News

AUR cere despăgubiri de 100.000 de euro pe zi de la PSD, pe motiv că a furat startul campaniei electorale. Legea, în avantajul partidelor

Oficial, campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare debutează pe 10 mai 2024. În realitate, localitățile din România sunt deja împânzite de afișe electorale.
29.04.2024 | 09:03
AUR cere despagubiri de 100000 de euro pe zi de la PSD pe motiv ca a furat startul campaniei electorale Legea in avantajul partidelor
Oamenii lui George Simon din Vaslui au dat în judecată PSD și au cerut să fie date afișele electorale pentru că nu a început campania / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Hepta / PSD Vaslui
ADVERTISEMENT

În România, reclama electorală este interzisă în afara campaniei, respectiv perioada 10 mai – 8 iunie 2024. Decizia a fost luată printr-o Hotărâre a Autorității Electorale Permanente publicată în martie 2024, în Monitorul Oficial. Cu toate acestea, nimeni nu respectă aceste prevederi, drept urmare toate localitățile au fost împânzite cu afișe și bannere în favoarea candidaților.

Legea spune că reclama politică nu e publicitate electorală

La Vaslui, organizația județeană AUR a dat în judecată PSD, solicitând ca afișele electorale în favoarea candidaților la primăria municipiului, Lucian Braniște și la Consiliul Județean, Ciprian Ionuț Trifan, să fie date jos, pentru că au fost postate cu săptămâni bune înainte de startul oficial al campaniei.

ADVERTISEMENT

În cerere, cei de la AUR se arată prejudiciați de acțiunile electorale ale social-democraților, contracandidați la alegerile locale din 9 iunie 2024. Drept urmare, ei au solicitat plata unor daune cominatorii în cuantum de 100.000 de euro pentru fiecare zi de întârziere, până la ridicarea efectivă a panotajului electoral, considerând că a fost încălcat principiul egalității de șanse în alegeri. Acțiunea în instanță a fost depusă pe cale de ordonanță președințială, procedură care se aplică pentru situațiile urgente.

Potrivit art. 20, alin. 1 din Hotărârea privind aprobarea ghidului finanțării campaniei electorale, este considerată propagandă orice material scris, audio sau video care îndeplinește următoarele condiții:

ADVERTISEMENT
  • Se referă în mod direct la un candidat sau partid politic care participă la alegeri, clar identificat
  • Este utilizat în perioada 10 mai – 8 iunie 2024, ora 07:00
  • Are ca obiectiv electoral și se adresează publicului larg
  • Depășește limitele activității jurnalistice de informare a publicului

Paradoxuri românești: promovarea electorală în afara campaniei, interzisă și permisă în același timp

Pe de altă parte, publicitatea politică este permisă și în perioadele dintre campaniile electorale, fiind prevăzută de Legea 185/2013, privind amplasarea și autorizarea mijloacelor de publicitate. Legislația face diferență între reclama politică și cea electorală, care este interzisă între campanii. În fapt, partidele care își promovează candidații se ascund în spatele faptului că legea nu e prea clară în a diferenția cele două tipuri de mesaje.

ADVERTISEMENT

Acţiunile de publicitate sau promovare electorală sunt reglementate de legislaţia electorală care conţine reguli stricte referitoare la formatul materialelor de propagandă electorală, locul în care acestea pot fi amplasate şi competenţa birourilor electorale de circumscripţie privind modul de desfăşurare a campaniei electorale. Prin urmare, legislaţia electorală se aplică numai acţiunilor de publicitate efectuate de către competitorii electorali în campaniile electorale.

Practic, dacă nu e campanie, afișele nu sunt considerate electorale, cu toate că este evident că scopul lor este de a promova un candidat.

ADVERTISEMENT

Argumentul PSD: Și AUR face la fel

Acesta a fost și argumentul folosit de PSD Vaslui în instanță. Avocatul partidului spune că afișele lor respectă regulile impuse de AEP: să nu îndemne la vot, să nu apară ștampila cu ”votat” și să nu precizeze data de 9 iunie. ”Este evident că materialele noastre de publicitate respectă aceste reguli”, s-a lăudat avocatul în instanță.

Cu alte cuvinte, promovarea unor candidați nu este considerată publicitate electorală, dacă nu sunt îndeplinite condițiile de mai sus, arată reprezentantul PSD. Acesta mai folosește un argument: toată lumea o face, inclusiv AUR.

”Este evident că AUR cunoaşte legile aplicabile în România în perioada de dinaintea începerii campaniei electorale şi nu le confundă cu legile aplicabile în timpul campaniei electorale, altfel nu ar fi împânzit şi ei ţara cu corturi, bannere şi alte materiale de publicitate”, se arată în încheierea de ședință consultată de FANATIK.

Judecătorii recunosc: ”Nu există prevederi legale care să interzică promovarea politică în afara campaniei”

Instanța a decis să respingă cererea AUR, însă doar pentru că aceasta nu justifică procedura de urgență a ordonanței președințiale, în condițiile în care ea trebuia însoțită de o altă acțiune, care să judece fondul problemei. Însă chiar și judecătorii au constatat că publicitatea electorală nu este reglementată în afara campaniei. În aceste condiții, singurele instituții care pot stabili legalitatea unor panouri cu mesaje politice sunt autoritățile locale, însă acestea  pot verifica doar dacă sunt amplasate corect și dețin toate avizele.

”Tribunalul reține că nu există prevederi legale care să interzică partidelor să-şi facă promovare politică în afara perioadei de campanie electorală, prin orice mijloc permis de legile care reglementează domeniul publicității.

Legea alegerilor locale reglementează doar desfășurarea campaniei electorale, publicitatea electorală din afara campaniei nefiind reglementată decât de legislația din domeniul publicității”, se arată în motivarea instanței. Decizia nu este definitivă, și poate fi atacată în decurs de cinci zile de la data pronunțării.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care îşi fac selfie-uri
Anunţul radical făcut de Leonard Doroftei, la 5 ani după ce a plecat...
Anunţul radical făcut de Leonard Doroftei, la 5 ani după ce a plecat din România: Aveam nevoie de un şoc!
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
Ce se va întâmpla cu rolul Gianinei din Las Fierbinți după ce a...
Ce se va întâmpla cu rolul Gianinei din Las Fierbinți după ce a aflat că e însărcinată
Prețul carburanților explodează. Ce se întâmplă de la 1 iulie
Prețul carburanților explodează. Ce se întâmplă de la 1 iulie
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și...
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și frumoși erau! În loc de nuntă, acum familiile se pregătesc de înmormântare
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii