News

Atenţionare rasială şi la desene animate! Cum s-a ajuns ca Dumbo sau Peter Pan să fie considerate rasiste

21.10.2020 | 19:01
Disney va avea mesaje de atenționare rasista inclusiv la Dumbo!
ADVERTISEMENT

Anul 2020 a propus o pandemie de coronavirus care a îngrozit întreaga planetă, însă și un scandal rasial care a făcut ca mai multe capodopere cinematografice să aibă mesaje de atenționare. Ultima casă de producții care s-a alăturat mișcării este, în mod surprinzător, celebra Disney.

Concret, cei care doresc să urmărească anumite filme vor primi atenționări cu privire la unele producții. Compania a decis să posteze mesajul „acest program conține stereotipuri rasiale”

ADVERTISEMENT

Decizia vine după ce la final de 2019, Disney publica un mesaj înainte de unele producții, în care se făcea referire la „reprezentări culturale datate”. De acum, mesajul va fi înlocuit cu „stereotipuri rasiale” și se aplică în cazul unor producții care au scris istorie.

Mesaj de atenționare rasială pentru filme care au scris istorie

Astfel, filme ca „Dumbo”, „Peter Pan” și „Pisicile Aristocrate” vor avea acest mesaj afișat încă din primele clipe. “Acest program conţine reprezentări datate şi/ sau un tratament negativ pentru persoane sau culturi. Aceste stereotipuri au fost nepotrivite în epocă şi sunt şi astăzi.

ADVERTISEMENT

În loc să eliminăm acest conţinut, am vrea să recunoaştem impactul lor nociv, să învăţăm din acest conţinut, să angajăm dialogul şi să construim un viitor mai incluziv, împreună.

Sursa foto – hepta.ro

Disney se angajează să creeze poveşti pe teme inspiraţionale şi ambiţioase care reflectă formidabila diversitate a bogăţiei culturale şi umane în lume”, au transmis reprezentanții Disney.

ADVERTISEMENT

Producțiile de pe Disney+ în care se afișează mesajul de mai sus sunt: “Dumbo” (1941), “Peter Pan” (1953), “The Aristocats” (1970), “Lady and the Trump” (1955) și serialul “Swiss Family Robinson” (1974).

De unde a plecat întreaga mișcare

Moartea lui George Floyd, un bărbat afro-american, petrecută în Minneapolis, Minnesota, în data de 25 mai 2020, avea să schimbe întreaga lume. Atunci, Derek Chauvin, un ofițer de poliție alb, și-a ținut genunchiul pe gâtul lui Floyd timp de 8 minute și 46 de secunde.

ADVERTISEMENT

În tot acest timp, 2 minute și 53 de secunde s-au produs după ce Floyd a devenit inconștient, în conformitate cu plângerea penală depusă împotriva polițistului.

Potrivit filmărilor care au făcut înconjurul lumii, Floyd a fost încătușat și culcat pe drum în tot acest timp. Incidentul a avut loc în timpul arestării lui în Powderhorn, un cartier din sudul orașului Minneapolis.

Arestarea a fost făcută după ce Floyd ar fi încercat să folosească o bancnotă de 20 de dolari într-un magazin, pe care un angajat a identificat-o ca fiind falsificată. Poliția a declarat că Floyd „a rezistat fizic” după ce i s-a ordonat să părăsească vehiculul. Cu toate acestea, camerele de supraveghere ale unui restaurant din apropiere au părut să contrazică afirmațiile oamenilor legii.

Înregistrări video care contrazic Poliția

Mai mult de atât, o înregistrarea video a unui martor, în care se arată că Floyd repeta „Vă rog”, „Nu pot respira” și „Nu mă omorâți”, a ajuns pe platformele de socializare și în mâinile celor din mass-media. Toți cei patru ofițeri au fost concediați a doua zi.

Pe fir a intrat aproape imediat FBI-ul care a desfășurat o anchetă federală. Între timp, polițistul Chauvin a fost arestat și acuzat de omor de gradul al treilea. Totuși, opinia publică nu a fost mulțumită și după moartea lui Floyd au apărut câteva manifestații și proteste. Inițial, acestea au fost pașnice.

Nu a mai durat mult până când s-a ajuns la adevărate violențe. Ferestrele unei secții de poliție au fost sparte, două magazine incendiate și multe altele jefuite și avariate. Poliția a răspuns cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc.  Moartea lui Floyd a fost comparată cu moartea lui Eric Garner din 2014, de asemenea, un bărbat negru neînarmat, ucis de un ofițer de poliție din New York.

După mai multe zile de proteste, într-o încercare de a calma spiritele, Poliția a scos cazierul lui George Floyd. Astfel, potrivit oamenilor legii din Minneapolis, Floyd a fost închis 10 luni în 1998 pentru jaf armat, 30 de zile pentru încălcare proprietății private în 2002. Acesta a mai avut sentințe de 8, respectiv 10 luni de închisoare în 2002 și 2004 pentru posesie de cocaină și alte 10 luni de închisoare în 2005 pentru posesie de cocaină. În plus, în 2007 a participat la un jaf armat de gradul unu, infracțiune pentru care a fost arestat în 2009.

Proteste în întreaga lume

În urma protestelor, a fost înființată o carantină de noapte în Minneapolis – Saint Paul și comitatul Dakota, pe 29 mai. 500 de soldați ai Gărzii Naționale din Minnesota au fost trimiși mai târziu în zonă pentru a pune în aplicare starea de asediu.

Interesant este că mișcarea a luat o amploare uriașă și proteste împotriva brutalității poliției și moartea lui George Floyd au avut loc în peste 100 de orașe din întreaga lume inclusiv New York, Los Angeles, Toronto,  Denver, Londra, Sidney, Milano.

Sursa foto – hepta.ro

Mii de oameni din întreaga lume, de la Sydney la Londra, au sfidat pandemia pentru a pune capăt rasismului şi brutalităţii poliţiei, o revoltă mondială fără precedent, declanşată de moartea afro-americanului George Floyd în timpul arestării sale în Minneapolis.

Australia a fost prima care a răspuns prezent. Câteva mii de oameni au manifestat în toată ţara, fluturând bannere pe care scria “Nu pot respira”, referire la cuvintele lui George Floyd.

Au urmat proteste mari și la Londra, acolo unde englezii au ținut să arate că sunt alături de suferința celor din Statele Unite ale Americii.

Moartea lui George Floyd, urmări serioase în cinematografie

Marile platforme distribuitoare de filme și seriale tv nu au ezitat o clipă și au început să scoată din listă producții considerate ca având conținut rasist. Vorbim despre filme care au scris, pur și simplu, istorie. „Pe aripile vântului”, unul dintre cele mai vizionate filme, a fost scos de pe platforma HBO Max, iar serialul Little Britain a fost eliminat de pe Netflixși BBC.

Sursa foto – hepta.ro

Lansat în 1939, „Pe aripile vântului”, este considerat un clasic al cinematografiei mondiale și apare în toate topurile cu cele mai bune filme făcute vreodată. Cu toate acestea, pe lângă celebra poveste de dragoste dintre Scarlett O’Hara și Rhett Butler desfășurată în timpul Războiului de secesiune, filmul portretizează și sclavia negrilor într-un mod „îndulcit”, lucru care a atras numeroase critici de-a lungul vremii.

„Pe aripile vântului este produsul timpului său și conține prejudecăți rasiale care, din păcate, erau ceva comun în societatea americană.

Aceste prejudecăți erau greșite atunci și sunt greșite și astăzi, așa că am decis că este iresponsabil din partea noastră să difuzăm în continuare filmul fără a explica și denunța aceste prejudecăți”, a declarat un purtător de cuvânt al HBO Max pentru CNN.

„Pe aripile vântului”, Oscar pentru prima actriță de culoare

Culmea, “Pe aripile vântului”, ecranizarea cărții cu același nume scrisă de Margaret Mitchell, a oferit-o pe Hattie McDaniel. Adică artista care a jucat rolul servitoarei lui Vivienne Leigh (Scarlett), prima actriță de culoare care a câștigat un premiu Oscar. Abia după 40 de ani, un astfel de premiu s-a mai acordat unui actor de culoare și anume lui Sidney Poitier.

Interesant este că rolul „Mammy” i-a adus consacrarea, cu toate că la premiera internațională a producției ce a avut loc în Atlanta, statul Georgia, autoritățile segregaționiste nu i-au permis acesteia intrarea în sala de cinema.

Sursa foto – hepta.ro

Și în Marea Britanie, BBC a scos celebrul episod „Germanii” din Fawlty Towers din serviciul său de streaming UKTV, dar ulterior au revenit asupra deciziei în urma criticilor primite.

Episodul, care a inclus insultări rasiale despre echipa de cricket din Indiile de Vest, prezintă acum un avertisment de „conținut și limbajul jignitor”.

Mișcarea George Floyd, primele concluzii

Mai multe seriale de desene care aveau personaje negre, mixte sau ne-albe, jucate de actori albi, printre care Big Mouth, Central Park, Family Guy și The Simpsons, au anunțat că acestea vor fi refăcute cu oameni de culoare.

Între timp, iubita lui George Floyd, Courtney Ross a solicitat comunității să răspundă morții acestuia într-un mod care îl onorează. Femeia a precizat că: „Nu poți lupta cu foc împotriva focului. Totul doar arde și am văzut-o toată ziua   – oamenii urăsc, urăsc, urăsc, sunt nebuni. Și el nu ar vrea asta”.

De asemenea, soția lui Derek Chauvin, polițistul care stat pe gâtul lui Floyd până la moartea acestuia, a depus divorțul și a oferit condoleanțele familiei victimei.

Derek Chauvin, fostul ofiţer de poliţie acuzat de uciderea afro-americanului George Floyd, a fost eliberat dintr-o unitate de corecţie după depunerea unei cauţiuni de 1 milion de dolari, potrivit datelor judecătoreşti.

Contre politice în jurul morții lui Floyd

Lucrurile nu se opresc aici! Inegalităţile între rase în Statele Unite, în mod istoric foate puternice, au costat economia americană 16.000 de miliarde de dolari în ultimii 20 de ani, potrivit unui studiu publicat de Banca Citigroup.

Mai mult de atât, Michelle Obama a transmis că Donald Trump este ”rasist” şi seamănă ”frica şi confuzia” în mintea americanilor. Fosta primă doamnă a făcut un adevărat adevărat rechizitoriu înainte de alegerile americane.

Sursa foto – hepta.ro

”Ceea ce face preşedintele este în mod clar fals, este rău din punct de vedere moral şi, da, este rasist”, l-a acuzat ea, referindu-se la valul de manifestaţii împotriva brutalităţii poliţiei, asimilate de către Donald Trump ”terorismului intern”.

De altfel, președintele american Donald Trump nu a ezitat o clipă și a anunțat că va trimite „mii și mii de militari” care să pună capăt „răzvrătirilor și fărădelegilor” ce se petreceau în țară după moartea lui George Floyd, considerând că violențele sunt provocate de elemente ce țin de „terorismul intern”.

 

ADVERTISEMENT
Tags: