News

Atenționare de călătorie pentru Suedia. MAE: Au fost prelungite controalele la frontiere

MAE a emis o atenționare de călătorie, în care precizează că perioada de efectuare a controalelor la frontierele interne în Suedia a fost prelungită până la 11 mai 2022.
12.11.2021 | 16:33
Atentionare de calatorie pentru Suedia MAE Au fost prelungite controalele la frontiere
ADVERTISEMENT

MAE a emis o atenționare de călătorie, în care precizează că perioada de efectuare a controalelor la frontierele interne în Suedia a fost prelungită până la 11 mai 2022.

MAE: Au fost prelungite controalele la frontiere

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îi anunță pe românii care se află în tranzit sau intenționează să se deplaseze în Suedia asupra faptului că autoritățile suedeze au decis să prelungească termenul de efectuare a controalelor la frontiera de stat internă până la 11 mai 2022.

ADVERTISEMENT

„Guvernul suedez a decis că cetățenii străini care intră în Suedia din afara regiunii nordice trebuie să fi fost testați negativ pentru COVID-19, să fie vaccinați împotriva acestei boli sau să se fi vindecat de COVID-19. Agenția de Sănătate Publică a Suediei are mai multe informații despre modul în care trebuie să fie prezentate certificatele care confirmă acest lucru. Cerințele depind de țara din care călătorește cetățeanul străin. Vor fi acceptate doar certificatele de vaccinare dintr-un număr limitat de țări”, transmite Poliția din Suedia.

Ministerul Afacerilor Externe le recomandă cetățenilor României să fie întotdeauna în posesia unui document de călătorie valid (pașaport sau carte națională de identitate) în cazul în care se deplasează în și dinspre Regatul Suediei.

ADVERTISEMENT

„Cetățenii străini cu vârsta peste 18 ani trebuie să documenteze că nu au o infecție activă covid-19 pentru a intra în Suedia sau să prezinte certificatul Covid UE sau echivalent la intrarea din SEE *. Mai multe informații aici https://polisen.se/en/the-swedish-police/the-coronavirus-and-the-swedish-police/travel-to-and-from-sweden/#NO_DK_UK, acesta este mesajul de pe pagina Ambasadei Suediei în România.

MAE le recomandă românilor aflați în dificultate să apeleze la cadrele diplomatice

În cazul cetățenilor români care întâmpină probleme sau au nelămuriri, aceștia vor putea solicita ajutor consular la numărul de telefon al Ambasadei României la Stockholm: +468205674.

ADVERTISEMENT

Convorbirile telefonice respective, sunt redirecționate mai apoi în direcția Centrului de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și fiind soluționate de către operatorii Call Center de gardă.

„Dintr-o țară din SEE este posibil, până la 30 noiembrie 2021, să se intre în Suedia cu un test negativ pentru covid-19 cu o vechime maximă de 72 de ore sau cu un certificat de covidă UE sau echivalent. Vor fi acceptate doar certificatele de vaccinare dintr-un număr limitat de țări”, informează Serviciul de Poliție al Suediei.

ADVERTISEMENT

Totodată, cetățenii români care se află în situații de urgență, dificile, deosebite sau speciale, pot utiliza numărul de telefon de urgență al reprezentanței diplomatice a României în Regatul Suediei: +46736985463.

MAE le recomandă cetățenilor români să consulte paginile de Internet oficiale: http://stockholm.mae.ro, www.mae.ro.

MAE reamintește cetățenilor români care se deplasează în străinătate să consulte aplicația “Călătorește în siguranță” (www.mae.ro/app_cs), platformă care furnizează date și sfaturi de călătorie.

ADVERTISEMENT