News

Austria are cinci condiții pentru primirea României în Schengen. Care sunt cererile Guvernului de la Viena

Austria are pregătit un document cu cinci condiții pentru primirea României în Spațiul Schengen. Cererile Guvernului de la Viena pentru țările UE.
13.12.2022 | 16:50
Austria are cinci conditii pentru primirea Romaniei in Schengen Care sunt cererile Guvernului de la Viena
Cele cinci condițiile ale Austriei pentru ca România să intre în Schengen. Cererile Guvernului de la Viena. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Presa din Austria scrie că Guvernul condus de Karl Nehammer are pregătit un document cu o serie de condiții cerute UE pentru ca Spațiul Schengen să se extindă și să cuprindă România și Bulgaria.

Cele cinci condițiile ale Austriei pentru ca România să intre în Schengen. Cererile Guvernului de la Viena

Cancelarul Nehammer și echipa sa de miniștri care s-au opus intrării României și a Bulgariei în Schengen insistă pe problema migrației.

ADVERTISEMENT

În ultimele zile, oficialii de la Viena au pregătit un document în care sunt enumerate condițiile Austriei pentru primirea României și a Bulgariei în Schengen.

Acest act cuprinde cinci cereri care vor fi înaintate statelor blocului comunitar. Ele vor fi prezentate de cancelarul Karl Nehammer la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, de joi, 15 decembrie 2022.

ADVERTISEMENT

Potrivit publicației Kronen Zeitung, tema azilului va juca un rol central la următorul summit european ce va avea loc în Capitala Belgiei.

O condiție fundamentală cerută de austrieci este ca migranții ilegali să primească azil în țara pe teritoriul căreia au fost găsiți inițial, nu într-o țară în care s-ar deplasa ulterior.

ADVERTISEMENT

Nehammer a precizat, în precedentele sale ieșiri publice, că foarte mulți migranți găsiți în Ungaria cer, în majoritatea cazurilor, să fie primiți în Austria.

Austria mai cere ridicarea unui gard la granița dintre Bulgaria și Turcia. De notat că, pe cale terestră, migranții ilegali din Austria intră în Europa prin Turcia.

ADVERTISEMENT

Interesant este faptul că în niciuna dintre cele cinci cereri ale Austriei nu are legătură specială cu România. În cazul în care statele țările UE acceptă aceste condiții, Austria ar accepta redeschiderea discuției privind extinderea Spațiului Schengen, mai scrie sursa citată.

Iată cele cinci condiții cerute de Viena pentru o viitoare extindere a Schengen:

  1. Comisia Europeană (CE) să achite pentru operațiunile polițienești din străinătate pentru a combate migrația ilegală. Țările de frontieră externă să primească sprijin în ceea ce privește protecția frontierelor. E vorba de resurse financiare pentru viitoarele proiecte de infrastructură (de exemplu, construcția de garduri la granița dintre Bulgaria și Turcia).
  2. Comisia Europeană ar urma să implementeze o ”directivă de returnare”, similară procesului de expulzare a migranților, și să facă posibile procedurile privind acordarea azilui în țări terțe, așa cum procedează deja Danemarca sau Marea Britanie.
  3. Să fie posibile proceduri de acordare de azil în țările terțe. Un model pe care Danemarca și Marea Britanie, de exemplu, îl urmăresc.
  4. Statutul de protecție al infractorilor să poată fi revocat mai ușor.
  5. Comisia UE va avea sarcina să înființeze și să finanțeze un proiect-pilot pentru procedurile rapide de azil la frontiera externă a UE.
ADVERTISEMENT
Tags: