News

Gabriel Oprea, achitat în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină. Instanța a decis că ”fapta nu există”

Gabriel Oprea a fost achitat în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină. Fostul ministru nu va plăti nici despăgubiri familiei victimei.
06.03.2023 | 16:25
Gabriel Oprea achitat in dosarul mortii politistului Bogdan Gigina Instanta a decis ca fapta nu exista
Gabriel Oprea a fost achitat în dosarul Gigină / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Gabriel Oprea, fost ministru de interne, a fost achitat pentru ucidere din culpă, în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină. Judecătorii Tribunalului București au respins argumentele procurorilor referitoare la persoana politicianului și au decis că ”fapta nu există”, motiv pentru care acțiunea penală care a fost pusă în mișcare, nu mai poate fi exercitată (art 16, alin 1, lit a, CPP).

Despăgubiri de sute de mii de euro pentru familia lui Gigină

În dosar, Petre Mazilu, patronul firmei de construcții care efectua lucrări nesemnalizate corespunzător, a fost găsit vinovat pentru ucidere din culpă și a fost condamnat la 2 ani și 8 luni cu suspendare.

ADVERTISEMENT

Societatea General MPM Impex SRL a primit o amendă penală de 330.000 de lei. Părinții lui Gigină vor primi despăgubiri materiale în valoare de 37.478,71 lei și morale de 100.000 de euro, în timp ce văduva acestuia va primi 4.700 de lei, respectiv 250.000 de euro, de la Mazilul și General MPM Impex. Decizia nu este defintiivă.

Judecătorii au decis și ridicarea măsurilor asiguratorii asupra bunurilor care îi aparțin lui Gabriel Oprea. Este vorba despre patru imobile, asupra cărora procurorii DNA au pus sechestru în anul 2016.

ADVERTISEMENT

Prima sentință, la 6 ani și jumătate de la moartea lui Gigină

Dosarul morții lui Bogdan Gigină a fost unul extrem de mediatizat și a dus la ample mișcări de stradă, în toamna anului 2015. Ancheta s-a dovedit anevoioasă și a durat aproape trei ani.

În octombrie 2018, dosarul a fost trimis la Tribunalul București, însă prima ședință a avut loc abia în septembrie 2020. În timpul procesului, mai mulți specialiști au refuzat să ia parte la expertiză, motivând că nu există suficiente date pentru a se determina împrejurările exacte în care s-a produs accidentul de circulație.

ADVERTISEMENT

Bogdan Gigină a fost polițistul care deschidea coloana care l-a însoțit pe fostul ministru Gabriel Oprea. În noaptea tragediei, el a alunecat cu motocicleta pe carosabilul umed și a căzut într-o groapă făcută de angajații unei firme care executau lucrări în zona respectivă.

De ce se grăbea Gabriel Oprea

Gabriel Oprea a fost acuzat că le-a cerut polițiștilor care-l însoțeau să se grăbească, deși deplasarea nu era una de urgență. De asemenea, el nu a ieșit din mașină pentru a verifica starea polițistului, din motive de securitate personală.

ADVERTISEMENT

”În baza art. 396 alin. (5) din Codul de procedură penală rap. la art. 16 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură penală achită pe inculpatul Oprea Gabriel pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, faptă prev. şi ped. de art. 192 alin. (1) şi (2) din Codul penal. II. În baza art. 396 alin. (1) şi alin. (2) din Codul de procedură penală condamnă pe inculpatul Mazilu Petre la pedeapsa de 2 (doi) ani şi 8 (opt) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, faptă prev. şi ped. de art. 192 alin. (1) şi (2) din Codul penal”, se arată în decizia de luni, 6 martie, a Tribunalului București.

ADVERTISEMENT
Tags: