LIVE Actualizat 12-07-2023
10:28

Război în Ucraina, ziua 504. NATO anunță un nou ajutor substanțial. Zelenski: ”O veste pozitivă”

Război în Ucraina, ziua 504. Germania refuză să furnizeze rachete de croazieră Taurus către Ucraina. Anunțul a fost făcut de Boris Pistorius, ministrul german al apărării.
12.07.2023 | 13:06
Razboi in Ucraina ziua 504 NATO anunta un nou ajutor substantial Zelenski O veste pozitiva
Război în Ucraina, ziua 504. Guvernul german refuză să furnizeze rachete Taurus către Ucraina. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT
12-07-2023
10:28

NATO anunță un pachet de sprijin important pentru Ucraina. Zelenski: ”O veste pozitivă”

În a doua zi a summitului de la Vilnius (Lituania), secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reluat ideile expuse marți și a spus că Ucraina va deveni membru al Alianței nord-atlantice, dar invitația va fi lansată în momentul în care ”aliații vor fi de acord că toate condițiile sunt îndeplinite”.

Între timp, aliații continuă să acorde sprijin substanțial Kievului în lupta cu Rusia și în procesul de aderare la NATO. La o conferință de presă comună susținută alături de Volodimir Zelenski, șeful NATO a spus că alianța va rămâne alături de Ucraina ”atâta timp cât este nevoie”.

Stoltenberg a prezentat un pachet de ajutor alcătuit din trei părți pentru a aduce Ucraina ”mai aproape de NATO”. Acesta a spus că ajutorul constă ”într-un multi-program de asistență practică, înființarea unui nou consiliu NATO-Ucraina și eliminarea cerințelor pentru planul de aderare”.

În replică, Volodimir Zelenski a mulțumit NATO pentru pachetul de sprijin din trei părți și a spus că a discutat despre ce se mai poate face pentru lupta de apărare contra Moscovei.

”Avem câteva vești pozitive cu privire la noul pachet de sprijin pentru apărare venit de la partenerii noștri”, a spus președintele ucrainean. 

Liderul de la Kiev a mai adăugat că este ”de înțeles” că Ucraina nu poate fi membru cu drepturi depline al NATO cât timp războiul continuă, adăugând că este ”absolut clar”.

”Înțelegem clar că partenerii ne ajută și acesta este un moment de supraviețuire. Mai înțelegem că unora le este frică să vorbească despre apartenența noastră acum, deoarece nimeni nu este dispus să aibă un război mondial”, a adăugat Zelenski.

12-07-2023
07:20

Kievul anunță că a făcut progresele în sud

Armata Ucrainei transmite că înaintează pe fronturi de sud, acolo unde a ”desfăşurat atât operaţiuni ofensive, cât şi defensive eficiente”. ”Armata rusă a fost nevoită să recurgă la rezerve în urma asaltului unităţilor noastre de asalt”, a completat un purtător de cuvânt al forțelor armate, Valerii Şerşen.

Între timp, alte unități de luptă ”au continuat să-şi consolideze poziţiile, să demineze şi sunt pregătite numeric să continue ofensiva”. Kievul a anunțat că prioritatea acum e reducerea pierderilor, în timp ce se încearcă străpungerea defensivei rusești.

Mai mult, în est rușii încearcă la rândul lor să atace. ”Ripostăm şi menţinem terenul. În ultima zi, 18 confruntări armate au avut loc în această zonă, majoritatea la Marinka”, a precizat Șerșen. Informațiile transmise de ucraineni nu au putut fi verificate de către jurnaliștii occidentali din surse externe.

Război în Ucraina, ziua 504. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a confirmat refuzul guvernului german de a furniza Ucrainei rachete de croazieră Taurus cu rază lungă de acțiune. Potrivit European Pravda, oficialul a făcut această declarație în marja summitului NATO de la Vilnius, relatează Tagesspiegel.

Război în Ucraina, ziua 504. Poziție fermă a Germaniei

“Dacă partenerii individuali fac acest lucru (n.r. furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune) este decizia lor suverană. Noi nu intenționăm să ne schimbăm poziția”, a declarat ministrul german.

ADVERTISEMENT

El a precizat că nu vede niciun motiv pentru a critica Germania, deoarece țara sa, împreună cu SUA, oferă Ucrainei cea mai mare asistență. “Fără noi, apărarea aeriană a Ucrainei nu ar fi deloc posibilă”, a adăugat Pistorius.

La sfârșitul lunii mai, Ucraina a cerut Germaniei să îi furnizeze rachete de croazieră Taurus cu o rază de acțiune de până la 500 de kilometri, dar poziția autorităților germane “rămâne rezervată”.

ADVERTISEMENT

27 de avioane de luptă MiG-29, furnizate Ucrainei

În același timp, 11 țări din cadrul NATO au decis să inițieze pregătirea piloților ucraineni pe avioane F-16, conform unui comunicat oficial emis de Ministerul danez al Apărării.

Coaliția de antrenament pentru F-16 este formată din Belgia, Danemarca, Canada, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Regatul Unit și Suedia, fiind condusă de Danemarca și Țările de Jos.

ADVERTISEMENT

Pregătirea va începe în Danemarca și va continua ulterior în România, unde va fi înființat un centru de pregătire dedicat acestui scop. De asemenea, Polonia și Slovacia au furnizat deja Ucrainei 27 de avioane de luptă MiG-29 pentru a sprijini flota ucraineană.

“A fost formalizată o coaliție de antrenament pentru F-16. Coaliția este formată din Belgia, Danemarca, Canada, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Regatul Unit și Suedia. Coaliția este condusă de Danemarca și Țările de Jos”, transmite Ministerul danez al Apărării într-un comunicat oficial.

ADVERTISEMENT

Antrenamentele vor începe în Danemarca și vor continua ulterior în România. “În România vom înființa un centru de pregătire pentru a susține toate eforturile de pregătire și, odată ce acesta va fi funcțional, vom continua pregătirea acolo. Noi vom furniza avioane F-16 pentru acest centru de pregătire găzduit de România”, a afirmat ministrul olandez al Apărării.

ADVERTISEMENT