News

Ar putea fi afectat litoralul românesc de distrugerea barajului Kahovka? Ce spun specialiștii

Ar putea fi afectat litoralul românesc în urma viiturii care a apărut după bombardarea barajului Kahovka? Specialiștii vin cu precizări.
17.06.2023 | 09:53
Ar putea fi afectat litoralul romanesc de distrugerea barajului Kahovka Ce spun specialistii
Ar putea fi afectat litoralul românesc de distrugerea barajului Kahovka? Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ar putea fi afectat litoralul românesc de distrugerea barajului Kahovka? Aceasta este întrebarea care stă pe buzele tuturor, în această perioadă, mai ales că suntem în plin sezon estival.

Ar putea fi afectat litoralul românesc, ca urmare a bombardării barajului Kahovka?

Foarte mulți turiști iau în calcul să renunțe la vacanța de pe litoralul românesc, având în vedere că în Marea Neagră au ajuns substanțe din fluviul Nipru după bombardarea barajului.

ADVERTISEMENT

În acest sens, Societatea de Explorări Oceanografice și Protecție a Mediului Marin Oceanic-Club a evaluat situația și a venit cu lămuriri. Potrivit specialiștilor, nu există „un risc iminent pentru vița și sănătatea” oamenilor.

Oceanic-Club a explicat în ce mod merg curenții marini și unde vor ajunge aluviunile aduse de viitură. Litoralul românesc va fi protejat prin prisma geografiei coastei Mării Negre, dar și traiectoria curenților marini.

ADVERTISEMENT

„Efectele asupra regiunii costiere românești vor fi reduse cel puțin în prima fază, respectiv în sezonul de vară 2023. Condițiile hidrodinamice din sectorul nord-vestic al bazinului Mării Negre sunt dictate de 3 factori principali: curentul general circular, care se desfășoară în sens antiorar și, prin urmare, de la nord la sud în dreptul coastei românești, mișcarea inerțială a maselor de apă imprimată de fluviul Dunărea și al 3-lea factor, cu o variabilitate semnificativ mai mare decât primii doi, reprezentat de vânt prin direcția și intensitatea acestuia producând mișcări ale apelor de suprafață”, transmite ONG-ul.

Oceanic-Club: „Nu există un risc iminent pentru viață și sănătate”

Totodată, specialiștii susțin că puterea mare a curentului apărut în urma curgerii Dunării în Marea Neagră va avea rolul unui dig natural în fața curenților marini cu posibilele aluviuni din Ucraina.

ADVERTISEMENT

„Începând din dreptul insulei Sahalin aflată la gura de vărsare a brațului Sfântu Gheorghe linia costieră românească este retrasă către vest fiind astfel într-o zonă de „adăpost” în fața curentului circular general al apelor marine din Marea Neagră, ceea ce reduce atât cantitatea, cât și viteza cu care eventualele mase de apă scăpate direct spre sud de efectul inerțial al Dunării ar ajunge la coasta românească pe țărm.

Influența vântului și a valurilor produse de acesta este mai redusă comparativ cu influența inerțială a Dunării, putându-se manifesta asupra eventualelor pete de hidrocarburi de pe suprafața apei, care doar în condițiile unui număr de zile cu vânt constant dinspre est ar putea ajunge și în regiuni costiere românești, însă, având în vedere suprafața pe care acestea se desfășoară și tendința hidrocarburilor de a se disipa pe suprafața apei, este exclus în opinia noastră să avem de-a face cu evenimente de poluare semnificative pe plajele românești”, adaugă specialiștii.

ADVERTISEMENT

Oceanic-Club punctează faptul că pentru turiști nu există „un risc iminent pentru viață și sănătate”, în urma viiturii la coasta românească a Mării Negre și că „putem merge cu toții liniștiți din acest punct de vedere în continuare la plajă la Marea Neagră în România”

Însă, în Ucraina efectele vor fi „catastrofice” pe termen lung, conform specialiștilor. Acestea se vor manifesta din cauza volumului mare de apă. „Pe de o parte, este vorba despre perturbarea dinamicii sedimentelor din albia fluviului și a depozitelor sedimentare din zona deltei Niprului și a celor din fața gurilor de vărsare a acestuia. Pe de altă parte, este vorba despre antrenarea unei cantități însemnate de hidrocarburi depozitate pe malurile acestui fluviu sau utilizate în exploatarea hidrocentralei.”, adaugă Oceanic-Club.

 

 

ADVERTISEMENT
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce...
Umbra lui Putin în România. Un cunoscut expert în securitate explică de ce am devenit o țintă pentru spionajul rusesc
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş...
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş şi de o femeie care ar fi amanta acestuia
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul...
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul dureros de Cristi Borcea: Nu poţi trăi în păcat!
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Noile taloane de pensii. La ce să se aștepte un milion de români
Noile taloane de pensii. La ce să se aștepte un milion de români
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
Lovitură devastatoare pentru Halep. Anuntul care-i demolează definitiv cariera
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare...
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare din Ucraina: „Am auzit în mai multe rânduri în România narațiuni tipic rusești”
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol...
Filmul genial de pe Netflix cu cel mai frumos actor turc în rol principal. Are o poveste emoționantă și a fost văzut deja de milioane de oameni