transmițându-le adesea că dieta poate face diferența între victorie și înfrângere. În acest sens, favoritele sale sunt semințele de goji, folosite de mult timp în medicină pentru a susține imunitatea organismului față de boli și infecții, și suplimentele de Rhodiola rosea, despre care studiile au demonstrat că reduc oboseala fizică și mentală.

Obsedat de control și alergic la greșeli

Conte este extrem de strict în privința alimentației, ținând morțiș să aibă totul sub control. Când era la Chelsea, el a mers până acolo încât i-a cerut proprietarului restaurantului italian unde el și mai mulți jucători obișnuiau să ia masa să îi trimită fotografii cu ce mâncau aceștia! “Este obsedat de fiecare detaliu și încearcă să-l exploateze în avantajul său. Este alergic la orice eroare”l-a descris și Andrea Pirlo.

Camaraderia și spiritul de echipă sunt, de asemenea, foarte importante pentru Antonio Conte. Când a ajuns la Tottenham, el le-a transmis jucătorilor că îi va ajuta să câștige din nou, dar că trebuie să dea totul pentru el și că le va fi mereu alături cât timp ei dau totul pe teren la antrenamente și în meciuri. La fel a procedat la toate echipele pe care le-a antrenat, iar când era la Juventus, chilianul Arturo Vidal a mărturisit chiar că dacă ar trebui să meargă la război, l-ar lua pe Conte cu el.

“Când Conte vorbește, cuvintele lui te asaltează. Îți sparg ușile minții tale, adesea într-un mod foarte violent, și se așază adânc în interiorul tău”, a spus și Andrea Pirlo. Totuși, există și o explicație pentru care el nu a stat prea mult la niciuna din echipele pe care le-a pregătit: temperamentul său vulcanic poate deteriora relațiile cu conducerea clubului și cu o parte a jucătorilor săi.

Totul sau nimic pentru Conte: te sacrifici, ai și beneficii sau nu reziști și te autoexcluzi

“Nimeni nu poate gestiona această intensitate, nici măcar el. Niciodată nu o lasă mai ușor, deși poate ar trebui. Și el poate obosi. La început, cu Antonio dai totul, dar să rămâi acolo la nivel mental este foarte greu, chiar mai greu decât la nivel fizic pentru că el te antrenează atât de tare încât devii o mașină de luptă. Cu Antonio, totul este împins la maximum, iar dacă nu ești foarte pasionat de acest aspect, nu îți va fi prea bine”a scris Giorgio Chiellini despre Conte în cartea sa autobiografică.

Succesul italianului la Tottenham, dincolo de filosofia sa de joc, depinde foarte mult de cât sunt dispuși jucătorii să se sacrifice pentru a-i pune în practică metodele. Dacă vor reuși, atunci răsplata ar putea fi substanțială.


  • (P) Cota Get’s Bet pentru Chelsea – Manchester United: 1,60 este cota pentru „1 solist”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT
Tags: