News

Anul 2023, aproape de a deveni cel mai călduros din istorie. Cu cât a crescut temperatura globală

Anul 2023 este aproape de a fi declarat oficial cel mai călduros din istorie. Temperatura medie globală a crescut dramatic.
05.10.2023 | 08:44
Anul 2023 aproape de a deveni cel mai calduros din istorie Cu cat a crescut temperatura globala
Anul 2023, cel mai călduros din istorie? Oamenii de știință, alertați de creșterea temperaturii medii. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Anul 2023 este aproape de a deveni oficial cel mai călduros din istorie. Temperatura medie globală globală a fost cu 0,52 grade Celsius mai mare decât media, a anunțat, joi, serviciul Copernicus Climate Change Service al Uniunii Europene, relatează The Star.

Anul 2023, cel mai călduros din istorie? Oamenii de știință, alertați de creșterea temperaturii medii

Temperaturile peste medii din iarna anului trecut s-au prelungit și în 2023. Conform meteorologilor, vara acestui an a adus cele mai ridicate temperaturi medii globale măsurate vreodată.

ADVERTISEMENT

În plus, canicula, seceta accentuată, inundațiile sau incendiile au lovit majoritatea continentelor. Cele mai afectate au fost Asia, Europa și America de Nord. Au fost multe vieți omenești pierdute, dar și daune aduse economiilor și mediului. Nici emisfera sudică, unde multe recorduri de căldură au fost depăşite în mijlocul iernii australe, nu a fost cruțată.

Sezonul iunie-iulie-august 2023 a fost de departe cel mai călduros înregistrat în lume, a anunțat serviciul Copernicus. Temperatura a fost cu 0,66 grade Celsius peste mediile pentru perioada 1991 – 2020.

ADVERTISEMENT

Per total, temperatura globală pentru perioada ianuarie – septembrie este cu 1,4 grade mai mare decât media preindustrială (din anii 1850-1900), a adăugat institutul.

Dacă ne referim strict la sezonul de toamnă, trebuie spus că septembrie fost cea mai caldă lună înregistrată la nivel global, cu 0,93 grade peste temperatura medie pentru aceeaşi lună în perioada 1991-2020.

ADVERTISEMENT

Așadar, septembrie 2023 a obținut ”titlul” de cea mai calda lună septembrie din istorie în Europa. Specialiștii ANM spuneau recent că nici Romania nu este departe, disputa fiind doar între septembrie 1994 și septembrie 2023.

Anul 2024 ar putea bate recordul din 2023. Fenomenul care îi îngrijorează pe meteorologi

Recordurile nu se vor rezuma la acest an. În 2024, omenirea s-ar putea confrunta cu un nou record al temperaturii medii globale. Situația are la bază schimbările climatice şi revenirea anticipată a fenomenului meteorologic El Nino.

ADVERTISEMENT

Conform modelelor climatologice de ultimă oră, după trei ani de manifestare a tiparelor meteorologice asociate cu fenomenul La Nina în Oceanul Pacific, care scad în general uşor temperaturile globale, omenirea ar putea să asiste la revenirea fenomenului El Nino. Vorbim de omologul mai cald al La Nina.

El Nino este în mod normal asociat cu temperaturi record la nivel global. Dacă acest lucru se va întâmpla în 2023 sau în 2024 reprezintă ceva încă necunoscut, dar eu cred că este mai probabil să se întâmple”, a declarat Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT