News

Războiul în Fâșia Gaza a ucis 20.000 de oameni, Netanyahu merge „până la capăt”. Cel mai mare oraș din sudul enclavei este evacuat

Fâșia Gaza, cel mai mare oraș din sud este evacuat. Netanyahu vrea „eliminarea” completă a Hamas: „Cei care cred că ne vom opri sunt naivi”
21.12.2023 | 07:30
Razboiul in Fasia Gaza a ucis 20000 de oameni Netanyahu merge pana la capat Cel mai mare oras din sudul enclavei este evacuat
Armata israeliană a ordonat evacuarea unei zone vaste din orașul Khan Yunis, aflat în sudul Fâșiei Gaza / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Israelul a ordonat noi evacuări în cel mai mare oraș din sudul Fâșiei Gaza, în timp ce joi contimnuă eforturile pentru a obține un armistițiu în teritoriu, unde bilanțul morților a ajuns la 20.000, potrivit Hamas.

Amploarea evacuărilor, încă neclară

Israelul a ordonat, miercuri, evacuarea unei zone vaste din orașul Khan Yunis, cel mai mare din sudul Fâșiei Gaza, unde s-au refugiat numeroși palestinieni strămutați din cauza conflictului, potrivit unui raport al ONU.

ADVERTISEMENT

Armata israeliană a ordonat „evacuarea imediată” a unei zone „care acoperă aproximativ 20%” din orașul Khan Yunis, potrivit documentului publicat de Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA). „Amploarea deplasărilor rezultate în urma ordinului de evacuare este neclară”, notează OCHA.

Potrivit organizației, în zonă locuiau peste 111.000 de persoane înainte de începerea ofensivei israeliene, în urmă cu două luni, iar în prezent, în 32 de tabere se află aproximativ 141.000 de palestinieni care fug de lupte.

ADVERTISEMENT

Ofensiva israeliană în Fâșia Gaza a făcut 20.000 de morți din 7 octombrie, a anunțat, miercuri, Hamas, într-un moment în care sosirea la Cairo a liderului mișcării islamiste și negocierile din culise relansează speranțele unui nou armistițiu în teritoriul palestinian asediat.

Presiune internațională pentru un nou armistițiu

În ciuda apelurilor repetate de a cruța civilii, loviturile israeliene devastatoare continuă în Fâșia Gaza, la fel ca și luptele de pe teren, în timp ce jumătate din populația civilă suferă de foamete extremă sau severă, potrivit ONU. Guvernul Hamas a anunțat că printre cei 20.000 de morți din Gaza de la începutul războiului se numără cel puțin 8.000 de copii și 6.200 de femei.

ADVERTISEMENT

Negociată de Qatar, Egipt și Statele Unite, o pauză de șapte zile în război, la sfârșitul lunii noiembrie, a dus la eliberarea a 105 ostatici și a 240 de palestinieni încarcerați în închisorile israeliene, precum și la intrarea convoaielor de ajutor umanitar în micul teritoriu, care se afla sub asediul total al Israelului din 9 octombrie.

După reluarea luptelor la 1 decembrie, presiunea internațională a crescut pentru a obține un nou armistițiu, care ar permite eliberarea altor ostatici și intrarea mai multor ajutoare umanitare.

ADVERTISEMENT

Netanyahu: „Continuăm până la capăt, nu ne vom opri”

Dar Israelul exclude orice încetare a focului înainte ca gruparea Hamas să fie „eliminată”. „Continuăm războiul până la capăt. Va continua până când Hamas va fi eliminat, până când se va obține victoria. Cei care cred că ne vom opri sunt rupți de realitate”, a repetat miercuri premierul Benyamin Netanyahu, scrie Sud-Ouest.

Un oficial Hamas, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că „o încetare totală a focului și o retragere a armatei de ocupație israeliene din Gaza sunt o condiție prealabilă pentru orice negociere serioasă pentru un schimb” de ostatici israelieni cu prizonieri palestinieni.

Aflat în Qatar, liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a sosit miercuri în Egipt „pentru discuții cu oficiali egipteni privind agresiunea sionistă (israeliană) și alte probleme”. Aceste discuții includ „un armistițiu temporar de o săptămână în schimbul eliberării de către Hamas a 40 de prizonieri israelieni, femei, copii și bărbați”.

Discuții între Mossad și CIA

Doar civilii, nu și soldații, vor fi eliberați în timpul acestui armistițiu, care „poate fi reînnoit”. Înainte de plecarea sa, Ismail Haniyeh a avut convorbiri la Doha cu ministrul iranian de externe, Hossein Amir Abdollahian, a cărui țară este un aliat al Hamas și un inamic al Israelului. Potrivit unei surse din cadrul Jihadului Islamic, liderul acestuia, Ziad al-Nakhala, va merge de asemenea la Cairo la începutul săptămânii viitoare.

Marți, în timpul unei întâlniri cu familiile ostaticilor, Benyamin Netanyahu a indicat că l-a trimis recent „de două ori pe șeful Mossad (serviciul secret israelian) în Europa pentru a promova un proces de eliberare”. Miercuri, o sursă apropiată a declarat că „discuțiile continuă” după „o întâlnire constructivă în această săptămână la Varșovia” între directorul Mossad, David Barnea, premierul Qatarului, Mohammed ben Abdelrahman Al-Thani, și directorul CIA, William Burns. „Scopul este de a ajunge la un acord privind eliberarea ostaticilor (…) în schimbul unui armistițiu și a unei eventuale eliberări a prizonierilor palestinieni”.

Negocieri la ONU

Discuțiile au continuat miercuri și în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, care nu a reușit, de luni, să adopte o rezoluție menită să îmbunătățească situația umanitară catastrofală din Gaza. Consiliul caută formula potrivită pentru a evita un nou veto din partea Statelor Unite, principalul aliat al Israelului.

Textul, care inițial cerea o „încetare urgentă și durabilă a ostilităților” în Gaza, se referă acum la o „suspendare” a luptelor. Votul a fost amânat pentru joi dimineață.

Miercuri, surse guvernamentale ale Hamas au raportat lovituri israeliene la Rafah și Khan Yunis în sud, Deir el-Balah în centru și Gaza City în nord, care au ucis cel puțin 11 persoane.

Armata israeliană, care a pierdut 134 de soldați de la începutul ofensivei terestre la 27 octombrie, a raportat aproximativ 300 de ținte lovite începând de marți, citând un raid în Khan Yunis asupra unor posturi de comandă unde erau depozitate arme și de unde luptătorii Hamas trăgeau.

În Gaza, războiul a provocat distrugeri imense, cele mai multe spitale nu funcționează, iar 1,9 milioane de persoane – 85% din populație, potrivit ONU – și-au părăsit locuințele.

 

ADVERTISEMENT