News

Armata lui Vladimir Putin se retrage de la Cernobîl. Ucraina acuză Rusia că a folosit din nou obuze cu fosfor

Armata lui Vladimir Putin se retrage de la centrala nucleară dezafectată din Cernobîl. Ucraina acuză, totuși, Rusia că a folosit din nou obuze cu fosfor
31.03.2022 | 08:11
Armata lui Vladimir Putin se retrage de la Cernobil Ucraina acuza Rusia ca a folosit din nou obuze cu fosfor
Armata lui Vladimir Putin se retrage de la centrala din Cernobîl. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Armata lui Vladimir Putin a făcut un pas în spate și a început să se retragă de la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl. Vă readucem aminte că rușii au preluat controlul în această zoncă încă din prima zi a invaziei Ucrainei.

Forțele ruse se retrag de la Cernobîl

Anunțul retragerii a fost făcut de un înalt responsabil al Pentagonului. De altfel, armata rusă a început să se retragă și de pe aeroportul Gostomel, la nord-vest de Kiev.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Cernobîlul este o altă zonă în care rușii încep să se repoziţioneze. Mai exact, orașul este părăsit încet, dar sigur și trupele ruse merg spre Belarus, potrivit americanilor.

“Credem că sunt pe punctul de a pleca, nu vă pot spune dacă au plecat cu toţii”, a adăugat oficialul.

ADVERTISEMENT

Vă readucem aminte că Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a încetat încă din 9 martie să mai primească date în direct de la Cernobîl şi şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu lipsa de rotaţie a personalului din 20 martie.

De remarcat că reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobîl a explodat în 1986. Atunci a avut loc cea mai gravă catastrofă nucleară civilă din istorie.

ADVERTISEMENT

În acelați timp, autorităţile ucrainene au acuzat forţele ruse că au tras cu obuze cu fosfor. Un oraș micuț a devenit ținta armatei lui Putin, vorbim despre Marinka din estul Ucrainei.

“Ruşii au folosit din nou obuze cu fosfor la Marinka” , a afirmat pe canalul de Telegram şeful administraţiei militare a regiunii Doneţk, Pavel Kirilenko.

ADVERTISEMENT

“Au fost localizate peste zece incendii (provocate de aceste obuze) şi au fost ţinute sub control de către personalul Serviciului naţional pentru situaţii de urgenţă”, a continuat acesta.

Precizăm că armele cu fosfor sunt arme incendiare a căror utilizare este interzisă împotriva civililor, dar nu împotriva ţintelor militare, în baza unei Convenţii semnate în 1980 la Geneva.

ADVERTISEMENT