News

Au fost două cutremure în România. Seismele s-au produs la interval de 7 minute

Au fost două cutremure, miercuri dimineață, în România. Seismele s-au resimțit în mai multe orașe. Ce magnitudine au avut
20.09.2023 | 10:21
Au fost doua cutremure in Romania Seismele sau produs la interval de 7 minute
Au fost două cutremure în România. Foto: Facebook INFP
ADVERTISEMENT

Au fost două cutremure în România, miercuri dimineață, produse la interval de 7 minute în zona seismică Vrancea. Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunțat că seismele au avut loc în județele Vrancea și Buzău.

Au fost două cutremure în România. Unde s-au produs seismele

Primul cutremur s-a produs la 5:37 în Buzău, având o magnitudine de 3,1, la adâncimea de 100,6 kilometri. A avut loc la 3 km nord-vest de Buzău, 61 km sud-est de localitatea Sfântu-Gheorghe, 63 km est de municipiul Braşov, 63 km vest de Focşani, 70 km nord-est de Ploieşti şi 99 nord-est de Târgovişte.

ADVERTISEMENT

Al doilea seism, produs la ora 5:55 în județul Vrancea, a avut tot o intensitate de 3,1, la adâncimea de 15,9 kilometri, potrivit datelor transmise de reprezentanții Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

„Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 45km V de Focșani, 57km N de Buzău, 69km E de Sfântu-Gheorghe, 78km E de Brașov, 90km NE de Ploiești.”, a transmis INFP.

ADVERTISEMENT

De menționat este că, înainte de aceste două seisme produse la interval scurt de timp, a mai avut loc un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.1, la adâncimea de 17.0km. A fost raportat la ora 02:04 tot în zona seismică Vrancea, în Buzău.

Când ar putea avea loc un cutremur foarte mare în România

De altfel, în urmă cu câteva zile, pe 16 septembrie, o mișcare tectonică a fost raportată tot în Buzău. Cutremurul s-a produs la adâncimea de 140 de km și a avut o magnitudine de 4,2. Vineri, înainte cu o zi, alte patru seisme slabe se produceau.

ADVERTISEMENT

Potrivit seismologilor, în luna septembrie 2023 s-au produs 19 cutremure, până la ora actuală. Cel mai însemnat a fost cel de sâmbătă de 4,2 pe scara Richter, din județul Buzău.

Amintim că cea mai puternică activitate seismică din acest an s-a produs pe 14 februarie, în județul Gorj. A fost vorba de un cutremur cu magitutinea de 5,7 grade pe scara Richter, la adâncimea de 6,3 kilometri.

ADVERTISEMENT

Potrivit directorului onorific al INFP, Gheorghe Măgureanu, un seism extrem de mare ar putea avea loc în jur de anul 2040 în România. „E greu să spui cu exactitate, să vorbești despre o ciclicitate. Trebuie să vorbești despre săptămâna, ziua, ora și anul. Nimeni nu este capabil să spună lucrul acesta cu exactitate.”, a transmis acesta.

 

ADVERTISEMENT