News

Război în Ucraina, ziua 594. NATO, un nou apel pentru susținerea ucrainenilor / Kievul se teme de un atac masiv cu drone al rușilor

Război în Ucraina, ziua 594. NATO le cere statelor membre să susțină forțele ucrainene până la victoria finală contra rușilor.
10.10.2023 | 06:20
Razboi in Ucraina ziua 594 NATO un nou apel pentru sustinerea ucrainenilor  Kievul se teme de un atac masiv cu drone al rusilor
Război în Ucraina, ziua 594. NATO: ”Statele alianței trebuie să susțină Kievul până la victoria contra Rusiei”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Război în Ucraina, ziua 594. Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) face din nou un apel public deschis către statele membre să susțină Ucraina până la victoria finală contra Rusiei.

Război în Ucraina, ziua 594. NATO: ”Statele alianței trebuie să susțină Kievul până la victoria contra Rusiei”

Adunarea Parlamentară a NATO a cerut, luni, guvernelor și statelor alianței militare să continue să susțină Ucraina și să fie alături de țară până la obținerea victoriei acesteia în războiul împotriva Rusiei.

ADVERTISEMENT

Acest aspect este confirmat în rezoluția ”Aplicarea deciziilor de la Summit-ul de la Vilnius: Accelerarea adaptării NATO, sprijinirea Ucrainei”, adoptată luni la o sesiune anuală a Adunării Parlamentare (AP) a NATO de la Copenhaga, transmite Ukrinform.

NATO ar trebui să aibă o viziune clară asupra modului în care războiul din Ucraina trebuie să se încheie și să rămână alături de Ucraina până când se va obține victoria Ucrainei”, se arată în document.

ADVERTISEMENT

Tot în debutul săptămânii, Adunarea a condamnat escaladarea continuă a războiului ilegal al Rusiei, neprovocat și brutal, inclusiv țintirea în mod regulat și deschis a centrelor populației și a infrastructurii civile, cum ar fi instalațiile de depozitare și transport a alimentelor, și comiterea sistematică a numeroase crime de război, crime împotriva umanității și acte de genocid în teritoriile ocupate ilegal.

De asemenea, NATO și-a reiterat poziția conform căreia ”statul rus, sub regimul său actual, este unul terorist”. AP NATO a cerut guvernelor și parlamentelor alianței ”să-și sporească în continuare sprijinul militar, de informații, financiar, de instruire și umanitar pentru Ucraina, inclusiv prin accelerarea livrărilor de cantități suficiente de arme avansate de care Ucraina are nevoie pentru a se proteja și pentru a restabili teritoriul teritorial”. În document se vorbește inclusiv de rachete cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă multifuncționale.

ADVERTISEMENT

Ucraina se teme de un atac masiv cu drone al rușilor

În altă ordine de idei, în aceste zile se dau lupte grele în continuare în apropiere de Bahmut. Forțele ucrainene au avansat în vestul regiunii Zaporojie. Institutul pentru studierea războiului scrie că în ultimele zile au fost înregistrate câștiguri limitate și în regiunea Orihiv.

Între timp, la nivelul conducerii armatei ucrainene există temeri că în pragul iernii rușii se pregătesc de un atac masiv cu drone iraniene Shahed. Într-o adresare la Adunarea Parlamentară a NATO, președintele Zelenski a cerut din nou partenerilor occidentali să rămână uniti și solidari în jurul Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Ucraina este recunoscătoare tuturor celor care ne-au susținut și ne-au susținut în apărarea noastră împotriva terorii. Și mulțumesc fiecărei țări, fiecărui lider, tuturor națiunilor care sunt cu noi, cu noi. Cei care ne ajută cu apărarea antiaeriană și orice altceva. Acest lucru este deosebit de important acum înainte de iarnă pe care Rusia va încerca, să o facă dureroasă pentru noi”, a spus liderul de la Kiev.

ADVERTISEMENT