News

Anul 2022, al doilea cel mai cald din istorie, în Europa. În 12 ţări au fost doborâte recordurile de temperatură

Încălzirea globală împinge temperaturile spre recorduri de la an an. Vara lui 2022 a fost cea mai fierbinte din istorie, pe continentul european
10.01.2023 | 17:55
Anul 2022 al doilea cel mai cald din istorie in Europa In 12 tari au fost doborate recordurile de temperatura
2022, al doilea cel mai cald an din istorie, în Europa şi al cincilea în lume Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

2022 a fost în Europa al doilea cel mai fierbinte an din istorie, după 2020, iar schimbările climatice au cauzat condiții extreme care au redus recoltele, au secat râurile și au provocat mii de morți, au anunțat marţi oamenii de știință de la Serviciul European de Schimbări Climatice Copernicus (C3S).

Concentraţiile de CO2 din atmosferă, cel mai ridicat nivel din ultimele două milioane de ani

Cercetătorii au anunțat, de asemenea, că 2022 a fost al cincilea cel mai cald an de pe pământ, cel puțin după 1850, deși C3S are date disponibile doar după anul 1950.

ADVERTISEMENT

“Ne confruntăm deja cu consecințele devastatoare ale încălzirii lumi noastre”, a spus directorul adjunct al C3S, Samnata Burgess, care a cerut acțiuni urgente pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon și adaptarea la schimbările climatice.

Vara trecută a fost cea mai călduroasă din istorie în Europa, doborând recordurile de temperatură în 12 ţări, între care Italia, Spania şi Croaţia. Valurile de căldură severă au provocat peste 20.000 de decese în ţări precum Franţa, Germania, Spania şi Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

Combinată cu lipsa ploilor, căldura a provocat secete pe scară largă, iar debitele scăzute au încetinit transportul de-a lungul râului Rin. În acelaşi timp, lipsa ploilor a afectat producția de hidroenergie și a redus producția de porumb și soia, relatează Reuters.

Potrivit agenției, temperaturile globale vor înceta să crească doar dacă țările reduc emisiile de CO2 la “zero net”, adică nu eliberează mai multe gaze în atmosferă decât elimină, iar 27 de țări din UE, Marea Britanie, Canada, Japonia și alte țări s-au angajat să atingă acest obiectiv până în 2050.

ADVERTISEMENT

În ciuda acestor angajamente pe termen lung, emisiile globale continuă să crească. Concentraţiile de dioxid de carbon din atmosferă au ajuns în medie la aproximativ 417 ppm în 2022, acesta fiind cel mai ridicat nivel din ultimele două milioane de ani, a mai precizat C3S.

Anul trecut, cele mai mari creşteri de temperatură au fost înregistrate la sfârşitul verii, precum şi în lunile octombrie şi în decembrie.

ADVERTISEMENT

În Italia a fost mai cald decât media în toate lunile anului, cu excepţia a două luni. Această ţară a avut cea mai mare anomalie lunară de temperatură înregistrată vreodată pentru trei luni diferite în mai, octombrie şi decembrie.

Alte exemple: 2022, în Andorra, a fost de departe cel mai cald înregistrat vreodată. La o altitudine de 1.132 m temperatura medie a fost uluitor de mare, de 12,4 grade Celsius, cu aproximativ un grad peste anul cel mai cald anterior și cu 2,3 grade peste media pe 1991-2020. Anul 2022 a fost al doilea cel mai cald înregistrat şi în Rusia, după 2020. Cele mai mari anomalii din 2022 au fost în nordul teritoriului european, Urali, Siberia și părți din Iakuţia.

ADVERTISEMENT