News

Zelenski nu a obținut invitația de aderare a Ucrainei la NATO. Cum ajunge un stat să fie membru

Ucraina nu va fi invitată încă să adere la NATO. Condițiile pentru ca un stat să devină membru al Alianței Nord Atlantice
12.07.2023 | 14:57
Zelenski nu a obtinut invitatia de aderare a Ucrainei la NATO Cum ajunge un stat sa fie membru
Ucraina nu a primit invitația de a adera la NATO în cadrul summitului de la Vilnius Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Volodimir Zelenski a eșuat într-un ultim efort de a obține invitația de aderare la NATO pentru Ucraina, după ce liderii celor 31 de țări au semnat o declarație care nu a oferit un calendar ferm sau condiții clare pentru o eventuală alăturare a Kievului la alianță.

Zelenski nu a obținut invitația de aderare la NATO

Frustrat, președintele ucrainean i-a acuzat marți pe Joe Biden și pe ceilalți lideri prezenți la summitul din capitala lituaniană, Vilnius, de lipsă de respect și s-a plâns că nu a existat “nicio disponibilitate” de a invita țara sa să adere la NATO.

ADVERTISEMENT

Totuși, în cadrul unei conferințe de presă de miercuri, președintele ucrainean părea să-și mai fi îmblânzit tonul. “Ucraina înțelege că nu poate fi o națiune membră a NATO atâta timp cât războiul continuă pe teritoriul nostru”, le-a spus Volodimir Zelenski reporterilor.

Într-un comunicat formulat cu grijă, liderii NATO nu au răspuns la solicitarea Ucrainei de a se angaja clar când și în ce condiții Kievul se va alătura alianței militare occidentale. Limbajul comunicatului reflectă opoziția Germaniei și a SUA, care consideră că un angajament prea ferm ar putea provoca o escaladare din partea Rusiei și, dacă Ucrainei i s-ar permite să se alăture alianței în timp ce conflictul continuă, ar putea aduce în cele din urmă NATO într-un război împotriva Moscovei.

ADVERTISEMENT

“Vom fi în măsură să adresăm o invitație Ucrainei de a adera la Alianță atunci când aliații vor fi de acord și vor fi îndeplinite condițiile”, au convenit liderii NATO în comunicatul summitului de la Vilnius, citat de Euractiv. Condițiile nu au fost precizate pentru că liderii NATO nu au reușit să se pună de acord asupra a ceea ce ar trebui să implice, potrivit unor surse diplomatice implicate în discuții.

Liderii NATO au fost totuși de acord să renunțe la cerința ca Kievul să urmeze un Plan de Acțiune al Membrilor (MAP), în ceea ce mulți diplomați ai Alianței văd ca pe un “gest” pentru a elimina cât mai multe obstacole în procesul de aderare la NATO.

ADVERTISEMENT

Un al doilea aspect al acordului s-a referit la un pachet de asistență militară multianuală (UCAP) pentru Ucraina, pentru a ajuta la reformarea sectorului său de securitate și apărare. Un al treilea a implicat înființarea unui Consiliu NATO-Ucraina pentru a “moderniza” relația.

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev în perioada 26 mai – 5 iunie, 89% dintre ucraineni susțin aderarea la NATO. Marea majoritate din toate regiunile sprijină acest pas, variind de la 79% în est la 93% în vest. Între timp, doar 18% dintre respondenți ar accepta să renunțe la aderarea la NATO de dragul păcii, în timp ce 76% dintre respondenți ar considera inacceptabil un astfel de preț.

ADVERTISEMENT

Cum ajunge un stat să fie membru NATO

La summitul NATO din Lituania din această săptămână țările membre discută despre admiterea Suediei în grupul lor. NATO a crescut recent la 31 de națiuni, odată cu adăugarea Finlandei la începutul acestui an, iar acum ar putea crește la 32 de națiuni prin includerea Suediei.

NATO, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, s-a format în 1949, când cele 12 națiuni fondatoare au semnat Tratatul de la Washington. În centrul tratatului se află articolul 5, un pact între națiunile membre pentru a-și oferi asistență reciprocă împotriva a ceea ce era atunci Uniunea Sovietică, dacă aceasta încerca să își extindă controlul asupra Europei.

Națiunile fondatoare inițiale au fost Belgia, Canada, Danemarca, Franța, Islanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Regatul Unit și Statele Unite. De-a lungul anilor, s-au alăturat și alte țări: Grecia, Turcia, Germania, Germania, Spania, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia, Slovenia, Albania, Croația, Muntenegru și Macedonia de Nord. Finlanda a aderat în aprilie 2023. Aderarea Suediei este discutată la summitul NATO din această săptămână.

Ce face NATO?

În calitate de membri NATO, națiunile “convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele în Europa sau în America de Nord va fi considerat un atac împotriva tuturor”, potrivit tratatului.

Grupul s-a format în parte pentru a acționa împotriva oricăror amenințări pe care le-ar putea reprezenta Uniunea Sovietică. După destrămarea Uniunii Sovietice, NATO a început să lege prietenii cu fostele țări sovietice care deveneau state independente. Multe dintre aceste țări s-au alăturat în cele din urmă NATO. Pe lângă faptul că sunt aliați în domeniul apărării, țările iau, de asemenea, decizii cu privire la o varietate de probleme și colaborează la operațiunile de gestionare a crizelor și la prevenirea amenințărilor viitoare.

În 1995, NATO și-a desfășurat Forța de implementare în Bosnia și Herțegovina, începând prima sa operațiune majoră de răspuns la crize. Forța a fost desfășurată pentru a ajuta la aplicarea Acordului de pace de la Dayton, care a pus capăt războiului din această țară. În cele din urmă, NATO a înlocuit acordul de pace cu Forța de stabilizare, sau SFOR, care a ajutat la reconstrucția țării după război.

Pentru prima dată în 2001, NATO a invocat articolul 5 după atacurile teroriste din SUA din 11 septembrie 2001. Statele membre au continuat să colaboreze în 2003 în timpul războiului din Afganistan și au lucrat cu succes pentru a preveni atacurile teroriste din Afganistan în orice țară NATO.

Cerințele de aderare la NATO

NATO are o “politică a ușilor deschise” și spune că aderarea este deschisă “oricărui alt stat european care este în măsură să promoveze principiile acestui tratat și să contribuie la securitatea zonei Atlanticului de Nord”, explică CBS News.

Orice țară din zona euro-atlantică care are “un sistem democratic funcțional, un tratament corect al populațiilor minoritare și disponibilitatea de a contribui militar la operațiunile NATO” poate adera, potrivit parlamentului Regatului Unit, membru fondator al NATO.

Cerințele sunt enumerate în articolul 10 al tratatului fondator. NATO asigură că expansiunea sa “nu reprezintă o amenințare pentru nicio țară” și că “are ca scop promovarea stabilității și cooperării, construirea unei Europe întregi și libere, unită în pace, democrație și valori comune”.

Toate deciziile, inclusiv cele referitoare la noii membri, sunt luate prin consens, ceea ce înseamnă că membrii discută problemele și apoi iau o decizie colectivă cu privire la modul în care le vor aborda. Aceștia nu votează, ci iau decizii împreună.

NATO a purtat discuții cu mai multe țări care și-au exprimat dorința de a adera și a stabilit în 2008 că atât Ucraina, cât și Georgia vor adera cândva în viitor. Atât Finlanda, cât și Suedia au cerut să adere la NATO în 2022, după ce Rusia a invadat Ucraina. După discuțiile de aderare cu NATO, Finlanda a primit aprobarea de a adera în aprilie.

Suedia a primit statutul de invitat și a putut participa la reuniunile NATO. Cu toate acestea, președintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a opus aderării Suediei – până săptămâna aceasta, când a fost de acord cu aderarea.

Ungaria s-a opus, de asemenea, ratificării aderării Suediei, dar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că, acum că Turcia a fost de acord, crede că problema va fi rezolvată, deoarece Ungaria a spus că nu va fi ultima care va acorda ratificarea.

Ce țări din UE nu sunt în NATO?

NATO și Uniunea Europeană au în comun 22 de țări membre și cele două sunt partenere, ceea ce înseamnă că UE poate accesa capacitățile de planificare ale NATO pentru propriile operațiuni militare, potrivit NATO.

În mod similar cu membrii NATO, membrii UE au semnat un tratat în 1951 care a creat “o interdependență în domeniul cărbunelui și al oțelului, astfel încât o țară nu-și mai putea mobiliza forțele armate fără ca celelalte să știe”. Aceștia au semnat alte câteva tratate pentru a-și stabili mai bine relațiile de lucru.

UE are 27 de membri. Membrii care nu fac parte din NATO sunt: Austria, Cipru, Irlanda și Malta. Suedia este, de asemenea, parte a UE și încă nu face parte din NATO, dar se așteaptă ca acest lucru să se schimbe în curând. Printre membrii NATO care nu fac parte din UE se numără: Albania, Canada, Islanda, Muntenegru, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Turcia, Regatul Unit și Statele Unite.

ADVERTISEMENT