News

Aerul condiționat, o problemă socială în epoca încălzirii globale. Costuri uriașe pentru mediu, însă salvează zeci de mii de vieți pe an

Este inevitabilă o lume cu aer condiționat? Aerul condiționat devine subiect de dezbatere globală pe fondul încălzirii planetei.
05.08.2023 | 22:30
Aerul conditionat o problema sociala in epoca incalzirii globale Costuri uriase pentru mediu insa salveaza zeci de mii de vieti pe an
Costuri și beneficii în necesitatea aerului condiționat. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Răspândit în Statele Unite, criticat în Europa, râvnit în Asia de Sud: În fața intensificării valurilor de căldură, aerul condiționat a devenit subiectul unei dezbateri globale. În bine sau în rău, este una dintre cele mai răspândite soluții pentru adaptarea la o lume care se încălzește. Pentru milioane de oameni, aerul condiționat a devenit o necesitate, și nu un lux, asigurându-le chiar supraviețuirea, potrivit experților.

Aerul condiționat, costisitor pentru climă

Dar, deși aerul condiționat aduce un răspuns imediat la temperaturile extreme, el este, de asemenea, costisitor pentru climă. Pentru a alimenta aceste aparate de aer condiționat cu electricitate, centralele electrice eliberează mai multe gaze cu efect de seră în atmosferă, încălzind și mai mult planeta. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), aerul condiționat este în prezent responsabil pentru emiterea a aproximativ un miliard de tone de CO2 pe an, dintr-un total de 37 de miliarde de tone emise la nivel mondial.

ADVERTISEMENT

Este posibil să se rupă acest cerc vicios? Da, spun specialiștii, prin creșterea utilizării energiilor regenerabile, a aparatelor de aer condiționat eficiente din punct de vedere energetic și a altor tehnici de răcire. „Unele voci mai radicale cred că nu ar trebui să folosim deloc aerul condiționat, dar eu cred că acest lucru nu este fezabil”, a declarat  Robert Dubrow, directorul Centrului pentru schimbări climatice și sănătate de la Universitatea Yale.

Salvează zeci de mii de vieți pe an

Accesul la aerul condiționat salvează deja zeci de mii de vieți pe an, o cifră care este în creștere, potrivit unui raport recent al IEA, unul dintre autorii acestuia. Studiile arată că riscul de deces din cauza căldurii extreme este redus cu aproximativ 75% în gospodăriile cu aer condiționat.

ADVERTISEMENT

În Statele Unite, unde aproximativ 90% dintre gospodării sunt echipate cu aer condiționat, alte studii au evidențiat rolul acestor dispozitive în protejarea populației. Dar și efectul potențial devastator al întreruperilor de energie electrică în timpul unui val de căldură. Însă, la nivel mondial, din cele 3,5 miliarde de persoane care trăiesc în zone cu climă caldă, doar aproximativ 15% au aer condiționat, potrivit IEA.

China, India și Indonezia, piețe emergente

Prin urmare, numărul de aparate de aer condiționat din lume (în prezent, aproximativ 2 miliarde) va crește, sub efectul combinat al creșterii temperaturilor și al creșterii veniturilor. În special în China, India și Indonezia. În India, proporția locuințelor dotate cu aer condiționat ar putea crește de la 10% la 40% până în 2050, reducând semnificativ expunerea populației la căldură, potrivit unui studiu recent, notează Boursorama.

ADVERTISEMENT

Însă energia electrică suplimentară necesară ar fi echivalentă cu producția anuală a unei țări precum Norvegia. Dacă rețeaua indiană continuă să utilizeze aceeași cantitate de combustibili fosili, acest lucru ar însemna aproximativ 120 de milioane de tone de emisii suplimentare de CO2 – 15% din emisiile actuale ale sectorului energetic al țării.

Probleme de echitate socială

Problemele ridicate de aerul condiționat nu se opresc aici. Aparatele de aer condiționat folosesc, în general, gaze refrigerante (de tipul HFC) care pot fi de mii de ori mai puternice decât CO2 în ceea ce privește încălzirea atunci când se scurg în atmosferă. În plus, prin eliberarea aerului cald pe străzi, aerul condiționat contribuie la efectele insulei de căldură urbană.

ADVERTISEMENT

De asemenea, aerul condiționat pune o problemă uriașă de echitate. Costul împiedică multe familii din țările sărace să aibă acces la aceste aparate. Și chiar și atunci când ele sunt instalate , prețul facturii de electricitate le poate forța să aleagă între răcoare și alte nevoi esențiale.

 Soluții „complementare”

„În anumite țări”, dar și „pentru anumite persoane vulnerabile”, cum ar fi bătrânii sau femeile însărcinate, „avem într-adevăr nevoie de aer condiționat”, spune Enrica De Cian, cercetător pe aceste teme la Universitatea Ca’ Foscari din Veneția. Dar este esențial să o combinăm cu alte abordări „complementare”. În primul rând, prin continuarea creșterii ponderii energiilor regenerabile în producția de electricitate, astfel încât energia utilizată de aparatele de aer condiționat să producă mai puține emisii.

Dar și prin dezvoltarea și instalarea de aparate de aer condiționat accesibile care consumă mai puțină energie, la care lucrează start-up-uri. IEA solicită standarde de eficiență mai stricte, dar și ca aparatele de aer condiționat să nu fie setate sub 24°C. În afară de emisii, aceste aspecte ar limita riscul de întreruperi de energie electrică din cauza solicitării excesive. În zilele călduroase, aerul condiționat poate reprezenta mai mult de jumătate din consumul de vârf.

Dar, mai presus de toate, experții insistă asupra necesității de a lua măsuri de amenajare a teritoriilor și a orașelor: mai multe spații verzi și mai multe suprafețe de apă, pavaje și acoperișuri care să reflecte razele soarelui, o mai bună izolare a clădirilor etc. „Trebuie să putem să ne răcorim într-un mod viabil”, rezumă Robert Dubrow, deoarece cu încălzirea globală „lucrurile se vor înrăutăți”. Multe dintre aceste soluții sunt „foarte fezabile”, spune el. „Punerea lor în aplicare este doar o chestiune de voință politică”.

ADVERTISEMENT
Tags: