La summitul NATO, dezamăgirea lui Volodimir Zelenski a fost palpabilă. Liderul ucrainean a sosit la reuniunea de două zile de la Vilnius, Lituania, în această săptămână, în speranța (oricât de îndepărtată ar fi fost) că alianța militară ar putea în sfârșit să prezinte un calendar – dacă nu o invitație oficială – pentru aderarea Ucrainei.
În schimb, Zelenski a fost întâmpinat cu cuvinte calde din partea aliaților la summitul NATO de la Vilnius. Aceștia și-au exprimat opinia că, deși viitorul Ucrainei este în NATO, aceasta nu este încă pregătită pentru aderare – cel puțin nu atât timp cât războiul este în desfășurare.
Ca o consolare, Kievului i s-a oferit o eventuală invitație ”atunci când aliații vor fi de acord și condițiile vor fi îndeplinite”, un parteneriat politic consolidat sub forma unui nou Consiliu NATO-Ucraina și relaxarea anumitor cerințe de reformă menite să simplifice calea Ucrainei către aderare.
“Înțelegem că unora le este teamă să vorbească acum despre aderarea noastră, deoarece nimeni nu dorește să aibă un război mondial, ceea ce este logic”, a declarat Zelenski presei miercuri, alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
El a adăugat că, deși o invitație directă de a adera la alianță ar fi fost “optimă”, semnalele de susținere pentru un eventual loc al Kievului în NATO sunt totuși “importante”. Liderul ucrainean a avut un ton mult mai puțin conciliant cu doar o zi înainte, când, într-un tweet, a spus că are “încredere” în NATO, dar nu și “încredere” în alianța de apărare, relatează publicația TIME.
Dar Ucraina nu va pleca de la summitul NATO cu mâinile goale. Pe parcursul summitului, aliații NATO ai Kievului au anunțat o serie de noi angajamente față de Kiev, de la noi pachete militare la alte angajamente de securitate pe termen lung.
Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat marți că Parisul va începe să aprovizioneze Ucraina cu un număr nespecificat de rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune. Aceste rachete SCALP au o rază de acțiune aproximativă de 250 de kilometri, ceea ce le face armele cu cea mai lungă rază de acțiune dintre toate armele occidentale furnizate Kievului până în prezent. Rachetele ar face ca Ucraina să fie capabilă să atingă ținte mult în spatele liniilor de front ale războiului, inclusiv mai adânc în părți ale regiunilor estice ale țării ocupate de Rusia.
Macron a confirmat în comentariile sale că aceste rachete vor fi folosite de Kiev doar în scop defensiv pe teritoriul său suveran. Kremlinul a emis un reproș nesurprinzător la anunțul lui Macron, calificând mișcarea drept “o decizie eronată” care va fi întâmpinată cu contramăsuri. Decizia franceză vine la două luni după ce Marea Britanie a anunțat că va începe să furnizeze Kievului rachete Storm Shadow.
Marți, guvernul britanic a promis că va furniza, de asemenea, propriul pachet de arme, inclusiv peste 70 de vehicule de luptă și logistice, mii de cartușe de tancuri Challenger 2 și un nou pachet de sprijin de 50 de milioane de lire sterline pentru repararea echipamentelor.
Pe lângă pachetul de arme, Marea Britanie va lansa, de asemenea, un nou centru de reabilitare medicală pentru a sprijini recuperarea soldaților ucraineni răniți în luptă, care va fi finanțat prin intermediul pachetului cuprinzător de asistență NATO pentru Ucraina și va fi sprijinit de specialiști din întreaga alianță.
Germania a anunțat propriul pachet de 700 de milioane de euro pentru Ucraina, care include zeci de tancuri de luptă, sisteme antidronă și antimină, precum și 20.000 de cartușe de artilerie. Între timp, Norvegia a anunțat un pachet suplimentar de 2,5 miliarde de coroane (240 de milioane de dolari) de ajutor pentru Ucraina, inclusiv drone ultraușoare și componente pentru sisteme de rachete de apărare aeriană.
Unsprezece țări NATO – în frunte cu Danemarca și Olanda și incluzând Belgia, Canada, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Suedia și Marea Britanie – s-au angajat acum să antreneze piloți ucraineni pentru a pilota avioane de luptă americane F-16, ceea ce, potrivit lui Stoltenberg, ar putea începe chiar din această vară.
Acest lucru vine la câteva luni după ce Zelenski a început să facă apel la SUA și la alții pentru a furniza Ucrainei avioane de luptă moderne – apeluri care au fost în mare parte respinse până în luna mai, când administrația Biden a anunțat că va permite aliaților săi să trimită avioanele la Kiev și a sprijinit un plan internațional de pregătire a piloților ucraineni pentru a le opera. The Economist relatează că primul lot de F-16 ar putea ajunge în Ucraina încă de la sfârșitul lunii septembrie.
Faptul că Kievul va primi în cele din urmă F-16 va depinde în cele din urmă de SUA, deoarece Washingtonul trebuie să aprobe toate reexporturile de avioane de fabricație americană. Vestea acestei pregătiri a fost anticipată în luna mai, când administrația Biden a anunțat că va susține un plan internațional de pregătire a piloților ucraineni pentru a învăța cum să opereze avioanele.
Regatul Unit și colegii săi din G7 sunt așteptați să ratifice miercuri un pact de securitate de mare anvergură, care va include echipamente de apărare, o intensificare și accelerare a schimbului de informații, precum și noi programe de pregătire și exerciții militare.
“Pe măsură ce Ucraina face progrese strategice în contraofensiva lor, iar degradarea forțelor rusești începe să infecteze linia de front a lui Putin, ne intensificăm aranjamentele oficiale pentru a proteja Ucraina pe termen lung”, a declarat premierul britanic Rishi Sunak despre noul cadru. Ivo Daalder, fostul ambasador al SUA la NATO, a declarat că acest tip de angajamente pe termen lung “oferă Ucrainei o conductă garantată de sprijin militar critic: arme, muniții, pregătire, informații”.
Germania, al doilea mare furnizor de arme al Ucrainei, a promis încă 700 de milioane de euro în asistență militară pentru Kiev. Aceasta include 25 de tancuri Leopard recondiționate, împreună cu 40 de vehicule blindate de luptă pentru infanterie Marder și 2 lansatoare de rachete și rachete de apărare antiaeriană Patriot.
Ministerul german al Apărării a precizat într-o declarație că va trimite, de asemenea, un “pachet extins” pentru recunoaștere și apărare cu drone, un sistem de drone Luna și două avioane militare de transport. Echipamentul provine din livrările existente ale forțelor armate ale Bundeswehr, precum și din producția producătorilor parteneri.
Un număr nespecificat de rachete aer-sol cu rază medie de acțiune SCALP, echivalentul francez al rachetelor Storm Shadow furnizate de Marea Britanie. “Primele rachete fuseseră livrate atunci când președintele a anunțat acest lucru”, a declarat o sursă pentru AFP, în cadrul summitului, relatează Kyiv Post.
Norvegia trimite încă 2 sisteme de apărare aeriană NASAMS, inclusiv 2 centre suplimentare de control al focului, 2 lansatoare și piese de schimb, precum și 1.000 de drone de recunoaștere Black Hornet. Guvernul Norvegiei a declarat marți că a promis un ajutor militar suplimentar de 2,5 miliarde de coroane (240 de milioane de dolari) pentru Ucraina, ceea ce duce totalul la 10 miliarde de coroane (990 de milioane de dolari) pentru acest an.
“Războiul defensiv purtat de Ucraina… se desfășoară acum. Acum este momentul în care [ajutorul] este cu adevărat necesar”, a declarat premierul norvegian Jens Gahr Store reporterilor în marja summitului NATO de la Vilnius. Fondurile vor fi luate dintr-un fond de 75 de miliarde de coroane (7,4 miliarde de dolari) pe care țara scandinavă a alocat-o pentru ajutorul civil și militar acordat Ucrainei în perioada 2023-2027.
Australia și-a intensificat peste noapte sprijinul pentru Ucraina în marja summitului NATO din Lituania, promițând să trimită o flotă suplimentară de 30 de vehicule blindate de infanterie Bushmaster, la un cost de 67 de milioane de dolari americani.
Dar Kievul a întrebat, de asemenea, Australia despre starea a zeci de avioane de vânătoare F-18 scoase din uz, care ar putea oferi un impuls major împotriva puterii forțelor aeriene rusești. Un pachet de apărare puternic, ale cărui detalii complete nu se cunosc încă, dar care va include 30 de transportoare blindate de trupe Bushmaster rezistente la mine. Ministrul apărării, Richard Marles, a declarat că discuțiile privind furnizarea de avioane sunt “în curs de desfășurare”, dar sunt mult mai dificile decât alte forme de sprijin militar.
Canada va trimite un număr nespecificat sau tipuri de vehicule blindate, Japonia va trimite un sistem nespecificat de detectare a dronelor, Regatul Unit va trimite peste 70 de vehicule de luptă și de transport și mii de cartușe pentru tancurile Challenger 2, în vreme ce Suedia a semnat acorduri privind schimbul de informații clasificate și achizițiile în domeniul apărării.