News

Anunț important pentru toți românii care stau la bloc sau la casă. Se întâmpla până în martie 2024, vestea e uriașă

Anunț important pentru toți românii care stau la bloc sau la casă. Ce se întâmplă până în luna martie 2024 și ce trebuie să știe aceștia?
11.11.2023 | 21:00
Anunt important pentru toti romanii care stau la bloc sau la casa Se intampla pana in martie 2024 vestea e uriasa
Anunț important pentru toți românii care stau la bloc sau la casă. Sursă foto: Hepta / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Anunț extrem de important pentru românii care stau fie la bloc, fie la casă. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, aduce niște vești cât se poate de bune. Ce se întâmplă până în luna martie 2024?

Ce trebuie să știe românii care stau la bloc sau la casă

Vești bune pentru românii care stau la bloc sau la casă. Ministrul Energiei anunță că până în luna martie 2024, facturile la energie rămân compensate. Trebuie menționat faptul că schema actuală guvernamentală prevede existența compensării facturilor până în anul 2025.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, povara de buget e cea mai importantă. Aceasta va fi din ce în ce mai mică odată ce prețurile încep să scadă. Iar asta reprezintă un avantaj pentru românii care stau la bloc sau la casă.

Ce alte informații a mai prezentat public ministrul Energiei? Dincolo de veștile bune pentru cei care stau la bloc sau la acasă, Sebastian Burduja a explicat că a găsit o soluție importantă pentru menținerea compensării și ajutoarelor companiilor din energie.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre un acord între stat, furnizori de energie, dar și bănci. Mai mult de atât, a avut loc deja și o întâlnire între aceste entități, astfel încât să fie realizat un parteneriat pentru finanțare la un cost cât mai redus.

Ministrul a mai explicat și ce se întâmplă cu prețul la energie și la gaze. Există un preț pe care furnizorii îl au, atunci când achiziționează energie și gaze. Mai apoi, prețul de pe facturile românilor ajunge să fie mai mic.

ADVERTISEMENT

”Furnizorii cumpără energie electrică și gaze la un preț, iar prețul de pe facturile noastre de la finalul lunii este mult mai mic. Această diferență este acoperită, în primă fază de furnizori și ulterior statul român decontează aceste sume în baza unor verificări ale ANRE”, a explicat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, citat de Europa FM.

Facturile la energie, compensate cel puțin până în luna martie 2024

În acest sens, este nevoie de un ajutor suplimentar. Decontările sunt întârziate, iar drept rezultat, furnizorii de energie sunt nevoiți să se împrumute de la bănci pentru asigurarea lichidităților.

ADVERTISEMENT

Iar costurile împrumuturilor sunt suportate de companiile de furnizare. Tocmai din acest motiv, este nevoie de măsuri în acest sens. Chiar și așa, până se va ajunge la un acord, ministrul promite că cel puțin până în luna martie 2024, facturile la energie vor rămâne compensate.

”Costurile împrumuturilor sunt suportate de către companiile din furnizare, ca până acum. Important este să asigurăm această disponibilitate din partea sectorului bancar de a finanța sectorul energetic.

Și asta se întâmplă dacă băncile au certitudinea că aceste sume vor fi plătite de către statul român și vor fi plătite într-un termen rezonabil”, a mai spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

ADVERTISEMENT