News

Aparatul prezent în casele românilor care poate crește factura lunară la curent cu zeci de lei. Foarte mulți îl au

Care este aparatul electric prezent în casele românilor din cauza căruia factura lunară la curent poate crește cu zeci de lei.
07.01.2024 | 12:24
Aparatul prezent in casele romanilor care poate creste factura lunara la curent cu zeci de lei Foarte multi il au
Aparatul electric din casă care crește lunar factura la energie. Foarte mulți români îl au. Sursa foto: ElectricRate.com / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Care este aparatul electric prezent în casele românilor din cauza căruia factura lunară la curent poate crește și cu zeci de lei. Tot mai multe persoane îl achiziționează, însă puțin știu ce mare ”consumator” este.

Aparatul electric din casă care crește lunar factura la energie. Foarte mulți români îl au

În ultimii ani, scumpirea prețurilor energiei electrice i-a determinat pe românii să cumpere aparate electrocasnice cu un consum redus sau să apeleze la metode care să nu le umfle factura.

ADVERTISEMENT

Nu puțini sunt însă românii care apelează tot mai mult la aparate electrocasnice de ultimă generație. Acestea sunt de mare ajutor în bucătărie, însă pot să ”ardă” serios la buzunar.

În această categorie putem include plitele electrice. Acest aparat este sinonim cu conceptul de bucătărie modernă. O plită electrică sau cu inducție are un design plăcut și elegant.

ADVERTISEMENT

Aceste aparate sunt tot mai frecvent utilizate în bucătăria românilor. Echipamentele folosesc tehnologie de ultimă oră. Ele sunt sigure în utilizare, se întrețin ușor, iar mâncarea se face mult mai rapid decât utilizând un aragaz convențional, care are foarte multe pierderi de căldură.

Dacă e să privim partea mai puțin avantajoasă, trebuie să spunem că o plită electrică ”lovește” dur din punct de vedere financiar. Cetățenii care au acasă o plită electrică trebuie să știe că factura de electricitate poate crește considerabil.

ADVERTISEMENT

Tehnic vorbind, acest aparat consumă de trei ori mai mult decât plita clasică pe gaz. Cele pe curent au o viteză de gătire mai mare. În consecință, consumul se ridică la cel puțin 120 de kilowați pe lună.

Plita electrică se află în topul celor mai costisitoare aparate electrocasnic din acest punct de vedere. Aceasta poate consuma mai mult decât frigiderul și chiar decât aerul condiționat.

ADVERTISEMENT

Cum poți reduce consumul unei plite electrice

Românii care au plite electrice în bucătărie trebuie să știe că există câteva metode care pot ajuta la reducerea consumului de energie electrică. E important ca aparatul să nu fie pornit cu mult timp înainte de folosire, având în vedere că se încălzește extrem de repede.

Apoi, e important ca gospodinele să utilizeze capace pentru vasele în care gătesc. Doar așa se împiedică pierderea căldurii, se arată pe site-ul celor de la Enel. Iată sinteza sfaturilor:

  • Folosește ustensile adaptate pentru aragazul electric. Astfel, vei reduce timpul de utilizare și vei găti eficient;
  • Taie ingredientele în bucăți mici, pentru a grăbi gătirea;
  • Folosește-te de capace în timpul gătirii – astfel, vei preveni pierderile de căldură și vei reduce cantitatea de aburi și mirosurile din bucătărie;
  • Evită să pornești aragazul electric înainte de folosire. Se încălzește destul de repede și nu are nevoie de timp în plus, pentru a ajunge la temperatura potrivită.
ADVERTISEMENT