News

Armata israeliană continuă atacurile asupra Hamas. Netanyahu spune că războiul ar putea dura luni întregi

Armata israeliană și-a continuat atacurile asupra Hamas, distrugând mai multe tuneluri și clădiri militare ale grupării teroriste
31.12.2023 | 10:22
Armata israeliana continua atacurile asupra Hamas Netanyahu spune ca razboiul ar putea dura luni intregi
Fâșia Gaza, puternic bombardată de către armata israeliană. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Numărul soldaților israelieni care și-au pierdut viața în conflictul din Gaza a ajuns la 170. Între timp, premierul Benjamin Netanyahu spune că războiul va continua în următoarele luni, precizând că Israelul trebuie să controleze granița de sud, dintre Gaza și Egipt.

Noi atacuri ale armatei israeliene asupra Hamas

Publicația Times of Israel relatează duminică dimineață că avioanele de luptă ale forțelor aeriene israeliene au efectuat un val de lovituri aeriene peste noapte în Fâșia Gaza, în timp ce operațiunile terestre continuă.

ADVERTISEMENT

Forțele de apărare israeliene afirmă că zecile de ținte au inclus clădiri militare ale Hamas, un tunel și alte infrastructuri. De asemenea, Marina a efectuat lovituri de-a lungul coastei din Gaza, ajutând forțele terestre. La sud de orașul Gaza, FDI afirmă că trupele Brigăzii 179 au reperat patru agenți Hamas cu dispozitive explozive care se apropiau de ei. Un atac aerian a fost efectuat împotriva celulei.

Jumătate de oră mai târziu, FDI afirmă că trupele au reperat alți patru agenți Hamas în zonă, care au fost, de asemenea, loviți de IAF. În același timp, un vehicul în care se aflau agenți Hamas care se îndreptau spre trupe a fost, de asemenea, lovit, potrivit FDI. Un avion de luptă al IAF a lovit, de asemenea, o clădire din care Hamas a activat un dispozitiv exploziv împotriva trupelor, potrivit IDF.

ADVERTISEMENT

În nordul orașului Beit Lahiya din Gaza, FDI afirmă că trupele Brigăzii 551 au reperat trei agenți Hamas care intrau într-o clădire și au solicitat un atac aerian.

Între timp, în timpul unor scanări la periferia taberei Shati din nordul Gaza, FDI afirmă că trupele Brigăzii 14 au localizat și neutralizat dispozitive explozive antipersonal plantate într-o grădiniță. În sudul Gaza, FDI afirmă că mai multe tuneluri Hamas au fost descoperite de așa-numita unitate Bedouin Trackers, cunoscută și sub numele de Batalionul de recunoaștere în deșert, care operează în cadrul Brigăzii Sudice a Diviziei Gaza.

ADVERTISEMENT

Tot în sudul Fâșiei Gaza, trupele Brigăzii de parașutiști au identificat trei agenți Hamas în zona Khan Younis și au solicitat un atac aerian, ucigând unul dintre ei. Ceilalți doi bărbați înarmați, care mânuiau RPG-uri, au fost reperați ulterior între două clădiri și au fost uciși de bombardamentele tancurilor, potrivit IDF.

FDI afirmă că Brigada a 7-a blindată, care operează, de asemenea, în sudul Gaza, a reperat trei agenți Hamas și a dirijat un atac aerian pentru a-i ucide.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Al Jazeera transmite, citând surse medicale din Gaza, că în ultimele 24 de ore, 64 de persoane au fost ucise și 186 rănite în atacuri israeliene asupra unor locuințe din centrul Fâșiei Gaza.

Netanyahu spune că războiul va dura luni întregi

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că va prelua controlul asupra frontierei Fâșiei Gaza cu Egiptul, extinzând misiunea Israelului de a neutraliza Hamas într-un conflict care, potrivit acestuia, se așteaptă să dureze luni de zile.

“Războiul este la apogeu”, a declarat sâmbătă Netanyahu reporterilor despre luptele de la 7 octombrie, când gruparea militantă palestiniană Hamas și aliații săi s-au infiltrat în Israel, ucigând 1.200 de persoane și capturând 240 de ostatici.

El a declarat că zona tampon a coridorului Philadelphi, care se întinde de-a lungul graniței dintre Gaza și Egipt, trebuie să fie în mâinile israelienilor. “Trebuie să fie închisă”, a spus Netanyahu. “Este clar că orice alt aranjament nu ar asigura demilitarizarea pe care o căutăm”.

El nu a detaliat, dar o astfel de mișcare din partea Israelului ar fi o inversare de facto a retragerii sale din Gaza din 2005, plasând enclava sub control exclusiv israelian, după ani de zile în care a fost condusă de Hamas.

Comentariile lui Netanyahu cu privire la zona tampon au fost făcute în timp ce forțele militare israeliene au continuat ofensiva, despre care premierul a reiterat că va dura “încă multe luni”.

Mass-media Hamas a anunțat sâmbătă că Abdel-Fattah Maali, un membru de rang înalt al aripei armate a grupării, a fost ucis într-un atac israelian în Gaza. Aceasta a precizat că Maali, originar din Cisiordania, a fost eliberat în timpul unui schimb de prizonieri în 2011 și expulzat în Gaza. Rapoartele nu au precizat când a fost ucis.

Israelul afirmă că 172 dintre militarii săi au fost uciși în luptele din Gaza.

ADVERTISEMENT
Tags: