News

Atenţionare de la ANM. Cod galben de ploi, în aproape toată țara. Sunt așteptate descărcări electrice și grindină

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă avertizare de cod galben de ploi. Acestea se vor manifesta în aproape toată țara, însoțite de grindină și descărcări electrice.
10.06.2022 | 10:54
Atentionare de la ANM Cod galben de ploi in aproape toata tara Sunt asteptate descarcari electrice si grindina
Codul galben este valabil până pe 12 iunie. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Continuă să plouă abundent în țară. ANM a emis o nouă avertizare de cod galben, care va intra în vigoare vineri, la ora 14:00 și se va menține până pe data 12 iunie, ora 22:00.

Cod galben de ploi în țară. Ce zone sunt vizate

Concret, vor fi furtuni în perioada precizată, în sudul țării, la munte, dar și în: Moldova, Transilvania, Maramureș și local în Crișana și Banat. Nelipsite vor fi și vijeliile.

ADVERTISEMENT

”În intervalul menționat, în sudul țării și la munte va ploua însemnat cantitativ şi vor fi pe alocuri şi manifestări de instabilitate atmosferică.

În Moldova, Transilvania, Maramureș și local în Crișana și Banat, îndeosebi în timpul după-amiezelor, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va concretiza prin averse torenţiale, însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii şi grindină.

ADVERTISEMENT

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp și pe arii restrânse, mai ales în zonele de deal și de munte și în extremitatea de sud a țării, 40…60 l/mp”, a informat ANM.

Avertizarea de față vine la o zi după o alta. Joi a mai fost anunțat un cod galben între orele 12:00-21:00, în: Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bistrița Năsăud, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Argeș, Vâlcea, Gorj, Mehedinți și Caraș Severin.

ADVERTISEMENT

Cum va fi vremea în această vară

De altfel, directorul ANM, Elena Mateescu, a declarat de curând că această vară va fi una ”a extremelor”. Temperaturile ridicate vor fi urmate de furtuni.

”Să ne amintim că vara lui 2021 a adus primul cod roşu de caniculă în partea de vest a ţării, iar pe 24 iunie, am avut 39 de grade la Timişoara – un record pentru ultima decadă a acestei luni (…)

ADVERTISEMENT

Este posibil să înregistrăm alternanţe de perioade foarte călduroase, cu valori care vor depăşi frecvent 35 de grade Celsius, cu zile de instabilitate atmosferică. În aceste zile, mai ales pe parcursul după amiezelor şi al nopţilor, este posibil să avem furtuni puternice.”, a spus Elena Mateescu, la Antena 3.

ADVERTISEMENT
Tags: