News

Atenție, șoferi! Codul rutier 2020 prevede amenzi, chiar dacă ai anvelope de iarnă. Când poți fi sancționat

03.12.2020 | 11:21
Atentie soferi Codul rutier 2020 prevede amenzi chiar daca ai anvelope de iarna Cand poti fi sanctionat
ADVERTISEMENT

Întrucât luna decembrie și-a intrat deja în drepturi, șoferii români sunt conștiincioși și își pregătesc autoturismele pentru sezonul rece, chiar dacă meteorologii nu se așteaptă ca ninsorile abundente să își facă simțita prezența în curând. Puțini știu, însă, că pot fi amendați chiar și în cazul în care au anvelope de iarnă.

Conform Codului rutier, acestea devin obligatorii dacă drumurile publice sunt acoperite de zăpadă, gheață sau polei.

ADVERTISEMENT

De asemenea, vehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, precum și cele cu mai mult de nouă locuri trebuie să aibă anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune, lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

Ești pasibil de amendă chiar dacă ai anvelope de iarnă. Ce prevede Codul Rutier

Anvelopele de iarnă sunt construite din cauciuc special, pentru a oferi o aderentă adecvată în momentul în care temperatura scade sub 7 grade sau carosabilul este acoperit de zăpadă, gheaţă ori polei.

ADVERTISEMENT

Dacă sunt uzate, polițiștii pot aplica amenzi de până la 725 de lei. Acesta este, de altfel și motivul pentru care producătorii le-au prevăzut cu martori de uzură, poziționaţi între blocurile profilului de pe anvelopă.

Practic, limita maximă de uzură este de 1,6 mm, în vreme ce limita pentru minima siguranţă este de 2 mm în cazul anvelopelor de vară, respectiv 4 mm în cazul pneurilor de iarnă.

ADVERTISEMENT

Sub pragul de minimă siguranță, anvelopele nu mai pot asigura siguranță rutieră, iar cele ajunse la limita maximă de uzură devin imposibil de utilizat pe drumurile publice înghețate.

Prin urmare, limita minimă admisă precizată în Codul Rutier este dată de martorul de uzură care se află pe anvelopă. Poliţistul poate aplica astfel o amendă clasa II, cu 4-5 puncte, ceea ce înseamnă că va trebui să scoți din buzunar până la 725 de lei. Asta fără să mai punem la socoteala și măsura de reținere a certificatului de înmatriculare.

ADVERTISEMENT

Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă”, se arată în actul normativ.

ADVERTISEMENT
Tags: