News

Aparatul din casă care îți umflă factura la curent. Consumă într-un minut cât altele într-o oră

Electrocasnicele și consumul de energie electrică. Aparatul fără de care oamenii nu pot trăi dar care umflă la maximum factura de curent
29.10.2023 | 16:00
Aparatul din casa care iti umfla factura la curent Consuma intrun minut cat altele intro ora
Indispensabile, electrocasnicele încarcă considerabil factura le energie electrică / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Energia electrică este un element-cheie în viața noastră de zi cu zi. Utilizăm multe dispozitive electronice-electrocasnice pentru a ne face viața mai confortabilă. Din păcate, aceste dispozitive au un impact considerabil asupra facturilor la energie.

Foamea de kilowați

În ciuda reevaluării și optimizării consumului de energie al aparatelor electrocasnice, și a promisiunilor de marketing ale marilor producători privind consumul de energie electrică, realitatea este că aceste dispozitive știu să facă un lucru: să consume curent.

ADVERTISEMENT

Indiferent că este vorba de un frigider, aspirator, televizor, combină muzicală, mașină de spălat, cuptoare cu microunde, ele vor umfla factura la electricitate. Dar specialiștii sunt unanimi în a spune că cel mai mare apetit pentru kilowați îl au aparatele de aer condiționat.

În contextul creșterii prețurilor la electricitate și al încălzirii globale, se pune adesea întrebarea despre costurile funcționării unui aparat de aer condiționat. Când vine vara, aparatele de aer condiționat sunt indispensabile pentru răcirea unei încăperi.

ADVERTISEMENT

Răcoarea încălzește factura

Cu toate acestea, aerul condiționat este un consumator de energie și poate adăuga semnificativ la factura de electricitate. Un aparat de aer condiționat consumă între 1.500 și 2.500 de wați de electricitate pe oră.

Prin definiție, 1 kilowatt este echivalent cu 1.000 de wați. 1 kWh înseamnă că un sistem cu o putere de 1 kilowatt este utilizat timp de 1 oră. Un aparat de aer condiționat cu o capacitate de 1000 W (= 1 kW) consumă teoretic 1000 W pe oră (= 1 kWh). Sistemul de aer condiționat poate consuma surprinzător de mult.

ADVERTISEMENT

Clase energetice și consum

„Specialiștii spun că este echivalentul energiei necesare pentru a alimenta 560 de becuri economice pe o durată de o oră. Este esențial să alegi un sistem de aer condiționat cu o eficiență energetică mai ridicată. Mai concret, în cazul în care locuința ta are o suprafață de 35 de metri pătrați, ar fi o idee bună să optezi pentru un aparat de aer condiționat cu o capacitate de 12.000 BTU”, scrie Playtech.

„Dacă acest aparat electrocasnic are pe eticheta sa funcția energetică A+, consumul său va fi de aproximativ 1,08 kW/oră, în timp ce la clasa energetică A+++ va coborî consumul la 0,95 kW/oră”, potivit aceleiași surse.

ADVERTISEMENT

Specialiștii îi sfătuiesc pe consumatori să opteze pentru aparate de condiționat cât mai eficiente din punct de vedere energetic, cum sunt cele cu opțiunea de a programa termostatul. Dar nu numai aerul condiționat este un aparat mare consumator de energie.

Frigiderul, alt mare consumator

Frigiderul este unul dintre cele mai mari consumatoare de energie din casă. Acest lucru se datorează necesității constante de a menține o temperatură stabilă în interior pentru a conserva alimentele și băuturile.

Mai mult, mecanismul de compresie folosit pentru a răci interiorul consumă o cantitate uriașă de energie. În medie, acesta poate consuma până la 4 kWh pe zi.

Prin urmare, este important să fiți conștienți de modul în care este utilizat frigiderul și să luați măsuri pentru a minimiza consumul de energie, cum ar fi reglarea temperaturii, dezghețarea regulată, evitarea amplasării acestuia în apropierea unei surse de căldură și instalarea unui frigider cu consum redus de energie.

Mașina de spălat

Mașinile de spălat consumă multă energie și apă, ceea ce poate duce la costuri suplimentare și la o amprentă negativă asupra mediului. Acest lucru se datorează necesității de a încălzi apa pentru a spăla hainele, precum și energiei electrice consumate pentru a face să funcționeze mașina. În plus, utilizarea frecventă a mașinii de spălat poate crește consumul de energie și apă. Aceasta poate consuma în medie până la 2,5 kWh pe zi.

Prin urmare, este important să folosiți mașina de spălat în mod rațional și eficient, utilizând cicluri de spălare la temperaturi scăzute și selectând programe de economisire a energiei pentru a reduce consumul de energie și apă.

Plita cu inducție

Plitele cu inducție devin din ce în ce mai populare în casă, deoarece se încălzesc rapid și sunt mai eficiente din punct de vedere energetic decât plitele tradiționale. Cu toate acestea, puterea lor mare  poate face din ele unul dintre cele mai mari consumatoare de energie din bucătărie.

Consumul mediu de electricitate al unei plite cu inducție utilizate timp de o oră la putere maximă este de aproximativ 1,5 kWh.

Pentru a reduce consumul de energie al plitelor cu inducție, este recomandabil să nu lăsați plita pornită inutil și să favorizați mâncărurile care necesită timpi de gătire reduși. Acestea sunt gesturi simple care vă pot ajuta să reduceți factura de electricitate.

Uscătoarele de rufe

Uscătoarele de rufe consumă multă energie din cauza cantității de electricitate necesară pentru a produce căldură pentru a usca hainele. În plus, acestea necesită mult timp pentru a usca complet hainele, ceea ce poate duce la o utilizare frecventă și, prin urmare, la un consum mai mare de energie.

Se consumă în medie 3 Kwh pe zi. Prin urmare, este important să folosiți uscătoarele cu moderație și să atârnați hainele în aer liber ori de câte ori este posibil, pentru a reduce consumul de energie și a proteja hainele.

Cuptoarele electrice

Cuptoarele sunt aparate de uz casnic care consumă multă energie. Acest lucru se datorează necesității de a menține o temperatură ridicată pentru a găti alimentele. Cuptoarele electrice sunt deosebit de mari consumatoare de energie, deoarece au nevoie de o sursă de electricitate pentru a funcționa. În medie, acestea consumă 2 kWh pe zi.

Este important să alegeți un cuptor eficient din punct de vedere energetic și să îl folosiți eficient, evitând deschiderea inutilă a ușii în timpul gătitului și preîncălzirea cuptorului, doar atunci când este necesar.

 

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Bază aeriană din Crimeea în flăcări după un atac cu rachete ATACMS VIDEO
Bază aeriană din Crimeea în flăcări după un atac cu rachete ATACMS VIDEO
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
O masă de aer rece deasupra României a readus iarna în unele zone....
O masă de aer rece deasupra României a readus iarna în unele zone. De când revine căldura
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca...
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: Vorbeşte cu extratereştrii
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de...
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de ani: "Tot am mai încercat, dar nu pot!"
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar...
O româncă, vedetă la cea mai mare televiziune din Italia după ce ar fi sedus și înșelat un bătrân din Milano. Imagini incredibile cu femeia și jurnaliștii italieni
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a...
Iubitul Cristinei Cioran, ''show'' grotesc și clipe șocante în centrul Capitalei. Drogat, i-a speriat pe trecători. Imagini cu un PUTERNIC IMPACT emoțional! VIDEO
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2...
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor...
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor încep să se concretizeze