Cei care au ajunse în acest weekend la Lacul Techirghiol din județul Constanța au avut o adevărată surpriză. La mal, culoarea lacului a devenit roz, în anumite porțiuni, iar mulți turiști nu s-au putut abține să nu eclipseze momentul cu câteva fotografii.
Deși din punct de vedere vizual, spectacolul de culori a fost unul cât se poate de frumos, în realitate, experții sunt destul de îngrijorați. O reacție în acest sens a venit din partea biologului Adrian Bâlbă.
Acesta susține că nuanța interesantă de roz de la malul lacului ar fi apărut din cauza unor bacterii care au ajuns să se înmulțească într-un mod necontrolat.
Potrivit expertului, din cauza deshidratării, apa s-a concentrat în săruri, favorizând astfel dezvoltarea bacteriilor care folosesc ca pigment sintetizator un roz violaceu.
“Zone în care în urma deshidratării apa s-a concentrat în săruri şi au favorizat dezvoltarea acelor bacterii ce folosesc ca pigment sintetizator un roz violaceu. Aceste bacterii primitive sunt favorizate de mediul extrem”, a spus Adrian Bâlbă, biolog.
Alți biologi explică că algele, dar și bacteriile prezente în Lacul Techirghiol din județul Constanța emană o substanță numită hidrogen sulfurat, care intră în compoziția nămolului, extrem de apreciat pentru cei care ajung în zonă pentru tratamente, precum cântărețul Tudor Gheorghe.
Iar fenomenul de la Techirghiol nu este o premieră în România. Și într-un rău din Bistrița, turiștii au putut vedea culori similare pe anumite porțiuni.
“Cred că se fac prospecțiuni minere pe unul din afluenții Sălăuței în cadrul proiectului de stabilire a cantității de aur, argint și alte polimetale, respectiv pământuri rare, început la Zagra”, comenta un bărbatul în dreptul imaginilor care au fost făcute publice pe rețelele de socializare.