News

Apel în dosarul de ucidere din culpă a lui Gabriel Oprea: faptele se prescriu peste patru luni, dar DNA a cerut reaudierea a 15 martori

Procurorii cer condamnarea fostului ministru Gabriel Oprea și anularea sentinței de achitare, în apelul procesului legat de moartea polițistului Bogdan Gigină.
12.06.2023 | 11:24
Apel in dosarul de ucidere din culpa a lui Gabriel Oprea faptele se prescriu peste patru luni dar DNA a cerut reaudierea a 15 martori
Gabriel Oprea a fost achitat, în prima instanță, în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

A doua fază a procesului în care fostul ministru de interne, Gabriel Oprea, este judecat pentru ucidere din culpă, în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină, a ajuns deja la al cincilea termen. Sub amenințarea prescripției răspunderii penale, judecătorii de la Curtea de Apel au convocat ședințe la un interval de două săptămâni. În faza de fond, ex-ministrul Gabriel Oprea a fost achitat în acest dosar, pe motiv că fapta nu există sau nu e prevăzută de legea penală.

Procurorii DNA au căzut de acord cu avocatul lui Gabriel Oprea

În acest dosar, Direcția Națională Anticorupție a solicitat reaudierea unui număr de 15 martori, cerere care a fost formulată și de avocații societății ”General MPM Impex SRL” și ai inculpatului Petre Mazilu (patronul firmei). Dacă ar fi fost admisă cererea, procesul s-ar fi prelungit cu câteva luni bune, situație în care s-ar putea invoca prescripția penală. Paradoxal, inclusiv reprezentantul Ministerului Public a solicitat ca în faza procesuală a apelului ”să fie încuviințată audierea intimatului-inculpat Oprea Gabriel, (…) precum și audierea în calitate de martori a celor 15 persoane indicate în cererea formulată în scris”.

ADVERTISEMENT

Întrebat dacă este de acord cu reaudierea martorilor, avocatul lui Oprea a dat un răspuns afirmativ. ”Apărătorul ales al intimatului-inculpat Oprea Gabriel, având cuvântul, faţă de cererea de probe formulată de către Ministerul Public, referitor la proba testimonială, există obligaţia instanţei aşa cum prevăd dispoziţiile art. 421 pct. 2 lit. a) teza a II-a Cod proc.pen. de a readministra declaraţiile persoanelor pe care prima instanţă şi-a întemeiat hotărârea de achitare.

În ceea ce priveşte celelalte solicitări de probatorii, învederează că dispoziţiile art. 420 alin. (5) Cod proc.pen. permit readministrarea de probe, administrarea de probe noi şi pentru că în sală s-a făcut referire la termenul de prescripţie înţelege să sublinieze că trebuie respectat şi are convingerea că vor fi respectate dreptul la un proces echitabil şi dreptul la apărare al părţilor din acest dosar şi că această eminenţă a prescripţiei, incertă de altfel, având în vedere că nu se cunoaşte încă poziţia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, nu ar trebui să modifice în vreun fel cursul acestui dosar”, se arată în încheierea de ședință, în dosarul morții lui Bogdan Gigină.

ADVERTISEMENT

Când intervine prescripția penală în procesul fostului ministru Gabriel Oprea

Potrivit prevederilor art 154 CPP, termenul de prescripție pentru ucidere din culpă, infracțiune care se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani, este de 8 ani de la comiterea infracțiunii.

Mai exact, fapta inculpaților se poate prescrie pe 20 octombrie 2023, dacă până la această dată nu a fost dictată o condamnare definitivă. Prescripția atrage încetarea procesului penal pentru toți acuzații.

ADVERTISEMENT

Judecătorii se grăbesc să dea sentința: martorii nu vor fi reaudiați

Judecătorii Curții de Apel au respins cererea DNA de reaudiere a celor 15 martori, socotind că declarațiile date de aceștia în faza de fond sunt suficiente.

”Astfel, referitor la solicitarea de administrare a probei testimoniale cu cei 15 martori, formulată de către Direcţia Naţională Anticorupţie, Curtea aminteşte că modalităţile de aplicare a art. 6 din Convenţie în cadrul procedurilor în apel depind de caracteristicile procedurii despre care este vorba: este necesar să se ţină cont de ansamblul procedurii interne şi de rolul atribuit instanţei de apel în cadrul ordinii juridice naţionale. (…)

ADVERTISEMENT

Aşadar, în cauză, în concret, faţă de motivele de apel formulate de către Ministerul Public şi de criticile concrete aduse sentinţei penale apelate, aspectele vizează chestiuni de drept pentru care instanţa de apel apreciază că nu este necesară reaudierea celor 15 martori indicaţi în cererea de probe, motiv pentru care, în temeiul art. 100 alin. (4) lit. b) Cod proc. pen., respinge solicitarea”, se mai arată în încheiere.

Decizia dă peste cap planurile procurorilor, care de bazau pe faptul că reaudierea martorilor ar putea aduce probe noi. Potrivit informațiilor din dosar, achitarea lui Gabriel Oprea a fost posibilă, în parte, datorită declarațiilor date de cei 15 martori, sub jurământ.

ADVERTISEMENT
Tags: