News

Războiul din Ucraina remodelează planurile armatei SUA. Pentagonul își adaptează strategiile privind dronele, tancurile și artileria

Armata SUA aplică lecțiile de pe frontul din Ucraina privind tancurile, artileria și strategia dronelor. Pentagonul își regândește planurile
10.10.2023 | 17:56
Razboiul din Ucraina remodeleaza planurile armatei SUA Pentagonul isi adapteaza strategiile privind dronele tancurile si artileria
Armata SUA a observat noile tendințe ale războiului, după invadarea Ucrainei de către Rusia / Foto: colaj, Hepta
ADVERTISEMENT

Tancuri grele și costisitoare, distruse de muniție mică și ieftină. Drone care ajută artileria să-și localizeze țintele. Un câmp de luptă atât de inundat de senzori și captatori încât este imposibil pentru cineva să rămână ascuns pentru mult timp. De la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, armata SUA a luat notă cu atenție de aceste tendințe. Acum, aceste schimbări remodelează planurile americane. Deja militarii și-au regândit proiectele de modernizare a tancurilor și de modificare a strategiilor cu drone.

„Marele ucigaș este artileria”

„Caracterul războiului se schimbă”, a declarat șeful Statului Major al armatei, generalul Randy George, într-un interviu acordat înaintea conferinței anuale a Asociației Armatei SUA. „S-a schimbat mai mult în ultimii doi ani din cauza războiului din Ucraina. Și cred că va continua să se schimbe într-un ritm foarte rapid, iar noi trebuie să avem mentalitatea de a ne schimba odată cu el”.

ADVERTISEMENT

Generalul James Rainey, care conduce Army Futures Command, organizația însărcinată cu modernizarea forței armate, a declarat că serviciul trebuie să își adapteze strategia de artilerie în funcție atât de „ceea ce se întâmplă în Ucraina”, cât și de ceea ce cere armata americană din Pacific în ce privește munițiile convenționale, scrie Defense News.

„Tot ceea ce vedem în Ucraina se referă la relevanța focurilor de precizie, la toate tehnologiile emergente, dar marele ucigaș de pe câmpul de luptă este artileria convențională, artileria cu explozibil puternic”, a spus el. Armata americană intenționează să emită o nouă strategie privind loviturile convenționale până la sfârșitul anului, a adăugat Rainey.

ADVERTISEMENT

Ucraina și Rusia sunt angajate în lupte zilnice cu artilerie grea. SUA și partenerii și aliații săi au trimis o mare varietate de arme de artilerie, inclusiv sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate, sau HIMARS, și milioane de cartușe pentru a contracara puterea de foc a Rusiei.

Noi tehnologii luate în calcul

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat că HIMARS a făcut o „diferență uriașă” în eliberarea unor zone critice ale țării aflate sub ocupație rusă. Războiul din Ucraina a evidențiat, de asemenea, că artileria este încă esențială, a declarat generalul-locotenent în retragere Ben Hodges, care a condus anterior armata americană în Europa. Este necesară o abordare stratificată a artileriei în formațiuni – ceea ce înseamnă utilizarea unor sisteme remorcate sau mobile cu diferite tipuri de muniții care ating diferite raze de acțiune – a spus el.

ADVERTISEMENT

Noua strategie a artileriei va determina atât capacitatea și capabilitatea existentă, cât și nevoile viitoare, a spus Rainey. Strategia va lua în considerare, de asemenea, noile tehnologii pentru a îmbunătăți loviturile convenționale pe câmpul de luptă, cum ar fi progresele în materie de propulsie, permițând tunurilor cu rază medie de acțiune să tragă la fel de departe ca sistemele cu o rază de acțiune mai mare.

Documentul va aborda, de asemenea, rolul roboticii, cum ar fi încărcătoarele automate pentru muniții. Armata a experimentat tehnologii precum încărcătoarele automate, care iau o povară de pe umerii operatorilor de artilerie și îmbunătățesc cadența de tragere. Șeful achizițiilor armatei, Doug Bush, a declarat, luna trecută, că strategia tragerilor  va conduce la luarea unor decizii cheie în cadrul portofoliului său, inclusiv cu privire la maniera de răspuns la cerințele în materie de tunuri cu rază de acțiune extinsă.

ADVERTISEMENT

„Strategia are în vedere o combinație de factori”, a spus Bush. „Unde este nevoie de artilerie remorcată, mai degrabă decât artileria pe șenile sau poate pe roți? Ce se poate face cu munițiile pentru a obține o rază mai mare de acțiune, mai degrabă decât să construit tunuri noi?”.

Merge și un sistem de la parteneri

Armata dezvoltă un sistem de artilerie cu tun cu rază de acțiune extinsă, de calibrul 58, montat pe șasiul unui obuzier Paladin cu management integrat fabricat de BAE Systems. Dar, în 2020, armata a evaluat și obuzierele mobile de calibrul 155 mm disponibile, căutând îmbunătățiri în ceea ce privește raza de acțiune, cadența de tragere și mobilitatea în raport cu sistemele de artilerie utilizate în cadrul echipelor de luptă ale brigăzilor Stryker. Armata a evaluat cel puțin patru oferte ale unor companii străine, dar în cele din urmă nu a mers mai departe cu o nouă capacitate.

O nouă strategie de artilerie ar putea reînnoi impulsul pentru achiziționarea rapidă a unui obuzier mobil de calibrul 155 mm, care și-a dovedit calitățile pe teren. „Unii dintre aliații noștri din NATO au un echipament foarte bun și capacități care ne interesează”, a precizat Rainey. Bush a vizitat recent Corpul 18 aeropurtat, care este format din unități ușoare și care „încă apreciază artileria remorcată, pentru că o pot deplasa cu elicopterele.  Dar alte părți ale armatei ar putea dori ceva diferit”, a spus el.

A arunca o privire asupra unui obuzier mobil disponibil în comerț face parte din sfera strategiei, a precizat el. „Din punct de vedere al achiziției, dacă primim o cerere, avem câteva opțiuni pentru a ne mișca destul de repede, dacă este acceptabil, de exemplu, să luăm un sistem străin mai degrabă decât să construim unul nou de la zero”, a spus Bush. „Lecția generală este că încă avem nevoie de artilerie. Este ucigașul numărul unu pe câmpul de luptă, inclusiv în acest conflict din Ucraina” , a spus el.

O nouă viziune privind tancurile

În septembrie, armata SUA, după ce a urmărit cum munițiile de „așteptare” (așa numitele arme de tip „loitering” distrug tancuri în Ucraina și a observat cum ambele tabere întâmpină greutăți să manevreze optim tancurile pe câmpul de luptă, a ales să renunțe la planul de modernizare a tancului M1 Abrams și opteze pentru o nouă variantă: M1E3.

Tancul Abrams „nu-și mai poate crește capacitățile fără a i se adăuga greutate în plus și trebuie să-i reducem amprenta logistică”, a declarat atunci generalul-maior Glenn Dean, ofițerul executiv al programului armatei pentru sisteme de luptă terestre. „Războiul din Ucraina a evidențiat o nevoie critică de protecție integrată pentru soldați, construită din interior”. Tancul Abrams „cu toate ornamentele sale de capotă este deja prea greu”, a declarat Hodges. „A deveni mai greu nu este răspunsul”.

O parte a noului efort va elimina greutatea tancului, sporindu-i mobilitatea și durabilitatea. În prezent, dacă un tanc suferă o defecțiune sau este lovit în luptă, este nevoie de două vehicule de depanare pentru a-l scoate din zona periculoase. Reducerea greutății tancului ar fi astfel utilă, a spus Dean.

O nouă concepție este, de asemenea, destinată să integreze capacitatea de protecție activă, inclusiv protecția împotriva atacurilor de deasupra tancului cu muniții sau drone de tip „loitering”. Dean a declarat, într-un interviu recent, că noua concepție va lua în considerare modul de reducere a lanțului de aprovizionare și va facilita întreținerea vehiculului pe câmpul de luptă. De asemenea, va îmbunătăți fiabilitatea.

Cum va rezista Abrams în Ucraina?

Ucraina a început să primească cele 31 de tancuri M1 Abrams de la armata americană, iar specialiștii de peste ocean vor afla probabil în curând mai multe despre cum rezistă acest tanc în fața rușilor, a declarat Dean. Tancul „rămâne foarte, foarte relevant”, a declarat secretarul armatei, Christine Wormuth, la un eveniment recent al unui think tank. „Afirmațiile că asistăm la sfârșitul valorii tancurilor au fost  premature”.

Potrivit rapoartelor, în primele două luni ale războiului, Rusia a pierdut mult peste 400 de tancuri, stimulând dezbateri cu privire la faptul că aceste arme sunt prea greoaie pentru câmpul de luptă modern. Wormuth a recunoscut că munițiile care pot lovi partea superioară a vehiculelor blindate și a tancurilor rămân o provocare și a declarat că „lucrăm la dezvoltarea unor capacități de apărare împotriva acestui lucru”.

Dean, menționând că nu poate discuta detalii, a declarat că armata lucrează intensiv la modul de a proteja tancurile și vehiculele de luptă de munițiile de tip „loitering”. Aceste muniții periculoase distrug în mod regulat tancuri și vehicule de luptă atât de partea ucraineană, cât și de partea rusă.

În timp ce armata s-a concentrat de mult timp pe protecția laterală a vehiculelor de luptă și a integrat sistemul de protecție activă Trophy (de la compania Rafael) pe tancul M1 Abrams, protecția a diminuat mobilitatea tancului. Aceeași problemă se aplică și în cazul kiturilor APS, care oferă protecție împotriva armelor antitanc. Armata nu a pus încă în funcțiune kiturile APS nici pe vehiculul de luptă Stryker, nici pe vehiculul de luptă al infanteriei Bradley.

Mutarea în câteva minute

Armata a înființat de mult timp posturi de comandă elaborate pe câmpul de luptă, instalând corturi climatizate, echipate cu generatoare. Experții au declarat că aceste centre de operațiuni tactice trebuie să devină mai mici, atât ca dimensiune, cât și ca semnătură electromagnetică.

Dar războiul din Ucraina a pus mai multă presiune pentru acțiuni rapide. „Trebuie să fim capabili să ne mișcăm în câteva minute. Trebuie să fim capabili să comandăm și să controlăm în mișcare”, a declarat Randy George. El a menționat că războiul a dovedit, de asemenea, necesitatea unei arhitecturi deschise, care să fie mobilă și care să poată fi actualizată rapid.

El a declarat că a fost impresionat recent de faptul că a urmărit o unitate care trecea printr-un exercițiu de amploare și se baza doar pe cinci vehicule de luptă Stryker și 35 de persoane pentru a asigura comanda și controlul pentru întreaga echipă de luptă a brigăzii. Stryker-urile, echipate cu laptopuri, tablete și stații radio din comerț, nu au trebuit niciodată să fie împreună fizic deoarece erau conectate printr-o rețea care funcționa ca un singur nod, a spus George.

Ucraina a învățat armata SUA că va trebui să învețe cum să „lupte sub observația constantă a inamicului” din orice mediu, a spus Rainey. „Va trebui să ne dăm seama cum să luptăm atunci când inamicul va ști unde suntem”. Wormuth a mai precizat că armata trebuie să fie capabilă să opereze chiar dacă posturile de comandă sunt izolate din cauza semnalelor eșuate sau a bruiajului inamic. Armata experimentează în mod regulat în acest tip de mediu în timpul unor evenimente precum Proiectul Convergence, un exercițiu de amploare axat pe dezvoltarea unei forțe modernizate.

Logistică la distanță

Statele Unite s-au confruntat rapid cu o provocare la începutul războiului din Ucraina. Trimitea de echipamente complexe în Ucraina – dar fără a avea la dispoziție tehnicieni de mentenanță care să le repare. Dintr-un parking din Polonia, la doar câteva luni după începerea războiului, armata americană a început să răspundă la apelul de ajutor, propunând o asistență tehnică de la distanță. Responsabilii cu întreținerea ai armatei au făcut practic demonstrații virtuale de întreținere omologilor lor ucraineni.

De atunci, armata și-a extins utilizarea suportului de mentenanță de la distanță la aproape toate platformele trimise în Ucraina, inclusiv la cele ale aliaților și partenerilor. Serviciul a construit o instalație și un depozit de piese de schimb în Polonia și a început să ofere expertiză prin mesaje text, video preînregistrate sau transmisiuni în direct. Acest efort oferă acum o foaie de parcurs pentru logistica viitoare. George a declarat la un eveniment recent că Ucraina schimbă modul în care armata SUA „plănuiește lucrurile pe partea de logistică”, citând mentenanța virtuală și imprimarea 3D a pieselor.

Armata plănuiește acum acum cum să aplice tele-mentenanța în regiunea Indo-Pacific, a declarat George. În plus, armata, care urmărește situația din Ucraina, se pregătește pentru ceea ce numește logistică contestată, ceea ce înseamnă că eforturile sale logistice vor fi constant atacate de ruși. „A existat o recunoaștere teoretică a faptului că logistica va fi contestată, dar conflictul din Ucraina, cred, a făcut acest lucru foarte real pentru noi toți”, a declarat Wormuth la un eveniment recent. Armata a înființat o nouă echipă interfuncțională pentru logistică contestată în cadrul Army Futures Command, axată pe această provocare.

Contracararea dronelor

Războiul din Ucraina a validat, potrivit liderilor militari, multe dintre prioritățile de modernizare ale armatei americane, stabilite cu puțin peste cinci ani în urmă. Armata era deja concentrată pe contracararea sistemelor de avioane fără pilot din cauza operațiunilor din Orientul Mijlociu și înființase un birou comun la Pentagonul. Folosirea dronelor pe câmpul de luptă din Ucraina a accelerat eforturile de a găsi o abordare stratificată pentru a învinge sistemele, atât cele mari, cât și cele mici.

„Amploarea dronelor pe câmpul de luptă a fost oarecum uimitoare și a revigorat această concentrare pe tipul de apărare apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune care ar fi necesară pentru contracarea” dronelor, a declarat Stacie Pettyjohn, analist în domeniul apărării la Center for a New American Security.

Și nu toată tehnologia folosită pentru a învinge dronele trebuie să fie rafinată. În timp ce armata SUA lucrează la capacități de microunde cu energie dirijată de mare putere pentru a se apăra împotriva roiurilor de drone, „vedeți că ucrainenii au nevoie de alte lucruri, precum o pușcă inteligentă, un vizor pe care îl pot pune pe o pușcă și care le permite să folosească inteligența artificială. O tehnnologie care îmbunătățește armele existente și le permite să doboare unele dintre cele mai mici drone cu patru rotoare”, a declarat Pettyjohn.

Pregătiri pentru viitor

Apărarea antiaeriană și antirachetă contra amenințărilor altele decât dronele primește, de asemenea, o nouă atenție. Rusia a arătat că va folosi rachete de milioane de dolari împotriva clădirilor și apartamentelor, a spus Hodges. Wormuth a spus că armata începe să crească forța de apărare antiaeriană și antirachetă. Serviciul este în curs de a construi un batalion de rachete Patriot suplimentar, dar acesta nu este încă dedicat unui anumit comandament combatant. Armata dorește, de asemenea, să dezvolte și unități suplimentare de capacitate de protecție indirectă împotriva focului indirect, a precizat ea.

Aceste noi unități vor fi capabile să se apere împotriva rachetelor de croazieră și a dronelor, dar și împotriva rachetelor, artileriei și mortierelor în locații fixe și semifixe. Armata este încă în curs de dezvoltare a prototipurilor. A avea capacitatea de a vedea sau de a simți cât mai mult posibil în orice moment, este un alt mod în care armata SUA se schimbă din cauza Ucrainei. „Există un mare interes pentru drone pentru a ne putea oferi o mare capacitate de detecție”, a declarat Wormuth.

Dar vom avea o abordare stratificată în acest sens, învestim în sistemul HADES ( High Accuracy Detection and Exploitation System), cred că veți vedea și aerostate”. Pornind de la Ucraina, „nu ducem lipsă de observații la care ar trebui să ne reflectăm”, a spus Rainey. Iar armata este „angajată să transforme aceste observații veritabile în lecții învățate”.

ADVERTISEMENT