News

Zi de vară la început de octombrie, cu recorduri de temperatură în Moldova. Se anunță o toamnă secetoasă

Valul de căldură va persista și în următoarele zile, cu temperaturi mult peste cele standard pentru luna octombrie, mai ales în Moldova.
01.10.2023 | 13:36
Zi de vara la inceput de octombrie cu recorduri de temperatura in Moldova Se anunta o toamna secetoasa
Luna octombrie va fi foarte călduroasă/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Primele zile din octombrie vor fi cu temperaturi cu mult peste normalul începutului celei de-a doua luni de toamnă, a afirmat directorul Administrației Naționale de Meteorologice, Elena Mateescu, informează Digi24.

Începutul de toamnă foarte călduros nu este specific doar țării noastre, cuprinzând și alte țări care au înregistrat recorduri de temperatură pentru luna septembrie. Este vorba de Franța, Germania, Polonia și Spania.

ADVERTISEMENT

Dacă pentru unii este vorba de o toamnă foarte frumoasă, pentru fermieri vremea bună este o veste foarte proastă. Deja în septembrie s-a înregistrat un deficit considerabil de precipitații, iar prelungirea acestei perioade și în octombrie este un pericol major pentru recolta de la anul.

Din păcate, temerile agricultorilor sunt confirmate de directorul ANM, Elena Mateescu, care a spus că în continuare vor fi temperaturi peste medie, mai ales în a doua parte a lunii octombrie, 16-30 octombrie. Inevitabil, și cantitatea de precipitații va fi una redusă.

ADVERTISEMENT

Septembrie a adus noi recorduri, abaterea termică pozitivă de 3,5 grade a făcut să fie a doua cea mai caldă lună septembrie din istoria măsurătorilor, după septembrie 1994 când abaterea termică pozitivă a fost de 4,2 grade. Ieri au fost 31 de grade la București Filaret și la Calafat.

Octombrie a debutat cu recorduri ale temperaturilor minime zilnice, la Suceava și Târgu Neamț au fost cele mai ridicate temperaturi minime pentru o zi de 1 octombrie de când se fac măsurători. Azi, în sud și sud est vor fi până la 30 de grade”, a declarat Elena Mateescu.

ADVERTISEMENT

De altfel și prognoza meteo anunțată anterior de ANM, valabilă pentru intervalul 25 septembrie – 8 octombrie, menționa temperaturi peste medie, chiar și după debutul lunii octombrie. Chiar dacă temperaturile vor scădea în comparație cu septembrie, vor fi în continuare ridicate.

Precipitațiile vor lipsi în aproape întreaga țara, iar regimul pluviometric va fi deficitar mai ales în vestul, nordul și centrul țării, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, situație care se va perpetua până către sfârșitul lunii.

ADVERTISEMENT

Pe final de octombrie își vor face apariția și ploile. „Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval în toată țara”, au transmis reprezentanții Administrației Națională de Meteorologie, cu referire la intervalul 16-23 octombrie.

ADVERTISEMENT