News

Marea Neagră devine focar de holeră și alte boli grave. Avertisment după ruperea Barajului Kahovka

Marea Neagră riscă să devină focar de holeră și alte boli după ruperea Barajului Kahovka, astfel că e alertă inclusiv în Odesa.
11.06.2023 | 22:45
Marea Neagra devine focar de holera si alte boli grave Avertisment dupa ruperea Barajului Kahovka
Marea Neagră devine focar de holeră. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Aici, la doar 300 de kilometri de România, autoritățile au interzis deja oamenilor să mai meargă la plajă din cauza riscului ridicat de holeră. după ce apele barajului distrus au inundat cimitirele și au ucis mii de animale. Mai mult, apele au fost poluate de 150 de tone de ulei industrial, iar acum există riscul desalinizării.

Marea Neagră devine focar de holeră

Asta, pe lângă riscul ridicat de holeră și alte boli grave transmise prin apă, după distrugerea acestui baraj. Organizația Mondială a Sănătății a transmis deja că bolile din apă sunt un risc real de luat în considerare, mai ales că apele au luat cu ele mii de cadavre de animale sau din cimitire, conform Observatornews.ro.

ADVERTISEMENT

Barajul s-a prăbușit acum o săptămână, iar Ucraina și Rusia au dat constant vina una pe cealaltă când vine vorba de cine ar purta responsabilitatea pentru acest dezastru. Cel mai probabil, susțin experții, rușii ar fi provocat ruperea barajului prin aruncarea lui în aer, însă nu e clar dacă a fost intenție sau simplă neglijență, lucru destul de obișnuit pentru armata rusă.

Până acum mii de oameni au fost evacuați de pe ambele maluri ale râului Nipru, în timp ce zeci de mii de hectare de teren agricol au fost inundate, deși nu a fost momentan anunțat un bilanț oficial al morților în urma prăbușirii barajului. ”Impactul asupra aprovizionării cu apă, a sistemelor de canalizare și a serviciilor de sănătate publică din regiune nu poate fi subestimat“, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

ADVERTISEMENT

La rândul lor, rușii au dat vina pe Ucraina, însă comunitatea internațională a privit cu scepticism aceste afirmații și i-a arătat cu degetul pe reprezentanții Moscovei. “Putem afirma fără echivoc că este vorba despre un sabotaj deliberat din partea Ucrainei. Regimul de la Kiev ar trebui să poarte întreaga responsabilitate pentru toate consecinţele”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

“Se pare că acest sabotaj are legătură şi cu faptul că, după ce au început acţiuni ofensive pe scară largă în urmă cu două zile, acum forţele armate ucrainene nu îşi ating obiectivele – aceste acţiuni ofensive se cam clatină”, a mai spus Dmitri Peskov. Paradoxal, experții militari consideră că ofensiva majoră a Ucrainei nu a început cu adevărat, fiind vorba până acum doar de sondarea terenului.

ADVERTISEMENT

Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a transmis rușilor, pe care i-a numit din nou teroriști, că războiul se va încheia doar cu capitularea Rusiei și cu retragerea totală din teritoriile ucrainene, inclusiv Crimeea. ”Dezastrul de la centrala hidroelectrică Kakhovka cauzat de teroriştii ruşi nu va opri Ucraina şi pe ucraineni.

Noi tot ne vom elibera pământul. Şi fiecare act de terorism rusesc creşte doar valoarea daunelor pe care Rusia le va plăti pentru faptele sale, nu şi şansele ca ocupanţii să rămână pe pământul nostru”, a declarat președintele Ucrainei. ”Lumea întreagă va auzi despre această crimă de război a ruşilor, această crimă de ecocid (dezastru ecologic). Distrugerea intenţionată a barajului şi a altor facilităţi ale hidrocentralei de către ocupanţii ruşi reprezintă o bombă de distrugere în masă în ceea ce priveşte mediul.

ADVERTISEMENT

De dragul propriei siguranţe, lumea ar trebui să arate acum că Rusia nu va scăpa cu o astfel de teroare. Şi sunt recunoscător tuturor liderilor şi statelor, tuturor naţiunilor şi organizaţiilor internaţionale care au sprijinit Ucraina şi sunt gata să ajute poporul nostru şi eforturile de dez-ocupare. Procurorul general a apelat deja la Biroul Procurorului Curţii Penale Internaţionale pentru a implica justiţia internaţională în investigaţia exploziei de la baraj”, a completat Zelenslki.

ADVERTISEMENT