News

Unde trebuie să ne uităm pe o factură pentru a vedea prețul plafonat la energie electrică

Compensarea și plafonarea facturii de energie electrică dau bătăi de cap consumatorilor casnici. Unde trebuie să ne uităm pe o factură pentru a vedea prețul redus.
19.10.2022 | 20:52
Unde trebuie sa ne uitam pe o factura pentru a vedea pretul plafonat la energie electrica
Cum vedem dacă am beneficiat de plafonarea prețului pe o factură. Sursa foto: stiriromania.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cetățenii din România au început deja să primească primele facturi după intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență (OUG) privind plafonarea și compensarea prețurilor.

Cum vedem dacă am beneficiat de plafonarea prețului pe o factură. Detaliul care ne arată reducerea aplicată

Consumatorii casnici trebuie să știe unde să urmărească pe o factură pentru a vedea dacă au beneficiat de plafonarea prețului.

ADVERTISEMENT

Iată exemplul unui apartament de 2 camere la care s-a emis o factură de 114.74 lei la un consum de 143 de kWh, în această lună.

În acest caz, cetățeanul trebuie să se uite pe factură la secțiunea ”plafonare conform temei legal”. Aici, potrivit legii în vigoare, trebuie să vadă o sumă cu minus.

ADVERTISEMENT

Dacă vorbim de exemplu de față, prezentat la Antena 3, o factură fără plafonare avea valoarea totală de 228.52 de lei.

Prin urmare, valoarea plafonată conform temei legal este de -145,56 de lei.

OUG adoptată de Guvernul Ciucă în această toamnă prevede ca, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022 – 31 august 2023, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică să fie de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus.

ADVERTISEMENT

Vorbim aici de clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv.

Un preț de 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, îl plătesc clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar care e de maximum 255 kWh.

ADVERTISEMENT

Pentru consumul de energie electrică ce depăşeste 255 KWh/lună preţul se stabileşte de către fiecare furnizor.

De asemenea, pentru întreprinderile mici şi mijlocii și operatorii economici din domeniul industriei alimentare, preţul final va fi de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021.

Din 2023 s-ar putea reveni la piața reglementată

Din 1 ianuarie 2023, România ar putea reveni la piața reglementată în energie.

Acest lucru nu schimbă tarifele pentru consumatorii casnici. Se vor păstra actualele prețuri: 0,68 lei/kwh, pentru un consum de până la până 100 de kWh, respectiv 0,8 lei/kWh (până la pragul de 255 kWh). Peste, prețul ar urma să fie fixat la 1 leu.

ADVERTISEMENT