Confruntată cu o criză umanitară fără precedent, din cauza războiului dintre Hamas și Israel, Fâșia Gaza traversează în aceste zile și o situație disperată din punct de vedere medical.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a transmis că este foarte îngrijorat în privința răspândirii bolilor infecțioase în Gaza. Se întâmplă asta în contextul în care sute de mii de palestinieni sunt strămutați.
Multe familii cu copii au ajuns în adăposturi şi centre de sănătate supraaglomerate din cauza confruntărilor armate dintre teroriștii grupării Hamas și forțele armate ale Israelului (IDF).
Într-un mesaj postat pe rețeaua X (fostul Twitter), directorul general al OMS a anunțat, vineri, 29 decembrie 2023, că mai multe boli au fost raportate în adăposturi de-a lungul Fâşiei. Situația s-a agravat de la mijlocul lunii octombrie.
Cei mai predispuși la boală sunt cei mici. S-au raportat zeci de mii de cazuri de diaree, păduchi, scabie, varicelă și meningită. Cele mai frecvente sunt cazurile de infecții ale căilor respiratorii superioare. Conform lui Tedros Adhanom Ghebreyesus s-au raportat:
OMS anunță că depune eforturi disperate pentru a veni în sprijinul palestinienilor. ”Organizația Mondială a Sănătății şi partenerii săi lucrează neîntrerupt pentru a sprijini autorităţile de sănătate pentru a creşte monitorizarea şi controlul bolilor prin livrarea de medicamente.
Livrăm și kit-uri de testare pentru a sprijini detectarea şi răspunsul prompt la boli infecţioase precum hepatita. Dorim să îmbunătățim accesul la apă potabilă, mâncare, igienă şi servicii sanitare”, se arată într-un comunicat al OMS.
De la începutul războiului Hamas – Israel, 1,9 milioane de palestinieni, adică circa 85% din populaţia din Gaza, au fost strămutaţi. În enclava palestiniană, doar 13 din 36 de spitale au rămas parţial funcţionale, iar alte două funcţionează în condiţii minimale, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.