News

Consecințele schimbărilor climatice. Urșii polari au ajuns să caute hrană printre gunoaie

Urșii polari au ajuns să caute mâncare prin gropile de gunoi, la fel ca și ”verii” lor din România, urșii bruni. Schimbările climatice cauzate de om, principala problemă.
21.07.2022 | 08:56
Consecintele schimbarilor climatice Ursii polari au ajuns sa caute hrana printre gunoaie
Urșii polari au ajuns să caute în gunoi. Foto: phys.org
ADVERTISEMENT

Habitatul natural al urșilor polari dispare, astfel că animalele își caută hrană aproape de așezările umane. Astfel, urșii ajung să aibă întâlniri deseori mortale cu oamenii, în zone unde prezența lor nu era o amenințare până acum, potrivit Reuters.

Urșii polari au ajuns să caute prin gunoaie

Mai mulți oameni de știință canadieni și americani au avertizat că gunoaiele sunt o problemă majoră care amenință populația de urși polari, pentru că animalele devin dependente de gropile de gunoi din preajma comunităților din zona nordică. Practic, urșii polari se adaptează, precum urșii bruni.

ADVERTISEMENT

Urşii şi gunoiul sunt o asociere nepotrivită”, a explicat biologul Andrew Derocher, angajat al Universităţii Alberta. În urmă cu un an, mai mulți urși polari au fost filmați când alergau după o mașină de gunoi.

Ştim acest lucru atunci când vine vorba despre urşii bruni şi urşii negri, iar acum este o problemă care a apărut şi în rândul urşilor polari”, a punctat acesta.

ADVERTISEMENT

În mod normal, urșii vânează foci, însă Arctica se încălzește într-un ritm alert, de patru ori mai rapid decât restul lumii. În aceste condiții, banchiza se topește mai devreme vara, astfel că urșii sunt nevoiți să petreacă mai mult timp pe mal, departe de hrana lor clasică.

În consecință, urșii s-au reprofilat pe consumul de gunoaie și se adună în jurul unor gropi de gunoi din zonele orașelor Belușia Guba și Kaktovik, Alaska. În a doua locație există multe rămășițe de balene ucise de băștinași.

ADVERTISEMENT

Pe lângă faptului că riscă să se îmbolnăvească de la gunoaie, urșii polari pot fi împușcați. Gunoaiele sunt amestecate cu ambalaje, astfel că urșii ajung să înghită plastic, fapt care le provoacă blocaje fatale în organism.

”Urşii nu sunt conştienţi de toate efectele negative ale ingerării plasticului şi de bolile şi toxinele la care sunt expuşi în zona depozitelor de gunoaie”, a punctat Geoff York, director al Polar Bears International.

ADVERTISEMENT

Din păcate, situația urșilor se va înrăutăți în următoarele decenii. Evident, din cauza omului. Populația e în creștere în regiunile arctice, astfel că în Nunavut, Canada, populația va crește cu 40% până în 2043. În zonă trăiesc mii de urși polari, care vor avea mari dificultăți din cauza dezvoltării așezărilor umane.

Oamenii de știință cer fonduri federale pentru a rezolva problema gunoaielor, pentru că administrarea deșeurilor e o mare problemă în aceste zone. Din cauza solului înghețat, îngroparea deșeurilor este aproape imposibilă, în timp ce transportul acestora pe cale rutieră spre alte gropi de gunoi este prea scumpă.

”Am avut deja câteva victime omeneşti în zona arctică canadiană. Este surprinzător câte locuri unde nu au existat până acum probleme cu urşi polari se confruntă în prezent cu situaţii de urgenţă”, a completat Derocher.

ADVERTISEMENT
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce...
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce am devenit o țintă pentru spionajul rusesc
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş...
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş şi de o femeie care ar fi amanta acestuia
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul...
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul dureros de Cristi Borcea: Nu poţi trăi în păcat!
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Bomba anului în lumea mondenă. Pe cine a refuzat Cătălin Botezatu
Bomba anului în lumea mondenă. Pe cine a refuzat Cătălin Botezatu
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare...
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare din Ucraina: „Am auzit în mai multe rânduri în România narațiuni tipic rusești”
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol...
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol principal. Are o poveste emoționantă și a fost văzut deja de milioane de oameni