News

Atacul cu drone asupra instalației militare din Iran, opera Mossadului, spun oficialii SUA. Prima lovitură de la revenirea lui Netaniahu la putere

Atacul cu drone de sâmbătă asupra unei instalații militare iraniene din Isfahan a fost opera Mossad, potrivit unor oficiali americani de rang înalt.
30.01.2023 | 17:40
Atacul cu drone asupra instalatiei militare din Iran opera Mossadului spun oficialii SUA Prima lovitura de la revenirea lui Netaniahu la putere
Predecesorul lui Netaniahu a instaurat politica atacurilor în interiorul Iranului Foto: hepta, Reuters / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Nu se cunoaște scopul instalației militare și nici cât de multe pagube a provocat atacul. Dar Isfahan este un centru major de producție, cercetare și dezvoltare de rachete pentru Iran, inclusiv asamblarea multora dintre rachetele sale cu rază medie de acțiune Shahab, care pot ajunge în Israel și dincolo de acesta.

Primul atac cu drone al Israelului în Iran de la revenirea lui Netaniahu la putere

În urmă cu câteva săptămâni, oficialii americani au identificat public Iranul ca fiind principalul furnizor de drone pentru Rusia, pentru a fi folosite în războiul din Ucraina, și au declarat că ei cred că Rusia încearcă, de asemenea, să obțină rachete iraniene pentru a le folosi în conflict.

ADVERTISEMENT

Dar oficialii americani au mai precizat că ei consideră că acest atac a fost determinat de preocupările Israelului cu privire la propria securitate, nu de potențialul export de rachete către Rusia.

Atacul cu drone a avut loc chiar în momentul în care secretarul de stat american Antony J. Blinken începea o vizită în Israel, prima sa vizită de când Beniamin Netaniahu a revenit în funcția de prim-ministru.

ADVERTISEMENT

Directorul Agenției Centrale de Informații, William J. Burns, a vizitat Israelul săptămâna trecută, deși nu este clar că s-a discutat ceva despre operațiunea de la Isfahan.

Oficialii americani au transmis rapid, duminică dimineață, că Statele Unite nu sunt responsabile pentru atac. Un oficial a confirmat că acesta a fost efectuat de Israel, dar nu avea detalii despre țintă, scrie The New York Times.

ADVERTISEMENT

Uneori, Israelul avertizează în avans Statele Unite cu privire la un atac sau informează oficialii americani în momentul în care se lansează o operațiune. Nu este clar ce s-a întâmplat în acest caz.

La Isfahan se află patru mici instalații de cercetare nucleară, toate furnizate de China cu mulți ani în urmă. Dar instalația care a fost lovită sâmbătă se afla în mijlocul orașului și nu părea să aibă legătură cu domeniul nuclear.

ADVERTISEMENT

Iranul nu a făcut niciun efort pentru a ascunde faptul că a avut loc un atac, dar a declarat că acesta a provocat pagube mici. În declarații, înalți oficiali iranieni au susținut că dronele – aparent quadcoptere, un fel de aeronave cu patru elice separate – au fost toate doborâte.

Agenția oficială de știri a Iranului, IRNA, a raportat duminică că dronele au vizat o fabrică de muniții și că au fost doborâte de un sistem de apărare sol-aer. Nu este clar de ce Iranul ar construi o fabrică de producție de muniții în mijlocul unui oraș cu aproximativ două milioane de locuitori.

Iranul nu renunță la programul nuclear

Ministrul iranian de externe, Hossein Amir Abdollahian, a declarat duminică, în cadrul unei conferințe de presă la Teheran, că “atacul laș al unei drone asupra unui sit militar din centrul Iranului nu va împiedica progresul Iranului în ceea ce privește programul său nuclear pașnic”.

Acesta este primul atac cunoscut al Israelului în interiorul Iranului de când Netaniahu și-a reluat mandatul și ar putea indica faptul că acesta a adoptat strategia adoptată în timpul celor doi predecesori și rivali politici ai săi, Naftali Bennett și Yair Lapid, care au extins atacurile israeliene în interiorul Iranului.

Quadcopterele au devenit o semnătură a unor astfel de operațiuni.

În august 2019, Israelul a trimis un quadcopter exploziv în inima unui cartier dominat de Hezbollah din Beirut, Liban, pentru a distruge ceea ce oficialii israelieni au descris ca fiind utilaje vitale pentru producția de rachete de precizie.

În iunie 2021, quadcopterele au explodat într-unul dintre principalele centre de producție ale Iranului pentru centrifuge, care purifică uraniul în cele două mari facilități de îmbogățire a uraniului din țară, Fordow și Natanz.

Acel atac a avut loc în Karaj, la periferia Teheranului. Iranul a susținut că nu a existat nicio pagubă la sit, dar imaginile din satelit au arătat dovezi ale unor daune semnificative.

În urmă cu un an, șase quadcoptere au explodat la Kermanshah, principala uzină iraniană de producție și depozitare a dronelor militare. Iar în mai 2022, un atac cu dronă a vizat un sit militar extrem de sensibil din afara Teheranului, unde Iranul dezvoltă tehnologie pentru rachete, nucleară și drone.

Țintele – incluzând probabil și instalația militară din Isfahan – au fost alese în parte pentru a zdruncina conducerea iraniană, deoarece demonstrează informații despre locațiile siturilor cheie, chiar și despre cele ascunse în mijlocul orașelor.

Dar loviturile reflectă, de asemenea, o schimbare în strategia israeliană făcută după ce Bennett a devenit prim-ministru în iunie 2021. El a rezistat un an în această funcție.

Strategia lui Naftali Bennett

Naftali Bennett spune într-un videoclip YouTube împărtășit în curând cu The New York Times că a decis să “creeze o etichetă de preț” și să lovească în interiorul Iranului ca răspuns la orice atac asupra israelienilor sau evreilor din întreaga lume. “Iranienii ne bat, iar soldații mor la graniță”, spune Bennett în interviul autoprodus, în timp ce liderii iranieni “stau liniștiți la Teheran și nu le facem nimic”.

Nu a fost vorba doar de atacurile cu quadcoptere.

După ce “Iranul a încercat să asasineze israelieni în Cipru, în Turcia”, spune Bennett, comandantul Corpului Gardienilor Revoluției aflat în spatele acestei acțiuni “a fost eliminat la Teheran”.

El se referă la asasinarea lui Sayad Khodayee, despre care Israelul susținea că era liderul unei unități secrete responsabile de răpirea și uciderea israelienilor și a altor străini din întreaga lume.

După ce Israelul a adoptat noua strategie, spune Bennett în înregistrarea video, președintele Biden, în timpul unei întâlniri, a făcut o “solicitare tăioasă” ca Israelul să informeze în prealabil Statele Unite “despre orice acțiune pe care o întreprindem în Iran”.

Bennett a refuzat, spune el. “Sunt lucruri despre care nu vreți să știți în avans”, își amintește el că i-a spus președintelui american.

Comunitățile de informații din Israel și Statele Unite s-au ciocnit pe această temă în aprilie 2021, după ce o operațiune a Mossadului de aruncare în aer buncărele de la situl de îmbogățire Natanz a surprins Statele Unite.

Burns l-a sunat pe omologul său de la Mossad de la acea vreme, Yossi Cohen, pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la acest afront. Cohen a declarat că notificarea tardivă a fost rezultatul constrângerilor operaționale și al incertitudinii cu privire la momentul în care va avea loc operațiunea de la Natanz.

ADVERTISEMENT