News

Care este riscul ca poluarea de la barajul Nova Kahovka să ajungă în Marea Neagră. Anunțul ministrului Tanczos Barna

Există riscul ca poluarea rezultată după distrugerea barajului Nova Kahovka să ajungă în Marea Neagră? Răspunsul oferit de ministrul Tanczos Barna.
07.06.2023 | 18:03
Care este riscul ca poluarea de la barajul Nova Kahovka sa ajunga in Marea Neagra Anuntul ministrului Tanczos Barna
Poluarea rezultată în urma distrugerii barajului Nova Kahovka, slabe șanse să ajungă în Marea Neagră. Anunțul ministrului Tanczos Barna. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Există îngrijorarea că poluarea rezultată în urma distrugerii barajul Nova Kahovka să ajungă în Marea Neagră. În acest context, ministrul mediului, Tanczos Barna, a venit cu clarificări pentru opinia publică.

Poluarea rezultată în urma distrugerii barajului Nova Kahovka, slabe șanse să ajungă în Marea Neagră. Anunțul ministrului Tanczos Barna

În ultimele 24 de ore, mai multe sate au fost inundate în sudul Ucrainei după distrugerea parţială a barajului hidrocentralei Kahovka de pe fluviul Nipru. Uzina este situată în regiunea Herson. Zeci de mii de oameni locuiesc în aceste zone, iar autoritățile au început evacuările.

ADVERTISEMENT

Marți, Consiliul se Securitate al Ucrainei, întrunit de urgență din cauza incidentului, a fost informat că cel puţin 150 de tone de ulei industrial s-au scurs în fluviul Nipru. De asemenea, există riscul de scurgeri suplimentare de peste 300 de tone.

După apariția informațiile în legătură cu propagarea unei unde de poluare pe cursul râului Nipru, ca urmare a distrugerii barajului Nova Kahovka din Ucraina, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna a avut o discuție telefonică cu omologul său ucrainean, ministrul Ruslan Strilets, potrivit Ministerului Mediului.

ADVERTISEMENT

Oficialul Guvernului de la București vine cu vești bune. Tanczos spune că Marea Neagră este departe de poluarea de pe cursul fluviului Nipru. Dat fiind acest aspect, este puţin probabil ca unda să ajungă în scurt timp sau în cantităţi semnificative în zona României.

”În acest moment, partea ucraineană întâmpină o serie întreagă de dificultăți. Este dificilă monitorizarea zonei din cauza minelor marine purtate de apă. Marea Neagră este însă departe de această poluare. Specialiștii români sunt de părere că este puțin probabil ca poluarea să ajungă în Marea Neagră în scurt timp, sau în cantități semnificative.

ADVERTISEMENT

Am primit asigurări de la ministrul ucrainean al protecției mediului că, dacă în urma monitorizării evoluției fenomenului se va constata că poluarea reprezintă un pericol real pentru Marea Neagră, partea română va fi notificată cu celeritate pe canalele diplomatice”, a declarat ministrul Barna Tanczos.

Ucraina transmite României că va monitoriza situația

Din comunicatul ministerului mai aflăm că ministrul ucrainean al Protecţiei Mediului şi Resurselor Naturale l-a asigurat pe oficialul român că autorităţile din ţara vecină monitorizează în permanenţă evoluţia fenomenului.

ADVERTISEMENT

Reamintim că, marți, barajul centralei hidroelectrice Kahovka din sudul Ucrainei a fost distrus de o explozie. S-a întâmplat în zona ocupată de trupele ruse în partea de sud a regiunii ucrainene Herson.

Nu se știe exact cine a fost în spatele atacului la baraj. Ca de obicei, Kievul și Kremlinul se acuză reciproc în această situație. Cert e că zeci de mii de oameni sunt afectați de inundațiile iscate.

ADVERTISEMENT
Tags:
"Dormim în camere separate noaptea". Adevărul despre căsnicia lor, cei doi formează unul dintre cele mai solide cupluri
Ucrainenii fac prăpăd după ce au primit muniție pentru HIMARS. Arme valoroase ale...
Ucrainenii fac prăpăd după ce au primit muniție pentru HIMARS. Arme valoroase ale Rusiei, distruse una câte una
EXCLUSIV | Gică Popescu, petrecere secretă la Ciolpani, cu peste 100 de invitați!...
EXCLUSIV | Gică Popescu, petrecere secretă la Ciolpani, cu peste 100 de invitați! Un preot a oficiat uniunea, iar Gică Hagi a fost prezent la eveniment. FOTO
Staţiunea de pe litoral cu cele mai ieftine cazări de Rusalii. Sunt şi...
Staţiunea de pe litoral cu cele mai ieftine cazări de Rusalii. Sunt şi oferte all inclusive
Cea mai cunoscută amantă din România a avut un mesaj direct despre bani:...
Cea mai cunoscută amantă din România a avut un mesaj direct despre bani: E foarte bine să fii materialist
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
GATA cu TELEFOANE în ȘCOLI! Se fac ȘI cursuri ONLINE! Ministerul EDUCAȚIEI a...
GATA cu TELEFOANE în ȘCOLI! Se fac ȘI cursuri ONLINE! Ministerul EDUCAȚIEI a DECIS
Cum a aflat make-up artistul vedetelor că are cancer. Mesajul dureros transmis de...
Cum a aflat make-up artistul vedetelor că are cancer. Mesajul dureros transmis de soț
Un nou drum expres. Cea mai bună veste pentru șoferi
Un nou drum expres. Cea mai bună veste pentru șoferi
Scandal-monstru la concert la Coldplay după ce oamenii au plătit sute de lei...
Scandal-monstru la concert la Coldplay după ce oamenii au plătit sute de lei pe bilete. Organizatorii au oprit spectacolul!
Reacția Jandarmeriei după ce Diana Șoșoacă s-a îmbrâncit cu jandarmii lângă un camion...
Reacția Jandarmeriei după ce Diana Șoșoacă s-a îmbrâncit cu jandarmii lângă un camion cu buletine de vot, în Sectorul 3
Reghecampf a pus iar Poliția pe Prodanca! Circ și scandal monstru între cei...
Reghecampf a pus iar Poliția pe Prodanca! Circ și scandal monstru între cei doi: „M-au sunat vecinii că soțul meu vrea să fure ceva”