News

Atenționare MAE. Grecia blocată de greva transportatorilor navali. Cum sunt afectați turiștii români

Ministerul Afacerilor Externe atrage atenția românilor care se află sau care urmează să călătorească în Grecia că Federația Navală Panelenă organizează o grevă în 10 și 11 decembrie.
10.12.2021 | 14:06
Atentionare MAE Grecia blocata de greva transportatorilor navali Cum sunt afectati turistii romani
ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie adresată cetățenilor români care urmează să călătoarească sau se află deja pe teritoriul Greciei în legătură cu o grevă organizată de către  Federația Navală Panelenă.

Sindicaliștii au anunțat că greva se va desfășura pe 10 și 11 decembrie, vineri și sâmbătă, și va include toți transportatorii. Asta înseamnă că toate navele, inclusiv cele folosite pentru transportul de persoane, urmează să rămână în porturi în decursul acestor două zile.

ADVERTISEMENT

Autoritățile atrag atenția cetățenilor care ar putea fi afectați de către această grevă că pot apela la ajutorul Ambasadei României din Atena și la Consulatul General al României din Salonic. Apelurile românilor urmează să fie preluate în regim de urgență.

În cazul călătorilor români care se află într-o situație de urgență, cauzată sau agravată de greva transportatorilor maritimi, autoritățile române le pun la dispoziție și numărul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă (+306978996222) și numărul Consulatului General de la Salonic (+306946049076).

ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Externe le reamintește celor care vor să călătorească în Grecia că au la dispoziție aplicația “Călătorește în siguranță” și paginile de internet ale celor două reprezentanțe diplomatice pentru informații și sfaturi legate de această situație.

De ce au intrat în grevă transportatorii greci?

Kathimerini, un ziar de știri politice și financiare din Grecia, notează în ediția sa digitală că greva din 10 și 11 decembrie a fost declanșată pentru obținerea unor salarii mai bune în negocierile colective.

ADVERTISEMENT

Crizele sociale și economice ale Greciei reprezintă, la rândul său, un motiv de nemulțumire pentru sindicaliștii din sectorul transporturilor maritime. Aceștia protestează pentru găsirea unor soluții care să rezolve problemele care țin de asigurările sociale, pensii, educație, șomaj sau munca la negru.

Reprezentanții sindicaliștilor acuză companiile de transporturi navale că refuză să ofere salarii decente marinarilor și celorlalți angajați din acest sector de activitate.

ADVERTISEMENT

Anul 2021 a mai adus o serie de mișcări sindicale în Grecia, acestea fiind  motivate de condițiile proaste de desfășurare a activității, reglementările tot mai relaxate din domeniul muncii și inegalitățile accentuate de către pandemia COVID-19.

În luna mai, guvernul elen a propus un proiect de lege care a adus modificări importante la cadrul legislativ care reglementează muncă, în speranță că programul flexibil de muncă va crește competitivitate economică a țării.

Legea a fost criticată de către reprezentanții sindicatelor, aceștia susțineau că noul proiect de lege va duce la o reducere semnificativă a drepturilor și protecției de care se bucură muncitorii greci. În contrast, premierul Kyriasos Mitsotakis a declarat că aceste noi reguli vor sta la baza unei piețe a muncii moderne în Grecia.

În ciuda opoziției sindicatelor și a grevelor organizate de către acestea, noul Cod al Muncii a fost aprobat în decursul lunii iunie. Decizia guvernanților a fost întâmpinată cu o încetare a activității de către transportatorii din toate domeniile și de o manifestație în centrul capitalei Atena.

ADVERTISEMENT